Afrykańskie mango (african mango) – działanie, właściwości i dawkowanie

Fot: Unclesam / stock.adobe.com

Afrykańskie mango od wieków wykorzystywane jest w Afryce jako wysokoenergetyczne pożywienie. Od jakiegoś czasu bardzo popularne stały się też ekstrakty z pestek tego owocu, którym przypisuje się silne działanie odchudzające i obniżające cholesterol.

Mimo początkowych zachwytów nad suplementami diety zawierającymi tak zwane african mango część lekarzy zaczęła mieć poważne wątpliwości co do jego działania. Badania ujawniły, że stosowanie tej rośliny często wiąże się z poważnymi skutkami ubocznymi.

Co to jest afrykańskie mango?

Afrykańskie mango, zwane również dzikim mango, diką lub ogbono, to roślina sklasyfikowana jako Irvingia gabonensis. Jest to wiecznie zielone, dorastające do 40 m drzewo o jadalnych owocach pochodzące z lasów tropikalnych Afryki. Od dawna ceni się tam jego walory kulinarne – owoce jedzone są na surowo oraz przetwarzane na galaretki i dżemy. Natomiast nasiona spożywa się na surowo czy grillowane, a w formie proszku dodaje się je do zupy, aby zagęścić ich wartość odżywczą.

Z czego robi się preparaty african mango?

African mango robi się z pestek tej rośliny, czyli tak zwanych orzechów mango.

Mango afrykańskie – działanie i właściwości

Producenci suplementów african mango najczęściej przypisują mu niemal cudowne właściwości – ma ono usprawniać działanie przewodu pokarmowego, stabilizować poziom cukru we krwi, podnosić poziom energii, obniżać cholesterol, spalać tkankę tłuszczową i dostarczać wielu witamin i mikroelementów. Przeprowadzone dotychczas badania nie potwierdziły wyjątkowości tego owocu. Wielu naukowców sugeruje, że jego efekty związane są z dużą ilością błonnika i włókien owocowych, które usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego i obniżają poziom cholesterolu. Substancje te można znaleźć w wielu innych, powszechnie dostępnych i o wiele tańszych owocach, takich jak jabłka, gruszki czy pomarańcze.

Nie należy jednak zupełnie odrzucać możliwości, jakie daje zastosowanie surowców zielarskich z dzikiego mango. Według przeprowadzonych na szczurach badań ekstrakty alkoholowe z jego liści wykazały działanie chroniące wątrobę i chromosomy podczas zatrucia toksynami.

Trwają również badania nad możliwością wykorzystania ekstraktów z mango afrykańskiego w leczeniu zaburzeń metabolicznych, w szczególności cukrzycy i insulinooporności. Wstępne wyniki były na tyle zadowalające, że możliwe jest, że zostanie wyprodukowany lek na bazie tej rośliny.

Jakie właściwości prozdrowotne mają owoce? Dowiesz się tego z filmu: 

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Odchudzanie z african mango – czy to działa?

Otrzymywane wyniki badań odnośnie tego, czy african mango działa na odchudzanie, są ze sobą sprzeczne. Podczas gdy część z nich sugeruje wyraźny spadek masy ciała (nawet do 5%), to nie zauważono zmian przekraczających poziom placebo. Większość autorów dokonujących analiz przeprowadzonych badań jest jednak zdania, że nie ma dowodów na odchudzające działanie rośliny.

African mango – skutki uboczne

Po początkowym zachwycie nad african mango odkryto, że ma ono także dość poważne skutki uboczne. Do najczęściej wymienianych należą:

  • bóle głowy i migreny,
  • problemy z układem pokarmowym – wzdęcia i biegunki,
  • nadmierne pobudzenie,
  • problemy ze snem.

Przypuszcza się także, że bardzo duże ilości błonnika zawarte w preparatach african mango mogą na dłuższą metę prowadzić do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych. Odnotowano też przypadek, w którym na skutek zażywania tabletek z ekstraktem z pestek z tego owocu doszło do powiększenia i stanu zapalnego wątroby. Ponieważ orzechy mango afrykańskiego nie zostały jeszcze odpowiednio przebadane, wielu lekarzy postuluje zachowanie dużej ostrożności podczas ich stosowania. Na dzień dzisiejszy brak informacji na temat tego z jakimi lekami może wchodzić w interakcje.

Bibliografia:

1) Kilinçalp S., Başar, O. Coban S. i Yüksel I., Irvingia gabonensis (African mango): innocent magic formula?, “Acta Gastroenterologica Belgica”, 77 (1), 2014, s. 75–76.

2) Onakpoya I., Davies L., Posadzki P. i Ernst E., The efficacy of Irvingia gabonensis supplementation in the management of overweight and obesity: a systematic review of randomized controlled trials, “Journal of Dietary Supplements”, 10 (1), 2013, s. 29–38.

3) Gbadegesin M. A., Adegoke A. M., Ewere E. G. i Odunola O., Hepatoprotective and anticlastogenic effects of ethanol extract of Irvingia gabonensis (IG) leaves in sodium arsenite-induced toxicity in male Wistar rats, “Nigerian Journal of Physiological Sciences”, 29 (1), 2014, s. 29–36.

4) Martínez-Abundis E.,, Méndez-Del Villar M., Pérez-Rubio K. G. i in., Novel nutraceutic therapies for the treatment of metabolic syndrome, “World Journal of Diabetes”, 7 (7), 2016. s. 142–152.

5) Afrykańskie mango

Data aktualizacji: 31.05.2019,
Opublikowano: 06.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

kuba 26.11.2018r.

Przytyłem już 2 kilo!!! :) oczywiście nie zarzucam że od tego specyfiku, bo jego oddziaływanie na masę i apetyt jest o sile pomiędzy wodą a witaminą B12 :) ale nie jadłem więcej jakby kto pytał, tylko nawet nieco mniej. Muszę przyznać że dałem się nabrać mimo że sam zarządzam marketingiem :) śmiać mi się chce z siebie ale jestem pełen podziwu za ilość tysięcy wykupionych komentarzy, to mnie zwiodło, z jednej strony szacun z drugiej teraz ja muszę na forach powklejać tej opinii żeby innym oszczędzić grosza. Dodam że akcja opracowana jest idealnie, minutę po zakupie dzwoni pani i mówi że w super turbo giga promocji dosprzeda mi jeszcze jedno opakowanie bo za mało kupiłem :D wtedy zaczęło mi być podejrzanie ale kasa już poszła, jajcarze :D. Najlepsze że jem je dalej w końcu kupiłem :))) zwróćcie uwagę na to że instrukcja spożycia jest 2tabletki dziennie, i to na tyle, a rano czy wieczorem spytacie ? Otóż tej informacji nie podano bo to nie ma znaczenia :DDDD

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej