Alergeny pokarmowe – jakie są najczęstsze i jakie objawy wywołują?

Fot. piotr_malczyk / Getty Images

Alergeny pokarmowe to najczęściej białka mleka krowiego, jaja kurze, pszenica czy orzechy ziemne. Lista alergenów pokarmowych jest bardzo długo, ponadto część powoduje krzyżowe reakcje alergiczne z innymi substancjami.

 Alergeny pokarmowe to nic innego, jak białka wchodzące w skład różnych produktów spożywczych, wywołujące reakcję alergiczną. Najczęstsze alergeny pokarmowe znajdują się w mleku krowim, pszenicy, jajach, a także w rybach, orzechach, owocach morza i pomidorach. W pokarmach mogą znajdować się również uczulające dodatki.

Alergeny pokarmowe – w czym występują?

Alergeny pokarmowe występują w wielu produktach spożywczych. Najczęstszym alergenem pokarmowym jest białko mleka krowiego. Liczba dzieci wykazująca tę reakcję była zdecydowanie większa w ubiegłym wieku, kiedy panowała moda na niekarmienie dzieci piersią. Drugim produktem pod względem liczby alergenów jest jajo kurze. Wśród pozostałych warto wymienić pszenicę, a także inne zboża.

Wiele alergenów pokarmowych wywołuje bardzo silne reakcje alergiczne, łącznie ze wstrząsem anafilaktycznym. Należą tu np. alergeny zawarte w rybach. Z reguły osoba uczulona na ryby reaguje na kilka gatunków jednocześnie. Podobnie jest w przypadku orzechów ziemnych. Bardzo silna reakcja może doprowadzić nawet do zgonu.

W przypadku warzyw, owoców często obserwuje się tzw. alergeny krzyżowe, czyli alergia na jeden produkt zwiększa ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej na pokrewny alergen. Najpowszechniejszym przykładem jest reakcja krzyżowa na lateks i banany.

Lista najczęściej występujących alergenów pokarmowych obejmuje:

  • mleko krowie,
  • białko jaja kurzego,
  • żółtko jaja kurzego,
  • pszenicę,
  • banany,
  • pomidory,
  • seler,
  • ryby (przede wszystkim dorsza, tuńczyka, węgorza),
  • orzeszki ziemne,
  • jabłka,
  • marchew,
  • czereśnie,
  • brzoskwinie.

Zobacz film: Diagnozowanie alergii. Źródło: W Dobrym Stylu TVN Style

Alergeny pokarmowe – tabela reakcji krzyżowych

Bardzo ważne jest, by osoby obserwujące u siebie alergię na niektóre pyłki, sierść itp zwróciły również uwagę na produkty mogące zawierać alergeny reagujące krzyżowo:

Alergia na:Alergeny pokarmowe reagujące krzyżowo:
Pyłki trawZboża, rośliny strączkowe, ziemniaki, pomidory, buraki, seler, orzechy, owoce pestkowe
Roztocza kurzu domowegoOwoce morza
LateksAwokado, banany, kiwi, ananas
PierzeMięso drobiowe, jaja
Pyłki drzewJabłka, czereśnie, rośliny strączkowe, brzoskwinie
Sierść kotaWieprzowina

Charakterystyka niektórych alergenów pokarmowych

Alergia na mleko krowie została uznana za częste zjawisko, jednak z biegiem czasu badania wykazały, że rodzice dużo częściej stawiają diagnozę alergii na mleko krowie niż mogłyby to potwierdzić testy skórne, próby prowokacyjne czy badania laboratoryjne. Bardzo częstym zjawiskiem jest przejściowa nadwrażliwość na mleko krowie, natomiast utrzymywanie się alergii dotyczy tylko części z tych dzieci. Nadal jednak uznaje się, że w pierwszych miesiącach życia dziecka najczęstszym alergenem jest mleko krowie. W jego wypadku niestety pojęcia alergii i nietolerancji są mylone. Nietolerancja wynika z braku enzymu laktazy w układzie pokarmowym, uczestniczącym w trawieniu białek mleka krowiego.

Aby rozpoznać alergię na mleko krowie, należy wziąć pod uwagę kilka kryteriów:

  • objawy alergii ustępują po odstawieniu mleka i jego przetworów,
  • objawy nawracają po ponownym podaniu mleka,
  • wykluczono zaburzenia enzymatyczne będące przyczyną nietolerancji mleka krowiego.

Kolejnym częstym alergenem pokarmowym jest białko jaja kurzego. Objawy alergii na nie to:

  • wymioty,
  • ból brzucha,
  • wysypka na skórze.

Wśród zbóż najbardziej uczulające alergeny pokarmowe znajdują się w pszenicy. Bardzo często u dzieci prezentujących objawy uczuleniowe na ten alergen rozpoznaje się atopowe zapalenie skóry.

Osoby uczulone na banany powinny zawsze pamiętać o częstych reakcjach krzyżowych z lateksem, szczególnie jeśli mają mieć wykonany zabieg stomatologiczny czy chirurgiczny z użyciem jednorazowych, lateksowych rękawiczek (coraz częściej używa się już nitrylowych, które są dla nich bezpieczniejsze).

Objawy alergii na banany są różnorodne, choć najczęściej obserwuje się zmiany o charakterze pokrzywki kontaktowej na wargach, opuszkach palców. Czasami pokrzywka bywa uogólniona.

Bardzo często kojarzonymi alergenami pokarmowymi są orzeszki ziemne, jak też popularne masło arachidowe. Alergia na orzeszki ziemne może dawać zróżnicowane objawy, choć często dochodzi do obrzęku górnych dróg oddechowych, a nawet wstrząsu anafilaktycznego.

Zobacz film:Alergia a nietolerancja. Źródło: Wiem, co jem


Data aktualizacji: 27.05.2018,
Opublikowano: 27.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Jurek 14.12.2019r.

Według autorki marchew i jabłka są bardziej groźne niż orzechy i gorczyca? Chciałbym poznać źródło, bo wszędzie podają inną listę

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej