Biała czekolada – skład i przepis na białą czekoladę domowej roboty. Co zawiera biała czekolada?

fot. millobixo / Getty Images

Biała czekolada jest wyrobem otrzymywanym poprzez połączenie tłuszczu, mleka i cukru. Wysokiej jakości biała czekolada zawiera masło kakaowe, które w produktach o niższej jakości zastępuje się utwardzonym olejem roślinnym. Biała czekolada jest wysokokaloryczna – w jednej kostce dostarcza około 34 kcal. 

Biała czekolada jest smacznym, jednak kalorycznym produktem. W przeciwieństwie do tradycyjnej czekolady, nie zawiera kakao, które jest dobrym źródłem magnezu i innych związków o dobroczynnym wpływie na organizm. Biała czekolada składa się z tłuszczu, mleka i cukru.

Biała czekolada – skład

Biała czekolada jest produktem wysokokalorycznym, który w przeciwieństwie do gorzkiej czekolady, nie jest zalecany w codziennej diecie. W składzie białej czekolady nie występuje kakao, które jest źródłem cennych dla organizmu związków. Wysokiej jakości biała czekolada zawiera około 30% masła kakaowego, cukier i mleko. W niektórych produktach, zwłaszcza w tych niższej jakości, tłuszcz kakaowy zastępuje się tłuszczem roślinnym, a dokładnie utwardzanym olejem roślinnym. Taki zabieg skutkuje obniżeniem walorów smakowych białej czekolady. Przed zakupem białej czekolady należy zapoznać się ze składem wyrobu – im mniejsza zawartość masła kakaowego, tym gorsza jakość produktu. Do białej czekolady nierzadko dodaje się różne składniki, które wzbogacają i urozmaicają jej smak. Najczęściej stosowanymi dodatkami do białej czekolady są: orzechy laskowe, wiórki kokosowe, migdały, herbatniki, kawałki suszonych truskawek. Na rynku dostępna jest również biała czekolada z żelkami, która stanowi prawdziwy przysmak dla najmłodszych konsumentów.

Czy czekolada może uzależniać? Jak odzwyczaić się od spożycia cukru? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Czy czekolada uzależnia? Jak odzwyczaić się od jedzenia czekolady? Źródło: Wiem, co jem 

Biała czekolada – wartość odżywcza

Biała czekolada nie jest produktem o wysokiej wartości. Ten słodki wyrób dostarcza dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze są szkodliwe dla zdrowia. Tłuszcze nasycone przyczyniają się do podnoszenia poziomu „złego” cholesterolu, przez co zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca czy choroba niedokrwienna mięśnia sercowego. W konsekwencji predysponują do zawałów serca i udaru mózgu. Biała czekolada dostarcza składników odżywczych, jednak w porównaniu z gorzką czekoladą są to znikome ilości. W składzie białej czekolady o wysokiej jakości występują witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K oraz minerały, takie jak żelazo, wapń, potas, fosfor i magnez. W 100 g białej czekolady znajduje się około: 6,3 g białka, 34,7 g tłuszczu oraz 56,7 g węglowodanów.

Ile kalorii ma biała czekolada?

Biała czekolada należy do produktów o wysokiej wartości energetycznej. W 100 g dostarcza około 564 kcal, natomiast w jednej kostce białej czekolady znajduje się około 34 kcal. Zjedzenie białej czekolady wywołuje nagłe skoki glukozy we krwi. W konsekwencji po około 30 minutach od spożycia białej słodkości dochodzi do odczuwania silnego głodu. Taki mechanizm sprzyja podjadaniu między posiłkami i dostarczaniu organizmowi dużej ilości zbędnych kalorii, czego skutkiem są przyrosty masy ciała, z czasem prowadzące do nadwagi.

Biała czekolada – zastosowanie

Biała czekolada może stanowić słodką przekąskę, jednak znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Na bazie białej czekolady przygotuje się rozgrzewający napój oraz rozmaite desery. Jedną z propozycji jest tort z białą czekoladą, który doskonale komponuje się z truskawkami i wiórkami kokosowymi. Smacznymi i oryginalnymi pomysłami na desery są także sernik z białej czekolady, muffinki lub lody. Na bazie białej czekolady przygotowuje się również słodkie polewy do ciast i innych słodkości.

Biała czekolada domowej roboty

Biała czekolada domowej roboty jest zdrowszą alternatywą dla gotowych wyrobów szeroko dostępnych w sklepach. Tłuszcz kakaowy stanowiący podstawowy składnik białej czekolady można kupić w sklepach stacjonarnych i internetowych. Warto wybierać tłuszcz ekologiczny, który jest słodszy, smaczniejszy oraz ma ładny i zachęcający zapach. Do przygotowania białej czekolady domowej roboty niezbędne są także cukier oraz mleko w proszku. Wegańską białą czekoladę zrobi się na bazie mleka roślinnego – sojowego, kokosowego lub ryżowego. Domową białą czekoladę można wzbogacić o dodatkowe składniki, takie jak: różnego rodzaju orzechy (np. pistacje, migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca), rodzynki, bakalie.

Biała czekolada – przepis

Składniki:

  • 150 g tłuszczu kakaowego (spożywczego),
  • 165 ml mleka w proszku – sojowego, kokosowego, ryżowego lub zwierzęcego,
  • 250 ml cukru pudru,
  • garść orzechów i rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Tłuszcz kakaowy rozpuść w kąpieli wodnej (tłuszcz powinien mieć temperaturę około 50 stopni Celsjusza). Rozpuszczony tłuszcz odstaw do lodówki i schłódź, co jakiś czas mieszając.
  2. Mleko w proszku przesiej do miski razem z cukrem pudrem.
  3. Schłodzony tłuszcz ustaw w misce nad parą wodną. Podgrzej chwilę, cały czas mieszając. Dodaj przesiane mleko w proszku i cukier puder. Dokładnie wymieszaj.
  4. Białą czekoladę przelej do foremek, posyp rodzynkami i orzechami. Wstaw do lodówki i schładzaj, aż stwardnieje.

Biała czekolada do picia – jak zrobić?

Biała czekolada do picia to przepis na smaczny i rozgrzewający deser. Można ją przygotować na bazie białej czekolady domowej roboty lub gotowego wyrobu kupionego w sklepie.

Składniki:

  • 200 g białej czekolady,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki mleka w proszku,
  • 50 ml płynnej śmietanki kremówki,
  • ziarenka z ½ laski wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Białą czekoladę połam na kawałki, przełóż do rondelka. Dodaj ¾ szklanki mleka i kilka ziarenek wanilii. Roztop na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  2. W momencie, gdy masa stanie się jednolita i gorąca, dodaj pozostałe mleko wymieszane z mlekiem w proszku.
  3. Całość energicznie mieszaj, aż czekolada uzyska gładką i gęstą konsystencję bez grudek.
  4. Białą czekoladę do picia przelej do szklanek. Podawaj udekorowaną lekko ubitą śmietaną kremówką. 
Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 16.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej