Bazylia pospolita – jakie ma właściwości lecznicze, kiedy i jak ją stosować

Fot: Pixabay / pixabay.com

Bazylia pospolita znana jest z przede wszystkim ze swojego smaku i stosowana jako dodatek do dań. W kuchni wykorzystywane są jej liście – świeże lub suszone w postaci przyprawy. Oprócz tego, że suszona i świeża bazylia nadaje smak potrawom, jest też rośliną o szerokich właściwościach zdrowotnych.

Bazylia pospolita najlepiej rośnie w miejscach, w których temperatura powietrza oscyluje wokół 25°C. Uprawiana jest w klimacie umiarkowanym oraz podzwrotnikowym i międzyzwrotnikowym. W Europie uprawia się ją głównie w rejonie Morza Śródziemnego. Charakteryzuje się słodko-pikantnym smakiem i silnym aromatem. Zawartość eugenolu dodaje roślinie korzennego posmaku. Oprócz tego (a może przede wszystkim) bazylia pospolita zawiera mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych. Poznaj właściwości i zastosowanie bazylii.

Bazylia – właściwości

Właściwości bazylii są skutkiem zawartych w niej witamin i minerałów, do których należą:

  • witamina A, B6, C, E i K,
  • sterole roślinne,
  • flawonoidy,
  • kwasy organiczne, kwas foliowy,
  • ryboflawina,
  • niacyna,
  • minerały: sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, miedź, mangan, cynk.

Bazylia ma następujące właściwości lecznicze:

  • działa przeciwskurczowo,
  • pomaga zachować równowagę trawienną,
  • przyczynia się do poprawnej pracy układu nerwowego,
  • ma właściwości przeciwbakteryjne i antypasożytnicze,
  • poprawia pracę układu odpornościowego,
  • wspomaga pracę mięśnia sercowego,
  • działa uspokajająco, koi nerwy,
  • łagodzi bóle migrenowe i reumatyczne,
  • zmniejsza zmęczenie,
  • działa odkażająco, łagodząco i ściągająco na skórę.

Surowcem leczniczym są rozwinięte liście, dopiero kwitnące na szczycie krzaków listki oraz olejki i wyciągi z bazylii.

Bazylia – zastosowanie

Dzięki właściwościom, które wykazuje, bazylia ma niezwykle szerokie zastosowanie.

  • Bazylia a układ pokarmowy – zmniejsza wymioty i nudności, ułatwia trawienie, zmniejsza wzdęcia, działa wiatropędnie, łagodzi kolkę i zaparcia, zmniejsza niestrawność, bóle żołądka, jelit i wątroby. Szczególnie polecane są do picia herbaty z bazylii. Wystarczy łyżkę suszonej bazylii zalać 2 – 3 szklankami gorącej wody, odczekać co najmniej 30 minut, dodać odrobinę miodu i wypić.
  • Bazylia a układ oddechowy – stosowana jest przy bólach i zapaleniach gardła, działa przeciwkaszlowo, oczyszcza oskrzela, obniża gorączkę. Może być stosowana w postaci gorących naparów (zalewając świeżą bazylię wrzątkiem i wdychając opary) lub jako płukanka (2 łyżki suszonych liści należy zagotować w 250 ml wody, ostudzić i pić 2 razy dziennie lub płukać gardło).
  • Bazylia a układ wydalniczy – pobudza nerki do pracy, działa moczopędnie, dlatego napary z bazylii stosowane są przy zapaleniach pęcherza.
  • Bazylia a układ krążenia – stosowana jest dla obniżenia cholesterolu we krwi.
  • Bazylia a jama ustna – zaleca się płukanie jamy ustnej wywarem z bazylii po zabiegach stomatologicznych. Bazylia ma działanie ściągające i łagodzące.
  • Bazylia a układ nerwowy kompres z bazylii zaparzonej w gorącej wodzie łagodzi migrenowe bóle głowy (kompres należy przykładać do czoła i skroni). Bazylia zmniejsza też nadpobudliwość, przyczynia się do poprawy wzroku i pamięci. Olejek z bazylii jest stosowany w aromaterapii u osób zmęczonych umysłowo i psychicznie. Działa pobudzająco i wzmacniająco.

Bazylia jest też wykorzystywana w terapii antydepresyjnej – uspokaja, ułatwia zasypianie, pomaga zmniejszać stany lękowe i poprawia nastrój. Działa jak tabletki uspokajające. W chwilach stresu należy żuć listki bazylii lub wdychać armat liści roztartych w palcach.

  • Bazylia a pielęgnacja i leczenie skóry – bazylia znajduje zastosowanie w leczeniu objawów trądziku pospolitego. Łagodzi też podrażnienia, zmniejsza zmiany skórne, działa przeciwgrzybicznie, przyspiesza gojenie się ran, łagodzi objawy ukąszeń, przyspiesza gojenie się urazów. Można wykorzystać ją jako składnik toników, do okładów na twarz lub przykładając liście bazylii bezpośrednio na rany bądź ukąszenia.

Aby zmniejszyć świąd i objawy grzybicy należy wykonywać okłady z soku wyciśniętego z bazylii zmieszanego z miodem w proporcjach 1:1.

  • Bazylia a układ ruchowy – olejki, maści i wyciągi z bazylii zmniejszają bóle stawów (także pomagają przy zapaleniu stawów), działają kojąco przy artretyzmie, zmniejszają obrzęki.

Mrożenie, zalewanie, suszenie bazylii

Bazylię można hodować samodzielnie, nabyć w postaci świeżych krzaczków w doniczkach lub w formie suszonej, sproszkowanej. Samodzielnie hodowaną bazylię można z powodzeniem suszyć. Nie należy robić tego na słońcu ani w piekarniku, ponieważ bazylia straci wtedy swoje właściwości. Bazylię należy suszyć w zacienionym, ale ciepłym i przewiewnym miejscu. Latem, w suche i ciepłe dni, można umieścić ją na balkonie i osłonić przed słońcem. Temperatura powietrza nie powinna przekraczać 40°C.

Aby świeża bazylia dłużej zachowała swoje właściwości i zapach, możemy zalać jej liście oliwą i schować do lodówki. Ważne, aby uprzednio je umyć i osuszyć. Tak przechowywane listki będzie można wykorzystać na przykład do wykonania domowego pesto. Pozostała oliwa nabierze pięknego, bazyliowego aromatu i będzie mogła służyć np. jako dodatek do pieczonych warzyw, steków czy sałat.

Liście bazylii można zamrozić również w kostkach lodu. Warto jednak pamiętać, że po rozmrożeniu, liście stracą walory estetyczne.

Bazylię, ze względu na jej szerokie właściwości zdrowotne i walory smakowe, warto włączyć zarówno do diety, jak i rytuałów pielęgnacyjnych. Powinny jej jednak unikać kobiety w ciąży – może niekorzystnie wpływać na płód.

Zobacz film: Zatroszcz się o swoje zdrowie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 07.12.2017,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Jarun 13.02.2021r.

Przesada z tym cudownym lekiem /przyprawą/ Bazylią. Takie właściwości to ma liść brzozy, albo mniszek. Dobry do pomidorów, obok szczypiorku. Działa antydepresyjnie - chyba jak cały dzień będziesz patrzeć na Bazylię i wdychać . Grzybicy nie leczy. Warto mieć bazylię i cząber w kuchni i dodać kilka listków.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej