Borowik ceglastopory – jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i jak go podawać?

Fot: empire331 / gettyimages.com

Borowik ceglastopory to grzyb jadalny, który nieprawidłowo przyrządzony może być niebezpieczny dla zdrowia. Jak rozpoznać tego borowika i jak go przygotować, aby jego zjedzenie nie skończyło się problemami ze zdrowiem?

Borowik ceglastopory to grzyb, którego można spotkać w wielu polskich lasach. Najwięcej okazów pojawia się późną jesienią.

Borowik ceglastopory – jak wygląda?

Borowik ceglastopory zaczyna pojawiać się na przełomie maja i października. Grzyb ma ciemnobrązowy, jasnobrązowy lub oliwokobrązowy kapelusz. Jego średnica waha się od 5 do 20 cm. Czasem pokrywa go zamszowa, matowa skóra, która po zgnieceniu zmienia kolor na czarny. Kapelusz u młodych grzybów jest półkolisty, później staje się wypukły. Początkowo przybiera kształt półkolisty, u starszych osobników staje się wypukły.

Rurki borowika ceglastoporego mają 2-3 cm wysokości. U młodych okazów są żółte, u starszych ceglastoczerwone, aż z wiekiem stają się pomarańczowe.

Trzon grzyba początkowo jest bulwiasty, z czasem kształtem przypomina maczugę. Jego grubość waha się od 2 do 4 cm, a długość od 5-15 cm. Górna część trzonu borowika jest żółta, czasem pojawiają się na nim czerwone plamki lub łuski, pozostała część trzonu jest jasnozielona. Miąższ grzyba jest jaskrawożółty, po przecięciu zmienia barwę na ciemnoniebieską lub atramentową. Jest twardy i jędrny. Ma łagodny smak i praktycznie nie ma zapachu.

Mimo że borowik ceglastopory jest dość charakterystyczny, to zdarza się, że jest mylony z grzybami trującymi. Dlatego, aby uniknąć problemów - osoby, które nie znają się zbyt dobrze na grzybach, lub po prostu mają wątpliwości, co do zebranych przez siebie okazów - powinny udać się do najbliższej stacji sanepidu. Specjaliści, którzy tam pracują pomogą odróżnić grzyby jadalne od trujących.

Borowik ceglastopory – gdzie można go spotkać?

Ten gatunek borowika porasta przede wszystkim lasy liściaste, mieszane i iglaste. Najwięcej borowików ceglastoporych rośnie na terenach górskich i podgórskich. Na nizinach spotykany jest zdecydowanie rzadziej.

W Polsce borowika ceglastoporego można spotkać stosunkowo rzadko najwięcej jest go późną jesienią.

Borowik ceglastopory – wartości odżywcze

Borowik ceglastopory ceniony jest przede wszystkim za smak. Z substancji, których potrzebuje organizm człowieka w grzybie znajduje się białko oraz błonnik pokarmowy, który poprawia perystaltykę jelit i wspomaga odchudzanie.

Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że zjedzenie surowego lub niedogotowanego borowika ceglastoporego może wywołać szereg dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Najlepiej komponuje się z makaronami, mięsem lub jako dodatek do zup.

Borowika ceglastoporego można również marynować oraz suszyć. Przepis na grzyby w occie można znaleźć tutaj. A jak suszyć borowika? Tak samo, jak inne grzyby. Oczyszczonego borowika należy nawlec na igłę. Większe grzyby dobrze jest pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowane korale z grzybów należy powiesić w suchym i ciepłym miejscu.

Ususzone już grzyby należy przechowywać zamknięte w słoiku.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o grzybach!

Zobacz film: Grzyby dary lasu. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Przepis na sos z borowików ceglastoporych

Borowika ceglastoporego można podawać na wiele sposób, a sam grzyb doskonale komponuje się innymi produktami. Poniżej znajdziecie prosty przepis na sos z borowików ceglastoporych.

Składniki:

  • olej roślinny;
  • masło;
  • odrobina śmietany;
  • pieprz.

Grzyby i cebule kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Kiedy się zrumieni dodajemy odrobinę masła. Następnie wrzucamy grzyby. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Należy pamiętać, że grzyby powinny się dusić nie krócej niż 20-30 minut. Na koniec do sosu można dodać odrobinę śmietany.

Data aktualizacji: 27.09.2020,
Opublikowano: 21.09.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej