Acesulfam K – co to jest? Szkodliwość, stosowanie w cukrzycy i otyłości

Fot. AaronAmat / Getty Images

Acesulfam K to często wykorzystywana substancja słodząca, stanowiąca alternatywę dla cukru. Zawarty jest w niskokalorycznych produktach typu „light”, choć ze względu na brak danych o jego długotrwałym stosowaniu i szkodliwości, należy zachować umiar w jego spożyciu.

Osoby chcące ograniczyć ilość cukru w diecie, jednak niepotrafiące zrezygnować z posłodzenia kawy czy herbaty, mogą sięgnąć po alternatywy dla sacharozy, czyli cukru. Jedną z nich jest acesulfam K (acesulfam potasu). Nie dostarcza on kalorii tak jak cukier, w związku z czym jest chętnie wykorzystywany przez osoby odchudzające się. Mimo iż acesulfam K jest dostępny w sprzedaży, odradza się jego spożywanie ze względu na szkodliwość.

Polecamy: Bisfenol A w organizmach nastolatków. Jak uchronić się przed szkodliwą substancją

Co to jest acesulfam K?

Acesulfam K jest to substancja słodząca, stanowiąca alternatywę dla cukru. Jest on kilkadziesiąt razy słodszy od sacharozy, przy czym nie dostarcza żadnych kalorii. Na etykietach żywności ma symbol E950. W chemii jego pełna nazwa to sól potasowa 2,2-dwutlenku-5,6-dimetylo-1,2,3-oksatiazyny-4(3H)-onu, a wzór sumaryczny to C4H4KNO4S. Występuje w postaci białych kryształów rozpuszczalnych w wodzie. Mimo iż został zarejestrowany i dopuszczony do obrotu, to jednak jego obecność w różnych produktach musi być wyraźnie zaznaczona na etykiecie. Jest on bardzo chętnie wykorzystywany przez producentów żywności, m.in. dlatego, że jest oporny na działanie wysokich temperatur, w przeciwieństwie do innego popularnego dodatku – aspartamu. Wzmacnia zapach i smak potraw, nie nadając im specyficznej goryczki, która towarzyszy spożyciu aspartamu.

Zobacz film, z którego dowiesz się więcej o szkodliwych substancjach w żywności:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje?

Gdzie można spotkać acesulfam K?

Acesulfam K jest popularny w wypiekach, sokach, alkoholach, czyli wszędzie tam, gdzie producent chce nadać produktowi słodki smak, przy utrzymaniu obniżonej kaloryczności. Często stosowany jest w produkcji dżemów, jogurtów ze wsadami owocowymi, serków homogenizowanych, gum do żucia, galaretek.

Acesulfam K – szkodliwość

Acesulfam K jest wchłaniany w całości z przewodu pokarmowego, a dalej wydalany w postaci niezmienionej z moczem. Mimo iż przeszedł odpowiednie badania dopuszczające go do sprzedaży na terenie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych, nie oznacza to, że nie wykazuje żadnej szkodliwości na organizm człowieka. Acesulfam, podobnie jak inne substancje słodzące, budzi ogromne kontrowersje. Ze względu na to, że do produkcji acesulfamu K stosuje się rakotwórczy rozpuszczalnik (chlorek metylenu), jego neutralność na organizm tym bardziej jest wątpliwa.

Podejrzewa się, że acesulfam K może powodować uszkodzenia DNA, nadpobudliwość, bóle głowy, może wpływać na powstawanie nowotworów. Działanie rakotwórcze nie zostało jednak potwierdzone. Mimo wszystko nadal podejrzewa się acesulfam o rakotwórcze działanie na organizm. Acesulfam K może być odpowiedzialny za problemy żołądkowe, negatywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, nerek i wątroby. Podejrzewa się go również o szkodliwy wpływ na wzrok. Ze względu na to, że jest to dość świeżo wykryty związek, trudno stwierdzić, jakie długotrwałe skutki zdrowotne może mieć jego spożywanie.

Acesulfam K nie może być stosowany przez kobiety w ciąży ze względu na potencjalnie szkodliwy wpływ na rozwój dziecka.

Acesulfam K a cukrzyca

Teoretycznie można sądzić, że acesulfam, skoro nie zawiera węglowodanów, nie wpływa na gospodarkę glukozową w organizmie. Tymczasem, podobnie jak inne substancje słodzące, powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi. Acesulfam nie zawiera cukru, jednak wpływa na wzrost wchłaniania cukrów z przewodu pokarmowego i wzrost poziomu insuliny wydzielanej przez trzustkę. Jest to mechanizm potwierdzony badaniami na zwierzętach. Na ludziach nie wykonywano rzetelnych badań.

Ze względu jednak na jego krótką dostępność na rynku i niewystarczającą ilość badań, co z kolei przekłada się na brak rzetelnych dowodów na jego szkodliwość, u ludzi z cukrzycą substancje słodzące typu acesulfam są chętnie stosowane. Szczególnie, jeśli chodzi o osoby z cukrzycą typu 2 (związaną z otyłością). Są to osoby chętnie sięgające po produkty „light” zawierające w swoim składzie E950 zamiast zwykłego, kalorycznego cukru. 

Data aktualizacji: 20.11.2018,
Opublikowano: 20.11.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej