Białko Konopne - zastosowanie i właściwości. Jak używać?

belchonock/getty images

Białko konopne jest jednym z najlepszych źródeł naturalnego białka roślinnego. Zawiera cenne aminokwasy i kwasy tłuszczowe niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a także mnóstwo błonnika. Poznaj jego zastosowanie i właściwości.

Białko konopne – właściwości

Białko konopne powstaje ze zmielonych, a następnie tłoczonych na zimno ziaren konopi siewnej. Naturalne białko roślinne wykazuje mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Jakich? Przede wszystkim nienasyconych tłuszczy Omega 3-6-9, witamin oraz minerałów.

  • Wzmacnia układ odpornościowy - ziarno konopi, z którego pochodzi białko, zawiera proteiny globularne-edestyny i albuminy, które znacząco wpływają na odporność organizmu ludzkiego.
  • Usprawnia trawienie - białko konopne zawiera wysoką zawartość błonnika, który dba o nasz układ pokarmowy, naturalnie oczyszczając jelita.
  • Zwalcza choroby serca - białko konopne pełne jest błonnika, zdrowych tłuszczów, a także niezbędnych składników odżywczych. co więcej zawiera dużą ilość argininy, czyli organicznego związku chemicznego z grupy aminokwasów. To substancja zwiększająca wydolność organizmu, pomagająca przeciwdziałać chorobom serca i układu krążenia.
  • Dodaje energii - białko roślinne znacznie dłużej odkłada się w organizmie. Dłużej czujemy się najedzenie i pełni sił. Dzieje się tak dlatego, że energia pochodząca z białek wydalana jest znacznie wolniej niż ta pochodząca z węglowodanów.
  • Wzmacnia włosy – białko konopne zawiera zbilansowaną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9. To one sprawiają, że włosy są zdrowe, lśniące i rosną bardzo szybko.
  • Działa przeciwzapalne- nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne zawarte w białku konopnym wykazują działanie przeciwzapalne. Spożywanie białka GLA (kwasu gamma-linolenowego) zawartego w konopiach łagodzi objawy zapalenia stawów aż o 20%.
  • Regeneruje mięśnie - ilość i jakość białka pochodząca z ziaren konopi jest o wiele wyższa niż w innych ziarnach i orzechach. Białko jest kluczem w budowaniu tkanki mięśniowej. Dlatego też białko konopne poleca się w szczególności sportowcom.

Białko konopne - zastosowanie

Te osoby, które chcą uzupełnić swoją dietę w białko, kwasy tłuszczowe i minerały, powinny jeść 5 łyżek dziennie białka konopnego. Sproszkowaną proteinę można spożywać jako dodatek do sałatek, koktajli. Taka ilość dostarcza do organizmu 20g białka i wystarczająco kwasów Omega-3, reguluje poziom minerałów i poprawia pracę jelit.

Zobacz film: Nie musisz stawiać na mięso! Oto 5 źródeł wegańskiego białka

źródło: Cover video

Data aktualizacji: 19.06.2020,
Opublikowano: 19.06.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej