Bromelina (bromelaina) – enzym z ananasa. Działanie, właściwości i skutki uboczne

Fot. Oleksii Polishchuk / Getty Images

Bromelaina to substancja, która naturalnie występuje w ananasach. Na użytek farmaceutyczny wytwarza się ją z łodyg tej rośliny. Można ją też kupić w formie suplementu i zażywać, wykorzystując jej właściwości zdrowotne.

Bromelaina, a właściwie bromelina, jest roślinnym enzymem, który rozkłada białka, poznanym i wyizolowanym już w XIX w. Od tego czasu znaleziono dla niej szerokie zastosowanie w medycynie.

Co to jest bromelaina?

Bromelaina to rozpuszczający białka enzym znajdujący się w ananasie, odkryty już w 1891 r. Wcześniej był tradycyjnie wykorzystywany w szamańskiej medycynie Ameryki Łacińskiej, ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne. Badania przeprowadzane nad bromeliną dają przesłanki, że przypisywane jej działanie jest zgodne z rzeczywistością, jednak póki co nie ma wyników, które to jednoznacznie potwierdzają .

Oprócz potencjalnego wykorzystania w medycynie bromelaina używana jest także w kuchni – służy jako substancja zmiękczająca mięso.

Bromelaina – właściwości i działanie

Bromelaina wykazuje właściwości zapewniające jej prozdrowotne działanie. Przyjmowana jako suplement diety może pomóc między innymi w:

  • problemach z trawieniem – bromelaina jest naturalnym enzymem, który ułatwia trawienie białek, dzięki czemu zapobiega ich zaleganiu w jelitach i poprawia wchłanianie aminokwasów;
  • stanach zapalnych organizmu (na przykład reumatoidalnym zapaleniu stawów) – bromelaina hamuje działanie prostaglandyn o działaniu prozapalnym, w tym zmniejszając stany zapalne w organizmie;
  • obrzękach i opuchliznach – dzięki działaniu przeciwzapalnym zmniejsza obrzęki;
  • ranach i kontuzjach – wykazuje szybkie działanie przeciwzapalne, zmniejszające obrzęki oraz przyspieszające gojenie ran;
  • oparzeniach – bromelaina wspiera łagodne złuszczanie się martwego naskórka i przyspiesza gojenie oparzeń (według badań prowadzonych na strażakach – nawet dwukrotnie);
  • infekcjach górnych dróg oddechowych – bromelina wzmacnia działanie antybiotyków i substancji bakteriobójczych oraz sama wykazuje podobne działanie w umiarkowanym stopniu, ponadto zmniejsza ilość wydzieliny oskrzelowej;
  • astmie – działanie przeciwzapalne i dobroczynnie wpływające na drogi oddechowe sprawia, że bromelina może być wykorzystywana w leczeniu astmy;
  • zakrzepicy – bromelina zapobiega powstawaniu skrzepów i rozpuszcza fibrynę – białko odpowiedzialne za ich powstawanie;
  • miażdżycy i chorobie wieńcowej – rozpuszcza płytkę miażdżycową i zapobiega zwężeniu tętnic; regularnie przyjmowana razem z magnezem i potasem znacząco zmniejsza ryzyko zawału;
  • chorobach autoimmunologicznych – białe krwinki wykorzystują enzymy w walce z patogenami, dlatego ich odpowiednia ilość w organizmie sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu odpornościowego i zmniejsza ryzyko jego nadmiernej reaktywności;
  • chorobach jamy ustnej – bromelaina przyspiesza leczenie urazów (również po zabiegach dentystycznych) w jamie ustnej;
  • profilaktyce raka – wyciągi z bromelainy mają działanie przeciwnowotworowe;
  • leczeniu wrzodów żołądka – wspiera leczenie wrzodów i zapobiega powstawaniu nowych podrażnień poprzez regulowanie ilości kwasu solnego w żołądku.

Zobacz film: Wrzody żołądka – skąd się biorą? Źródło: 36,6

Bromelaina na zatoki

Bromelina staje się też popularnym lekiem na przewlekłe bądź nawracające stany zapalne zatok. Wynika to z jej zdolności do rozrzedzania śluzu oraz działania antybakteryjnego i przeciwzapalnego.

Bromelaina a odchudzanie

Bromelaina często bywa polecana jako cudowny środek na odchudzanie. Substancja ta wpływa pozytywnie na przemianę materii, rozbija cząsteczki tłuszczu i wspiera trawienie. Dzięki temu może usprawniać proces pozbywania się zbędnych kilogramów. Należy jednak pamiętać, że nie istnieje żaden magiczny środek, który umożliwiłby uzyskanie wymarzonej sylwetki w błyskawiczny sposób. Suplementacja tabletkami z bromelainą, która nie jest wspierana przez odpowiednią dietę i aktywność fizyczną, raczej nie przyniesie zauważalnych efektów.

Bromelaina – dawkowanie

Działanie przeciwzapalne bromeliny jest bardzo szybkie, jednak aby uzyskać pozostałe efekty (na przykład przeciwzakrzepowy), należy przyjmować tę substancję przez dłuższy czas. Zaleca się dawkowanie bromelainy w ilości 500 mg, 3 razy dziennie, przez miesiąc. Chcąc wykorzystać jej właściwości ułatwiające trawienie, należy przyjmować preparat razem z pożywieniem, a w innych przypadkach – na czczo, minimum pół godziny przed jedzeniem, popijając małą ilością wody.

Wybierając suplement diety z bromelainą, warto pamiętać, że silne działanie preparatu zapewnia tylko stężenie 2000 GDU na 1 gram.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Bibliografia:

1. Sree, P., Jayakumar, K., Vijay, Mathai i in., Immobilization and Kinetic Studies of Bromelain: A Plant Cysteine Protease From Pineapple ( Ananas Comosus) Plant Parts, “International Journal of Medical and Health Sciences”, 1 (3), 2012, s. 10–16.

2. Solgar: Bromelaina

Data aktualizacji: 29.04.2018,
Opublikowano: 25.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Tonik54 13.12.2021r.

Tak, artykuł okazał się pomocny. Jednak brakuje mi informacji o działaniach ubocznych, oraz o przeciwskazaniach.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej