Ashwagandha – co to jest? Dawkowanie, właściwości i działanie rośliny

Fot: emuck / stock.adobe.com

Ashwagandha (korzeń i owoce) to indyjskie zioło, które ma wiele właściwości leczniczych. Pomaga m.in. na odstresowanie, obniżenie ciśnienia, a także w walce z anemią, chorobami nowotworowymi i chorobami serca. Stosowanie jej niesie wiele korzyści, jednak nie zaleca się jej kobietom w ciąży i osobom z nadczynnością tarczycy.

Korzeń ashwagandhy porównywany jest do chińskiego żeń-szenia, ale ma zdecydowanie więcej potwierdzonych badaniami właściwości leczniczych. Doceniana jest przez specjalistów ajurwedy i stosowana przez polskich lekarzy nie tylko jako suplement diety, ale również doskonałe wsparcie w terapii wielu stanów chorobowych i dolegliwości.

Ashwagandha – co to jest?

Ashwagandha (łac. Withania somnifera), znana również pod nazwami witania ospała, winter cherry, samm al ferakh bądź indyjski żeń-szeń, to korzeń należący do jednego z najbardziej znanych ziół w ajurwedzie. Roślina należy do rodziny psiankowatych i pochodzi z Indii. Obecnie uprawiana jest w wielu miejscach, m.in. w Pakistanie, w Bangladeszu, Sri Lance i Egipcie. Ashwagandha to niski krzew osiągający ok. 150 cm wysokości, mający żółtozielone kwiaty i czerwone lub pomarańczowe owoce (jagody). Do celów leczniczych wykorzystuje się przede wszystkim jej korzeń, a także owoce. 

Korzeń ashwagandhy często porównywany jest do chińskiego żeń-szenia, jednak badania dowodzą, że indyjska opcja ma zdecydowanie więcej potwierdzonych badaniami właściwości leczniczych. W swoim składzie wyróżnia się m.in. obecnością witanolidów, czyli substancji, które działają przeciwbakteryjnie i antynowotworowo. Ponadto w korzeniu ashwagandhy znajdują się związki z grupy glikowitanolidów, które odtruwają i działają antyoksydacyjnie. Korzeń witanii zawiera także alkaloidy, fitosterole, fenolokwasy i kumaryny. Ponadto wykazuje w swoim składzie wyjątkowo wysoką zawartość żelaza.

Czy są superfoods? Jak je jeść? Zobaczcie na filmie:

Ashwagandha – działanie i właściwości. Po co ją stosować?

Ashwagandha ma wiele właściwości leczniczych, a jej działanie jest skuteczne nie tylko podczas dolegliwości, ale również stanów chorobowych. Przede wszystkim wpływa na poprawę odporności organizmu. Stymuluje układ immunologiczny, dzięki czemu nie jest on podatny na wszelkiego rodzaju infekcje. Korzeń tej rośliny pomaga również jako środek uspokajający. Jest znany jako metoda na stres, ułatwia zasypianie, łagodzi zaburzenia lękowe, a także stosowany jest w przebiegu chorób psychicznych. 

Zioło posiada również właściwości antynowotworowe. Skutecznie hamuje rozwój komórek rakowych bez niekorzystnego wpływu na te zdrowe. Wspomaga leczenie nowotworów, takich jak: rak trzustki, piersi czy jelita grubego. Dodatkowo ashwagandha wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Chroni wątrobę i żołądek przed toksycznym działaniem substancji takich jak np. metale ciężkie. Jest również środkiem, który skutecznie zapobiega powstawaniu choroby wrzodowej żołądka. 

Korzeń ma również bardzo korzystny wpływ na działanie układu krwionośnego. Ze względu na dużą zawartość żelaza pomaga w walce z anemią, poprawia parametry krwi, obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, a także chroni serce i obniża ciśnienie tętnicze krwi. W ajurwedzie stosuje się go także na leczenie stawów. Ashwagandha znajduje zastosowanie w reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS), a także podczas dolegliwości, takich jak: ból, obrzęki oraz zmniejszona ruchomość stawu. Dlatego pomaga w artretyzmie, przykurczach i innych stanach zapalnych stawów. Ma również zastosowanie u osób chcących spowolnić procesy starzenia się.

Jak stosować zioło? Ashwagandha – dawkowanie

Ashwagandha ma kilka postaci. Jednak na polskim rynku najczęściej spotykana jest w formie kapsułek, które w swoim składzie zawierają wyciąg z tej rośliny. W takiej sytuacji preparat należy przyjmować według zaleceń specjalisty bądź informacji zawartych na ulotce. Czasami zdarza się również ashwagandha jako sproszkowany korzeń. W takiej formie zaleca się przyjmować go w dawce około 7 g dziennie. Można również stosować wykonaną z niego nalewkę, której warto wypijać ok. 12 ml dziennie. Ponadto ashwagandha może mieć formę olejku pielęgnacyjnego do ciała. Efekty płynące z jej stosowania widoczne są po kilku tygodniach regularnego stosowania.

Ashwagandha – skutki uboczne i przeciwwskazania

Należy podkreślić, że ashwagandha nie jest przeznaczona dla wszystkich. Nie powinny jej stosować przede wszystkim kobiety w ciąży. Nie jest zalecana również dla osób cierpiących na nadczynność tarczycy – może podnosić poziom niektórych hormonów, co mogłoby wpływać nie tylko na zaostrzenie choroby, ale również na nieskuteczność terapii leczniczej.

Na czym polegają zdrowe nawyki żywieniowe? Zobaczcie:

Bibliografia:

Madepalli K. Lakshmana, Triethylene glycol, an active component of Ashwagandha (Withania somnifera) leaves, is responsible for sleep induction

Data aktualizacji: 16.07.2019,
Opublikowano: 06.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej