Arbuz – właściwości i wartości odżywcze. Ile kalorii ma arbuz?

Fot.: FotoZlaja / Getty Images

Arbuz to owoc cieszący się dużą popularnością. Nie tylko ze względu na orzeźwiający smak, ale też z powodu właściwości odżywczych i zdrowotnych, które zawdzięcza m.in. naturalnemu barwnikowi – likopenowi. Arbuz nie dostarcza wielu kalorii i jest chętnie wykorzystywany w dietach odchudzających.

Arbuz to owoc rośliny z rodziny dyniowatych, pochodzącej z południowej Afryki, gdzie do dziś rośnie w warunkach naturalnych. Prawdopodobnie około XII–XIII w. dotarła ona do Europy, gdzie szybko doceniono jej duże i soczyste owoce. Dziś jest uprawiana na skalę przemysłową, przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnego i innych regionach o ciepłych klimacie, ponieważ jest rośliną światłolubną, potrzebującą też dużo wody.

Arbuz – kalorie

Miąższ owocu składa się w ponad 90% z wody, dlatego nie tylko skutecznie orzeźwia, ale również jest cenionym składnikiem diety osób odchudzających się lub chcących utrzymać masę ciała na stałym poziomie – 100 g arbuza dostarcza tylko 30 kcal. Ponadto arbuz charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (75), dlatego po jego zjedzeniu następuje dość szybki wzrost stężenia glukozy we krwi, czyli tzw. glikemia poposiłkowa. W ostatnim czasie coraz częściej bierze się pod uwagę inny wskaźnik – ładunek glikemiczny, pozwalający określić faktyczny wpływ ilości spożytych węglowodanów na poziom cukru we krwi. W przypadku arbuza wynosi on 4 (120 g owocu dostarcza 4 g węglowodanów), co jest wartością dość niską i bezpieczną dla zdrowia czy figury.

Właściwości arbuza

Właściwości arbuza wynikają przede wszystkim z dużej zawartości likopenu, czyli czerwonego barwnika z rodziny karotenoidów, który ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Przede wszystkim jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, potrafiącym skutecznie usuwać z organizmu wolne rodniki tlenowe i chronić komórki przed ich szkodliwym działaniem. Likopen pomaga też regenerować inne cenne antyoksydanty, takie jak luteina czy zeaksantyna.

Barwnik nadający kolor miąższowi arbuza pozytywnie wpływa na układ krążenia (obniża poziom „złego” cholesterolu – LDL) oraz na wygląd skóry (sok z tego owocu działa ściągająco i oczyszczająco, pomaga w leczeniu stanów zapalnych czy zajadów). Likopen jest uznawany za substancję o ochronnym działaniu przeciwnowotworowym, odgrywa szczególną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu prostaty i pomaga obniżyć ryzyko rozwoju nowotworu męskiego gruczołu krokowego. Może też hamować wzrost komórek nowotworowych jelita grubego.

O wartości odżywczej arbuza świadczy duża zawartość cytruliny – organicznego związku chemicznego z grupy aminokwasów, który stymuluje odporność organizmu oraz zwiększa poziom argininy we krwi. Dzięki temu poprawia siłę i wytrzymałość, a także przyspiesza regenerację mięśni po dużym wysiłku, np. treningu sportowym.

Arbuz wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzakrzepowe. Dzięki dużej zawartości wody owoc działa moczopędnie, a także oczyszcza organizm z toksyn. Jest też skuteczny w leczeniu obrzęków spowodowanych zaburzeniami pracy serca i nerek.

Arbuz jako źródło witamin

Miąższ owocu to przede wszystkim woda, węglowodany i błonnik pokarmowy. Jednak arbuz dostarcza też trochę witamin, przede wszystkim beta-karotenu (witamina A), kwasu foliowego, witaminy C, kwasu pantotenowego i w mniejszym stopniu witamin: B1, B2 i B3 i B6.

Olej z pestek arbuza

Pestki arbuza są często usuwane przed zjedzeniem owocu, tymczasem także one charakteryzują się wieloma właściwościami odżywczymi. Zawierają m.in. cenne aminokwasy: argininę (reguluje pracę serca, obniża ciśnienie, zwiększa zdolność do wysiłku) i tryptofan, wykorzystywany do produkcji ważnych hormonów, serotoniny i melatoniny. Pestki z arbuza dostarczają również sporo potasu, magnezu, cynku czy żelaza, witamin z grupy B i nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu linolowego.

Dużą popularnością cieszy się olej z pestek arbuza, który jest szczególnie ceniony jako produkt do pielęgnacji skóry, ponieważ intensywnie ją nawilża, ujędrnia i odżywia. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów produkt ma właściwości przeciwstarzeniowe. Jest też zalecany do cery trądzikowej, gdyż nie zatyka porów.

Olej z pestek arbuza sprawdza się również w pielęgnacji włosów. Zapobiega ich rozdwajaniu i działa nawilżająco na skórę głowy. Dobrze się wchłania, pomaga usunąć łupież. Dzięki dużej zawartości białka w nasionach składniki aktywne wnikają w głąb włosów, pozostawiając je miękkie i błyszczące.

Arbuz w ciąży

Arbuz jest zalecany kobietom w ciąży, ponieważ dostarcza sporo potrzebnego w tym okresie potasu, zapobiegającego m.in. skurczom. Z kolei witamina C wzmacnia odporność przyszłej mamy, a także ma pozytywny wpływ na rozwój układu nerwowego płodu. Z uwagi na dość wysoką zawartość cukru ze spożywania tego owocu powinny zrezygnować kobiety zmagające się z cukrzycą ciążową.

Arbuz może być jedzony przez kobiety karmiące piersią, tym bardziej że pobudza laktację i poprawia jakość mleka. Przeciwwskazaniem jest ewentualna alergia dziecka na ten produkt, dlatego wprowadzając go do diety, należy obserwować reakcje niemowlaka. 

Zobacz film: Arbuz i inne owoce na problemy z erekcją. Źródło: Stylowy Magazyn

Data aktualizacji: 04.04.2018,
Opublikowano: 03.01.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej