Anyż gwiazdkowy - jak stosować i kiedy? Przepis na herbatę z anyżu gwiazdkowego

Fot. daniel benassi / Getty Images

Anyż gwiazdkowaty znajduje zastosowanie w kuchni oraz w medycynie naturalnej. Dodawany jest do świątecznych wypieków, wyrobów alkoholowych, dżemów i kaw. Skutecznym środkiem na kaszel i problemy trawienne jest herbata z anyżu gwiazdkowego. 

Anyż gwiazdkowaty jest rośliną znajdującą szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Działa łagodząco na dolegliwości trawienne, a także posiada właściwości przeciwzapalne i wzmacniające naturalną odporność organizmu. Anyż znajduje również szerokie zastosowanie w kuchni, m.in. jako przyprawa do mięs.

Anyż gwiazdkowaty - czym jest?

Anyż gwiazdkowaty, inaczej gwiaździsty, to suszone owoce drzewa nazywanego badianem właściwym, które pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jest ceniony za swoje liczne właściwości zdrowotne i lecznicze znane i wykorzystywane już w czasach starożytnych Greków i Rzymian. Anyż gwiazdkowaty ma charakterystyczny kształt ośmioramiennych gwiazdek wypełnionych nasionami znajdującymi zastosowanie w kuchni jako niezwykle aromatyczna przyprawa. Anyż gwiaździsty wykorzystywany jest również w medycynie naturalnej oraz jako surowiec do produkcji leków i kosmetyków.

Anyż gwiaździsty - właściwości zdrowotne i lecznicze

Właściwości anyżu gwiaździstego znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej, m.in. w zwalczaniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Anyż usprawnia perystaltykę jelit i reguluje procesy trawienne. Napar z anyżu jest skutecznym lekarstwem na niestrawność i wzdęcia. Wykazuje właściwości rozkurczowe i pobudzające wydzielanie soków żołądkowych, dlatego zalecany jest przy uczuciu przejedzenia. Anyż gwiazdkowaty działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a także wzmacniająco na organizm. Ma korzystny wpływ na potencję oraz posiada właściwości usprawniające pamięć oraz zapewniające właściwą kondycję i zdrowy wygląd skóry i włosów. Wspomaga oczyszczanie oskrzeli z zalegającej wydzieliny, ale również nadaje się jako suplement w suchym, uporczywym kaszlu. Anyż gwiaździsty może być stosowany do przygotowywania domowych inhalacji. Jest zalecany przy chorobach dróg oddechowych, takich jak astma czy zapalenie oskrzeli. Powinien się pojawić w diecie kobiet karmiących, gdyż pobudza laktację. Dzięki swoim właściwościom odprężającym i relaksującym wskazany jest również osobom narażonym na silny stres. Ponadto anyż gwiazdkowaty neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust i działa moczopędnie, sprzyjając oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Anyż gwiaździsty - zastosowanie w kosmetyce

Anyż gwiazdkowaty znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Znajdujący się w nim kwas działa złuszczająco, a przy tym nie drażni naskórka. Okłady i toniki z anyżu są skutecznymi środkami w leczeniu trądziku, gdyż redukują produkcję sebum. Anyż gwiazdkowaty chroni przed powstawaniem nieestetycznych przebarwień, posiada właściwości rozświetlające, wygładzające i odmładzające. Jest dodawany do żeli, emulsji kremów i maseczek przeznaczonych do codziennej pielęgnacji twarzy.

Przy jakich dolegliwościach żołądkowych warto pamiętać o ziołach? Do czego mogą nam posłużyć? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Herbata z anyżu gwiazdkowego - jak zrobić i dlaczego warto ją pić?

Herbata z anyżu gwiazdkowego jest skutecznym środkiem pobudzającym laktację oraz lekiem na dolegliwości trawienne i kaszel. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Łyżkę stołową sproszkowanej przyprawy zalewa się szklanką wrzątku, a następnie gotuje w rondelku na małym ogniu przez około 10 minut. Napar przecedza się przez sito. Wskazane jest wypijanie po pół szklanki herbaty trzy razy dziennie. Napar z anyżu gwiazdkowego można stosować również u dzieci z problemem uporczywego kaszlu lub wzdęć. W takim przypadku zaleca się połączyć łyżeczką sproszkowanego anyżu z łyżeczką rumianku, zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Przygotowany napar powinno się podawać dziecku w ilości 1-2 łyżeczki co dwie godziny.

Anyż gwiazdkowaty - zastosowanie kulinarne

Anyż gwiazdkowaty jest popularną przyprawą w polskiej kuchni. Wykorzystywany jest jako dodatek do świątecznych wypieków oraz mięs - cielęciny, drobiu i wieprzowiny. Anyżem wzbogaca się również wyroby alkoholowe, np. likiery czy nalewki, zupy owoce, sosy i potrawy z ryżem. Mielone owoce anyżu gwiaździstego dodawane są do domowych kompotów, dżemów, budyniów, kaw i herbat. Anyż jest również składnikiem chińskiej przyprawy pięciu smaków, w której zestawiany jest z goździkami, cynamonem, pieprzem syczuańskim i koprem włoskim.

Anyż gwiazdkowaty - kto powinien go unikać?

Anyż gwiazdkowaty, mimo licznych właściwości leczniczych i zdrowotnych, nie może być stosowany przez wszystkich i w nieograniczonych ilościach, gdyż istnieje ryzyko przedawkowania. Przeciwwskazaniami są m.in. choroby nowotworowe oraz nadciśnienie tętnicze. Anyż może wywoływać reakcję alergiczną w postaci wysypki. Objawami niepożądanymi po spożyciu anyżu są niekiedy: gorączka, ropna wydzielina z gardła, drgawki, uczucie duszności, a nawet przekrwienie płuc i uszkodzenia nerek. Kobiety ciężarne oraz osoby z chorobami przewodu pokarmowego przez zastosowaniem anyżu powinny skonsultować się z lekarzem. 

Opublikowano: 20.09.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej