Bromelina (bromelaina) – enzym z ananasa. Działanie, właściwości i skutki uboczne

Fot. Oleksii Polishchuk / Getty Images

Bromelaina to substancja, która naturalnie występuje w ananasach. Na użytek farmaceutyczny wytwarza się ją z łodyg tej rośliny. Można ją też kupić w formie suplementu i zażywać, wykorzystując jej właściwości zdrowotne.

Bromelaina, a właściwie bromelina, jest roślinnym enzymem, który rozkłada białka, poznanym i wyizolowanym już w XIX w. Od tego czasu znaleziono dla niej szerokie zastosowanie w medycynie.

Co to jest bromelaina?

Bromelaina to rozpuszczający białka enzym znajdujący się w ananasie, odkryty już w 1891 r. Wcześniej był tradycyjnie wykorzystywany w szamańskiej medycynie Ameryki Łacińskiej, ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne. Badania przeprowadzane nad bromeliną dają przesłanki, że przypisywane jej działanie jest zgodne z rzeczywistością, jednak póki co nie ma wyników, które to jednoznacznie potwierdzają .

Oprócz potencjalnego wykorzystania w medycynie bromelaina używana jest także w kuchni – służy jako substancja zmiękczająca mięso.

Bromelaina – właściwości i działanie

Bromelaina wykazuje właściwości zapewniające jej prozdrowotne działanie. Przyjmowana jako suplement diety może pomóc między innymi w:

  • problemach z trawieniem – bromelaina jest naturalnym enzymem, który ułatwia trawienie białek, dzięki czemu zapobiega ich zaleganiu w jelitach i poprawia wchłanianie aminokwasów;
  • stanach zapalnych organizmu (na przykład reumatoidalnym zapaleniu stawów) – bromelaina hamuje działanie prostaglandyn o działaniu prozapalnym, w tym zmniejszając stany zapalne w organizmie;
  • obrzękach i opuchliznach – dzięki działaniu przeciwzapalnym zmniejsza obrzęki;
  • ranach i kontuzjach – wykazuje szybkie działanie przeciwzapalne, zmniejszające obrzęki oraz przyspieszające gojenie ran;
  • oparzeniach – bromelaina wspiera łagodne złuszczanie się martwego naskórka i przyspiesza gojenie oparzeń (według badań prowadzonych na strażakach – nawet dwukrotnie);
  • infekcjach górnych dróg oddechowych – bromelina wzmacnia działanie antybiotyków i substancji bakteriobójczych oraz sama wykazuje podobne działanie w umiarkowanym stopniu, ponadto zmniejsza ilość wydzieliny oskrzelowej;
  • astmie – działanie przeciwzapalne i dobroczynnie wpływające na drogi oddechowe sprawia, że bromelina może być wykorzystywana w leczeniu astmy;
  • zakrzepicy – bromelina zapobiega powstawaniu skrzepów i rozpuszcza fibrynę – białko odpowiedzialne za ich powstawanie;
  • miażdżycy i chorobie wieńcowej – rozpuszcza płytkę miażdżycową i zapobiega zwężeniu tętnic; regularnie przyjmowana razem z magnezem i potasem znacząco zmniejsza ryzyko zawału;
  • chorobach autoimmunologicznych – białe krwinki wykorzystują enzymy w walce z patogenami, dlatego ich odpowiednia ilość w organizmie sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu odpornościowego i zmniejsza ryzyko jego nadmiernej reaktywności;
  • chorobach jamy ustnej – bromelaina przyspiesza leczenie urazów (również po zabiegach dentystycznych) w jamie ustnej;
  • profilaktyce raka – wyciągi z bromelainy mają działanie przeciwnowotworowe;
  • leczeniu wrzodów żołądka – wspiera leczenie wrzodów i zapobiega powstawaniu nowych podrażnień poprzez regulowanie ilości kwasu solnego w żołądku.

Zobacz film: Wrzody żołądka – skąd się biorą? Źródło: 36,6

Bromelaina na zatoki

Bromelina staje się też popularnym lekiem na przewlekłe bądź nawracające stany zapalne zatok. Wynika to z jej zdolności do rozrzedzania śluzu oraz działania antybakteryjnego i przeciwzapalnego.

Bromelaina a odchudzanie

Bromelaina często bywa polecana jako cudowny środek na odchudzanie. Substancja ta wpływa pozytywnie na przemianę materii, rozbija cząsteczki tłuszczu i wspiera trawienie. Dzięki temu może usprawniać proces pozbywania się zbędnych kilogramów. Należy jednak pamiętać, że nie istnieje żaden magiczny środek, który umożliwiłby uzyskanie wymarzonej sylwetki w błyskawiczny sposób. Suplementacja tabletkami z bromelainą, która nie jest wspierana przez odpowiednią dietę i aktywność fizyczną, raczej nie przyniesie zauważalnych efektów.

Bromelaina – dawkowanie

Działanie przeciwzapalne bromeliny jest bardzo szybkie, jednak aby uzyskać pozostałe efekty (na przykład przeciwzakrzepowy), należy przyjmować tę substancję przez dłuższy czas. Zaleca się dawkowanie bromelainy w ilości 500 mg, 3 razy dziennie, przez miesiąc. Chcąc wykorzystać jej właściwości ułatwiające trawienie, należy przyjmować preparat razem z pożywieniem, a w innych przypadkach – na czczo, minimum pół godziny przed jedzeniem, popijając małą ilością wody.

Wybierając suplement diety z bromelainą, warto pamiętać, że silne działanie preparatu zapewnia tylko stężenie 2000 GDU na 1 gram.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Bibliografia:

1. Sree, P., Jayakumar, K., Vijay, Mathai i in., Immobilization and Kinetic Studies of Bromelain: A Plant Cysteine Protease From Pineapple ( Ananas Comosus) Plant Parts, “International Journal of Medical and Health Sciences”, 1 (3), 2012, s. 10–16.

2. Solgar: Bromelaina

Data aktualizacji: 29.04.2018,
Opublikowano: 25.03.2018 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Tonik54 13.12.2021r.

Tak, artykuł okazał się pomocny. Jednak brakuje mi informacji o działaniach ubocznych, oraz o przeciwskazaniach.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej