Banany – owoce o wysokiej wartości odżywczej i energetycznej. Właściwości zdrowotne i zastosowanie kulinarne tych owoców

Fot: yurakp / stock.adobe.com

Banany dostarczają organizmowi cennych witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy C. Są bogatym źródłem potasu, który obniża ciśnienie tętnicze krwi. Jedzenie bananów zalecane jest osobom z dolegliwościami trawiennymi, np. z niestrawnością. 

Banan jest owocem o wysokiej wartości odżywczej. W swoim składzie zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, dzięki którym wykazuje prozdrowotne właściwości. Zalecany jest w wielu dietach leczniczych, m.in. przy nadciśnieniu tętniczym.

Banan: jakie zawiera witaminy i minerały, czyli wartość odżywcza bananów

Banan jest jednym z najstarszych i najbardziej popularnych owoców, które są uprawiane na całym świecie. Wyróżnia się wiele odmian bananów różniących się między sobą wielkością, kształtem, zawartością skrobi oraz zabarwieniem miąższu i skórki. Na rynku europejskim powszechnie sprzedawane są banany Cavendish (bananowiec karłowaty), które posiadają dosyć grubą skórkę o zielonej lub zielonożółtej barwie. Poza nimi popularnymi odmianami są:

  • banany czerwone – są one mniejsze i bardziej słodkie niż banany Cavendish, posiadają różowy miąższ,
  • banany mini – jest to miniaturowa odmiana banana, owoce osiągają około 6-8 cm długości,
  • banany skrobiowe – jest to odmiana, której nie można jeść w postaci surowej; konieczna jest obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie).

Banany odznaczają się wysoką wartością odżywczą. W przeciwieństwie do wielu innych owoców są źródłem roślinnego białka. W ich składzie występuje duża ilość węglowodanów. W niedojrzałych bananach obecna jest bezsmakowa skrobia. Wraz z dojrzewaniem owocu przekształca się ona w cukry proste, które powodują, że banany zyskują słodki smak. Cennym składnikiem bananów jest również błonnik pokarmowy, który przyczynia się do obniżania „złego” cholesterolu we krwi. Banany są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Dostarczają m.in. witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, PP), kwasu foliowego, witaminy C oraz potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza i cynku.

Kaloryczność bananów

Banan jest owocem o wysokiej wartości energetycznej - w 100 g dostarcza około 89 kcal. Średniej wielkości owoc waży około 120 g. Banany mają wysoki indeks glikemiczny, który sięga powyżej 60. Jest to wskaźnik pokazujący, w jakim stopniu wzrośnie poziom cukru we krwi po zjedzeniu określonego produktu. Osoby chorujące na cukrzycę mogą jeść produkty o niskim indeksie, nieprzekraczającym wartości 50. Z tego powodu banany są przeciwwskazane w diecie cukrzyka. Owoce te nie są również zalecane osobom z nadwagą i otyłością, które dążą do unormowania masy ciała. Ze względu na swoją kaloryczność oraz wartość odżywczą banany są częstym elementem diety sportowców. Zjedzenie tego owocu przed intensywnym wysiłkiem fizycznym zaopatruje mięśnie w glikogen będący źródłem energii w trakcie aktywności. Banany są również wskazane jako posiłek po zakończonym treningu. Podczas ćwiczeń dochodzi do utraty cennych minerałów, m.in. potasu, fosforu oraz magnezu, a banany są ich naturalnym źródłem.

Zobacz także: Dieta bananowa (odchudzająca) - jadłospis i efekty

Właściwości zdrowotne bananów

Właściwości zdrowotne bananów są bezpośrednio związane z ich wartością odżywczą. Wysoka zawartość potasu – około 358 mg w 100 g owocu sprawia, że banany przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, dlatego zalecane są w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym oraz w profilaktyce chorób układu krążenia. Regularne jedzenie bananów może skutkować spadkiem poziomu cholesterolu we krwi, dzięki obecności w nich błonnika pokarmowego. Banany wykazują również korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego. Są zalecane przy niestrawności, wzdęciach, zgadze, nadkwasocie i nieżytach przewodu pokarmowego. Zapobiegają rozwojowi choroby wrzodowej żołądka, wymiotom oraz zwalczają nudności. Bananom przypisuje się właściwości przeciwzapalne oraz zwalczające biegunkę, zwłaszcza u dzieci. Te tropikalne owoce wykorzystywane są również w kosmetyce. Maseczki bananowe stosowane są w celach odżywienia i ujędrnienia skóry, a miąższ owoców znajduje zastosowanie w zimowych kuracjach regenerujących. Ujędrniającą maseczkę z banana można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy rozgnieść pół banana w miseczce za pomocą widelca, dodać kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny i łyżeczkę słodkiej śmietanki. Składniki należy dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową maseczkę nakłada się na twarz oraz szyję, a po upływie 15 minut zmywa się ciepłą wodą. W niektórych kulturach skórka od bananów wykorzystywana jest w łagodzeniu ukąszeń komarów oraz w leczeniu kurzajek. Jest to możliwe dzięki obecności w niej enzymów, które wykazują właściwości przeciwzapalne.

Zastosowanie bananów w kuchni

Banany są najczęściej jedzone w postaci surowej jako pożywna przekąska lub dodatek do płatków osianych czy owocowej sałatki. W świecie kulinarnym banany są szeroko wykorzystywane w różnych postaciach: suszone, wędzone, pieczone oraz smażone. Prawdziwym przysmakiem dla dzieci są naleśniki z bananami i odrobiną czekolady. Owoce te stosuje się również jako składnik do domowych przetworów – dżemów oraz soków. Zdrowym i smacznym połączeniem są banany z mlekiem i jego przetworami: serem twarogowym, jogurtem naturalnym oraz z maślanką. Dużą popularność zyskały również bananowe koktajle wzbogacone o inne owoce oraz warzywa, np. szpinak czy jarmuż.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem

Data aktualizacji: 27.12.2017,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej