Białko sojowe - właściwości i odchudzanie. Białko sojowe a serwatkowe. Czym jest teksturowane białko sojowe?

Fot. Amarita / Getty Images

Białko sojowe jest pełnowartościowym białkiem pochodzenia roślinnego. Jest zalecane w diecie odchudzającej ze względu na przyspieszanie redukcji tkanki tłuszczowej oraz niski indeks glikemiczny. Białko sojowe w porównaniu do serwatkowego jest tańsze, jednak zawiera mniej leucyny będącej kluczowym aminokwasem w budowie masy mięśniowej. 

Białko sojowe jest produktem pochodzenia roślinnego znajdującym zastosowanie jako wegańska odżywka dla sportowców. W jego składzie występują związki, które wspierają działanie układu odporościowego oraz zmniejszają wchłanianie cholesterolu chroniąc przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Białko sojowe przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej.

Białko sojowe - czy warto je stosować?

Białko sojowe stanowi częsty składnik preparatów proteinowych przeznaczonych dla sportowców. Jest również ważnym zamiennikiem białka zwierzęcego w diecie wegan i wegetarian. Białko sojowe wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Wzmacnia odporność organizmu oraz przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak: miażdżyca, choroba niedokrwienna mięśnia sercowego, zawał serca, udar mózgu. Izolat białka sojowego wykorzystywany jest przez sportowców w okresie redukcji, gdyż stymuluje i ułatwia spalanie tłuszczów. Dzięki temu białko sojowe przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej w organizmie, jednocześnie chroniąc przed katabolizmem, czyli rozpadem mięśni. 

Białko sojowe jest pozbawione laktozy i glutenu, dlatego może być stosowane przez osoby z nietolerancją laktozy oraz chorujące na celiakię. Jego zaletami są również wysoka rozpuszczalność, szybka wchłanialność i łatwostrawność. Białko sojowe w formie odżywek jest pełnowartościowym produktem oczyszczonym z substancji antyodżywczych oraz utrudniających trawienie, które występują naturalnie w soi. Długotrwałe przyjmowanie białka sojowego może jednak doprowadzić do powstawania woli tarczycowych oraz do obniżenia produkcji i stężenia testosteronu u mężczyzn.

Sprawdź w jakich produktach znajdziesz izolaty białkowe:

Zobacz film: Do czego dodaje się mąkę sojową. Źródło: Wiem co jem. 

Białko sojowe - odchudzanie

Białko sojowe znajduje zastosowanie w diecie odchudzającej, gdyż przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu oraz pobudza spalanie tkanki tłuszczowej w organizmie. Białko sojowe posiada niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że jego spożycie nie wywołuje nadmiernego pobudzenia trzustki do wydzielania insuliny, dlatego w stanach przedcukrzycowych, którym towarzyszy obwodowa oporność tkanek na insulinę, zapobiega pogłębianiu się nieprawidłowości metabolicznych. Z tego powodu białko sojowe jest nierzadko dodawane do suplementów i preparatów wspomagających odchudzanie.

Białko sojowe czy serwatkowe?

Białko sojowe należy do najpopularniejszych białek pochodzenia roślinnego. Jego przeciwnikiem jest białko serwatkowe będące produktem zwierzęcym. Mimo licznych korzystnych właściwości, białko sojowe w porównaniu do serwatkowego cechuje się niższą wartością biologiczną, słabszym działaniem anabolicznym oraz mniejszą ilością leucyny należącą do aminokwasów BCAA, która odgrywa najważniejszą rolę w budowaniu masy mięśniowej. Jego zaletą jest natomiast większa zawartość argininy i glutaminy. Ponadto białko sojowe jest produktem tańszym, co dla wielu konsumentów ma istotne znaczenie. Mając jednak do wyboru białko sojowe lub serwatkowe bardziej zalecane jest to drugie, zwłaszcza w żywieniu sportowców.

Białko sojowe w proszku i białko sojowe teksturowane - co to jest?

Białko sojowe na rynku dostępne jest w różnych postaciach. Występuje m.in. w formie koncentratów, izolatów oraz mąki sojowej. Białko sojowe w proszku może być wykorzystywane jako dodatek do różnych potraw. Znajduje również zastosowanie jako składnik koktajli spożywanych najczęściej po intensywnym wysiłku fizycznym. W celu uzupełnienia diety w białko najczęściej zaleca się stosowanie izolatu białka sojowego. Produkt ten otrzymywany jest na drodze kilku stopniowego procesu technologicznego, który pozwala na uzyskanie wysokiej zawartości białka przy jednoczesnym zredukowaniu zawartości innych składników, takich jak tłuszcze i węglowodany. 

Izolaty białka sojowego stanowią m.in. ważny składnik odżywek wysokobiałkowych dla sportowców oraz batonów proteinowych. Teksturowane białko sojowe jest produkowane z odtłuszczonych płatków sojowych. Stanowi częsty substytut mięsa stosowany przez producentów żywności. Teksturowane białko sojowe można znaleźć w gotowych produktach, takich jak sosy, kotlety sojowe, płatki śniadaniowe i wiele innych. Jego stosowanie wywołuje kontrowersje wśród dietetyków i specjalistów do spraw żywieniowych. Jest to związane m.in. z tym, że duży procent soi sprowadzanej do Polski, a następnie przetwarzanej należy do produktów modyfikowanych genetycznie, które mogą mieć niekorzystne działanie na zdrowie prowadząc np. do rozregulowania równowagi hormonalnej u kobiet.

Białko sojowe - dla kogo?

Białko sojowe jest szczególnie zalecane w diecie wegan i wegetarian, gdyż jest pełnowartościowym zamiennikiem białka pochodzenia zwierzęcego. Stosują go także kulturyści oraz zawodnicy sportów siłowych, wytrzymałościowych i zespołowych ze względu na zwiększone zapotrzebowanie organizmu na białko. Preparaty białka sojowego są również przeznaczone dla osób z nietolerancją laktozy oraz dążących do redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względu na wysoką zawartość fitoestrogenów, czyli substancji o działaniu podobnym do żeńskich hormonów płciowych, białko sojowe zalecane jest w diecie kobiet, zwłaszcza w okresie menopauzy.

Data aktualizacji: 08.11.2018,
Opublikowano: 07.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej