Borowik szlachetny - prawdziwek - występowanie, jak wygląda?

Fot. Tiina & Geir / Getty Images

Borowik szlachetny to jeden z najsmaczniejszych grzybów, który zawiera bardzo dużo białka, magnezu, potasu, żelaza i fosforu oraz witamin B2, B3 i C. Gdzie występuje borowik szlachetny, nazywany także prawdziwkiem? Czym się charakteryzuje? 

Borowik szlachetny (prawdziwek) - wartości odżywcze

Borowik szlachetny (Boletus edulis), czyli prawdziwek to grzyb składający się głównie z wody. Charakteryzuje go duża zawartość białka (28-33 g/100 g suchej masy), żelaza, magnezu, fosforu oraz witamin B2, B3 i C. W 100 g grzyba znajdziemy także od 50 do 70 kcal oraz 8 rodzajów różnych aminokwasów egzogennych. Prawdziwek zawiera także węglowodany i składniki mineralne (fosfor i potas), a 30 proc. całkowitej zawartości tłuszczy w grzybie stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Grzyby są nazywane leśnym mięsem, właśnie ze względu na dużą zawartość białka. Zawartość potasu pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia, a witaminy z grupy B normalizują i wspierają pracę układu nerwowego. Jedzenie grzybów poprawia koncentrację, a także odporność organizmu. 

Borowiki szlachetne są bogatym źródłem:

  • magnezu,
  • żelaza,
  • fosforu,
  • potasu,
  • białka,
  • witaminy B2,
  • witaminy B3,
  • witaminy C.

Uwaga! Prawdziwki kumulują w sobie metale ciężkie, w tym rtęć. Grzyby powinno się zatem zbierać w środku lasu, z dala od autostrad.

Borowik szlachetny - sezon na zbieranie i występowanie

Prawdziwki można zbierać od czerwca aż do grudnia, w lasach każdego rodzaju. Najłatwiej zlokalizować grzyby na podstawie określonych drzew - borowikowa grzybnia saprofituje na korzeniach sosen, buków i świerków. Prawdziwki rosną przeważnie na terenach z dostępem do światła, głównie na brzegach lasu albo w sąsiedztwie leśnych ścieżek. 

Fot. gaffera / Getty Images

Prawdziwek - przepisy na przygotowanie borowika szlachetnego

Borowiki szlachetne mogą być spożywane zarówno w formie suszonej, jak i po poddaniu ich obróbce termicznej w potrawach, np. sałatkach czy zupach. Ten gatunek grzyba może być mrożony, a w sklepach bardzo często spotykamy go w postaci marynowanej w zalewie octowej.

Zupa krem z borowika szlachetnego

  • kilogram prawdziwków,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • łyżka masła,
  • natka pietruszki,
  • śmietana 30 %,
  • szczypta soli i pierzu.

Przygotowanie:

Pokrojone borowiki smaż na patelni na rozpuszczonym maśle z dodatkiem cebuli. Grzyby powinny mieć kolor złoty, a cebulka powinna być zeszklona. Kiedy tak się stanie dodaj do nich bulion warzywny, czosnek i natkę pietruszki. Gotuj wszystko przez około 10-15 minut, a następnie dodaj śmietanę i gotuj jeszcze kilka minut. Wszytko zblenduj na gładka masę. 

Grzyby to prawdziwe dary lasu. Dlaczego warto je jeść? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Grzyby dary lasu. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Czy dzieci mogą jeść grzyby?

NIE. Niedojrzały układ pokarmowy i odpornościowy dziecka może zareagować bardzo silna alergią lub niestrawnością na zjedzenie grzyba. Nawet niegroźny i popularny grzyb - pieczarka, może krótko mówiąc spowodować zatrucie organizmu dziecka. Dzieci do 8. roku życia nie powinny spożywać grzybów.

Borowik szlachetny - hodowla

Borowika szlachetnego można wyhodować samemu. Grzybnia dostępna w sklepach ogrodniczych. Najlepszy czas na "sadzenie" borowika to przełom kwietnia i października. Grzybnię należy umieścić w pobliżu drzewa (najlepiej młodego) iglastego lub liściastego, bo to w ich otoczeniu borowik szlachetny czuje się najlepiej. Za podłoże powinna posłużyć ziemia ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemia z lasu.

Borowik szlachetny - jak go wyhodować?

Zaleca się, aby wokół pnia drzewa wykopać 2 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory powinny znajdować się w odległości 0,5m – 5m od pnia drzewa. Dwa otwory należy wypełnić do połowy przygotowanym podłożem i umieścić w nich grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Następnie otwory trzeba zasypać do wysokości gruntu, mocno ubić i podlać (jedno wiadra wody na każdy dołek). Otwory dobrze jest przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu. Aby poprawić rozwój grzybni warto podlewać ją roztworem cukru (10 g cukru na 10 litrów wody). W okresie owocowania, kiedy dni są suche, grzybnię należy samemu podlewać.

Pierwsze grzyby powinny pojawić się w pierwszym lub w drugim roku od zasadzenia grzybni. Grzybnia powinna wydawać owoce przez kolejne 3-4 lata.

Data aktualizacji: 29.08.2022,
Opublikowano: 04.09.2022 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej