Brokuły – wartości odżywcze, właściwości, sposób przygotowania

Fot.: Plateresca / Getty Images

Brokuł, zwany także zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową, to zielone warzywo z rodziny kapustowatych o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Obok bogactwa witamin i minerałów zawiera wyjątkowo silne przeciwutleniacze, skuteczne w profilaktyce i terapii antynowotworowej.

Brokuł jest rośliną jednoroczną, wyłącznie uprawną. Posiada długą, grubą łodygę, na końcu której tworzy się szeroki (mniej zbity niż w przypadku kalafiora) kwiatostan zwany różą. Może ona osiągnąć do kilkunastu centymetrów średnicy. Składa się z drobnych, nierozwiniętych pączków kwiatowych w kolorach od zielonego do fioletowego. Liście brokułu są szerokie, faliste i mają ciemnozieloną lub fioletowo-zieloną barwę. Wszystkie elementy warzywa są jadalne.

Brokuł – wartości odżywcze

Ze względu na bogactwo substancji odżywczych brokuły uważane są za jedne z najzdrowszych warzyw. Zielony kalafior to doskonałe źródło minerałów – tylko w 100 g znajduje się 385 mg potasu (8% d. z. – dziennego zapotrzebowania), 66 mg fosforu (10% d. z.), 23 mg magnezu (7,5% d. z.), 48 mg wapnia (5% d. z.), 0,9 mg żelaza (5% d. z.), 0,53 mg manganu (30% d. z.), 12 µg chromu (40% d. z.). 

Brokuł zasobny jest także w witaminy, w szczególności witaminę C, której w 100 g warzywa znajduje się aż 83 mg (110% d. z.) i witaminę K (102 µg/100 g = 97% d. z.). Zawiera również sporo witamin z grupy B, w szczególności kwasu foliowego (B9). Brokuł wyróżnia spośród innych warzyw duża zawartość białka (2,82 g/100 g). Dostarcza on także spore ilości błonnika pokarmowego. Wyjątkowo cenne dla zdrowia są obecne w brokułach fitozwiązki – karotenoidy: beta-karoten (prowitamina A), luteina, zeaksantyna oraz flawonoidy: kemferol, kwercetyna, sulforafan. 

Właściwości zdrowotne brokułu

Spośród jadalnych roślin brokuł należy do tych o najwyższej zawartości sulforafanu – flawonoidu z grupy (występujących w warzywach z rodziny kapustowatych) izotiocyjanianów. Związek ten wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe na różnych etapach karcynogenezy. Jako inhibitor deacetylazy histonowej (HDAC) zapobiega mutacjom w obrębie DNA. Oddziałuje również na istniejące już komórki nowotworowe, zarówno hamując ich rozrost, jak i likwidując je (nie niszcząc przy tym zdrowych tkanek). Sulforafan jest skuteczny w profilaktyce raka piersi, płuc, jelita grubego, prostaty. Antynowotworowo działają także inne, obecne w brokułach substancje, m.in. beta-karoten, luteina, witamina C, indolo-3-karbinol.

Poza działaniem antyrakowym zawarty w brokułach sulforafan wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zwalcza m.in. Helicobacter pylori, dzięki czemu może chronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Cenny flawonoid blokuje także enzym odpowiedzialny za procesy reumatoidalne, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej oka oraz udrażnia tętnice, ograniczając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.


Brokuły oddziałują korzystnie na układ krążenia. Dzięki dużej zawartości potasu ich regularne spożywanie obniża ciśnienie krwi. Witamina C, magnez, błonnik czy witaminy z grupy B m.in. wzmacniają naczynia krwionośne, regulują gospodarkę lipidową, zapobiegają odkładaniu się płytki miażdżycowej. Żelazo działa krwiotwórczo, a witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi.

Ze względu na dużą zawartość potasu dieta bogata w brokuły wpływa pozytywnie na gospodarkę wodno-elektrolitową oraz właściwą pracę nerek. Wraz z witaminami z grupy B i witaminą C potas reguluje pracę układu nerwowego – oddziałuje korzystnie na samopoczucie, redukuje stres, poprawia zdolność koncentracji i zapamiętywania.

Brokuły zawierają luteinę, zeaksantynę, ryboflawinę i witaminę C, które chronią wzrok i zabezpieczają przed chorobami oczu związanymi z wiekiem.

Spożywanie brokułów służy dobrej kondycji skóry, tkanki łącznej, stawów i ścięgien. Zawarta w zielonym kalafiorze witamina C jest bowiem niezbędna do syntezy kolagenu.

Brokuły zaleca się cukrzykom – nie tylko dlatego, że mają bardzo niski indeks glikemiczny (IG = 15), ale też ze względu na sporą zawartość chromu, którego współdziałanie z insuliną pomaga zachować optymalny poziomu cukru we krwi.

Po brokuły mogą sięgać przyszłe mamy – obecny w zielonych kalafiorach kwas foliowy ma korzystny wpływ na rozwój płodu.

Ile kalorii ma brokuł?

Wartość energetyczna 100 g ugotowanego brokułu to zaledwie 35 kcal. Obecny w nim błonnik sprawia, że warzywo na długo zapewnia uczucie sytości. Dzięki sporej zawartości białka zielony kalafior może stanowić alternatywę dla mięsa czy produktów zbożowych. Dlatego brokuły doskonale sprawdzają się jako składnik diet odchudzających. Należy jednak pamiętać, że – podobnie jak wszystkie warzywa kapustne – spożywane w dużej ilości powodują wzdęcia. By temu zapobiec brokuły można połączyć z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem.

Brokuł – sposób przygotowania

Wysoka temperatura niszczy cenne składniki odżywcze zawarte w zielonych kalafiorach (w szczególności sulforafan). Z tego względu najzdrowszą propozycją kulinarną jest surowy brokuł podany w sałatce lub maczany w dipie. Warto wiedzieć, że jego antynowotworowe właściwości wzmacnia musztarda, czarna rzodkiew czy wasabi. Ponieważ brokuły stanowią smakowity dodatek do ciepłych dań – makaronów, zapiekanek, pizzy – rozwiązaniem jest ich przygotowanie na parze (przez maksymalnie 4 minuty) lub blanszowanie w temperaturze nie wyższej niż 76°C.   

Zobacz film: Czy dieta kapuściana jest zdrowa? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Data aktualizacji: 29.04.2018,
Opublikowano: 25.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej