7 produktów, które pomogą złagodzić objawy refluksu

haoliang/getty images

Refluks żołądkowo-przełykowy to nic innego jak cofanie się treści pokarmowej do przełyku. Dokuczająca dolegliwość ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Choć nie ma konkretnej diety łagodzącej wszystkie objawy refluksu, to poszczególne produkty mogą je wyciszyć. Sprawdź, co może ci pomóc.

Sposób żywienia jest istotnym elementem leczenia dolegliwości refluksowej, ponieważ poszczególne pokarmy wpływają na ilość kwasu wytwarzanego przez żołądek. Kontrolowanie tego co jemy, jest kluczem do łagodzenia dokuczających objawów refluksu.

Zobacz, jakie są objawy i sposoby leczenia refluksu.

źródło:x-news

Co jeść, by złagodzić objawy refluksu

Wszystko, co jemy, wpływa na ilość kwasu wytwarzanego przez żołądek. Żadna konkretna dieta nie może zapobiec objawom refluksu. Jest to kwestia indywidualna, choć niewskazane są produkty wysokoprzetworzone typu fast food, słodycze, alkohol. Kontrolowanie tego co i kiedy jemy oraz jakie następują objawy po spożyciu danego pokarmu, jest kluczem do łagodzenia dokuczających objawów refluksu.

Nasze menu powinno być ułożone w taki sposób, by nie podrażniać żołądka i by spożyte pokarmy nie wzmagały wydzielania kwasu solnego.

Poznaj produkty, które mogą zmniejszyć poziom kwasu żołądkowego, przez co mogą złagodzić objawy refluksu.

Warzywa

Warzywa są niskokaloryczne, posiadają niewiele tłuszczu, cukru i pomagają obniżyć poziom kwasu żołądkowego. Zaleca się, by do diety wprowadzić zieloną fasolkę szparagową, brokuły, szparagi, kalafior, liściaste warzywa, ziemniaki oraz ogórki.

Imbir

Imbir nazywany naturalnym antybiotykiem wykazuje właściwości przeciwzapalne i jest naturalnym lekarstwem na zgagę oraz inne problemy żołądkowo-jelitowe. Badania dowodzą, że imbir niszczy bakterie, takie jak Listeria, Salmonella, Campylobacter.

By złagodzić objawy dokuczającego refluksu, możesz pić herbatę imbirową lub dodawać starty imbir do warzywnych koktajli bądź innych potraw.

Płatki owsiane

Płatki owsiane to doskonałe źródło błonnika, który stymuluje ruchy perystaltyczne, tym samym usprawniając pracę układu trawiennego. Ponadto, odpowiednia ilość błonnika w diecie wspomaga układ sercowo-naczyniowy, wpływa na obniżenie cholesterolu, zmniejsza stężenie glukozy we krwi, a także zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

Dieta bogata w błonnik obniża również poziom kwasów żołądkowych.

Innymi produktami bogatymi w błonnik są pieczywo pełnoziarniste, kasze (najlepiej gruboziarniste takie jak. kasza gryczana lub pęczak) oraz wspomniane wcześniej warzywa.

Owoce

Zakaz spożywania wszystkich owoców przy refluksie to mit. Niewskazane są owoce cytrusowe, które mogą podrażniać układ pokarmowy. Jabłka, banany, melony czy gruszki nie wzmagają wydzielania kwasu solnego i nie podrażniają żołądka.

Czytaj też: Jakie owoce można jeść przy refluksie?

Chude mięso i owoce morza

Chude mięso takie jak kurczak, indyk oraz owoce morza również mogą pozytywnie wpłynąć na poziom kwasów żołądkowych. Przy refluksie ważna jest także obróbka spożywanych produktów, w tym mięsa. Lepszym rozwiązaniem aniżeli smażenie (niewskazane) jest gotowanie na parze lub pieczenie.

Białka jaj

Jedząc jajka zrezygnuj z żółtek na rzecz samego białka. Dlaczego? Żółtka, choć smaczne, to bogate są w tłuszcz, który może potęgować objawy refluksu.

Zdrowe tłuszcze

Osoby zmagające się z refluksem powinny unikać produktów z wysoką zawartością tłuszczów. Jednak nie wszystkie tłuszcze są złe! Należy zrezygnować jedynie z nasyconych kwasów tłuszczowych.

Najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia będą te pochodzenia roślinnego. To one są źródłem kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) To, co powinno skłonić nas do wprowadzenia zdrowych tłuszczów do codziennej diety, to kwasy omega 3 i omega 6. W zdrowych tłuszczach  rozpuszczają się także witaminy A, D, E i K.

Źródłem zdrowych tłuszczów  są między innymi migdały, orzechy włoskie, siemię lniane, awokado, oliwa z oliwek, olej sezamowy i olej słonecznikowy.

Czym jest refluks żołądkowo- przełykowy?

Refluks żołądkowo-przełykowy to przemieszczanie się pokarmu z żołądka do przełyku. Przyczyną schorzenia jest nieprawidłowe funkcjonowanie dolnego zwieracza przełyku. Zbyt słabe napięcie mięśnia zwieracza dolnego przełyku powoduje zarzucanie kwaśnej treści żołądkowo–jelitowej do światła przełyku. To z kolei może doprowadzić do uszkodzenia błony śluzowej przełyku.

Refluks – objawy

Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa powoduje szereg rozległych objawów. Dzieli się je na objawy przełykowe i objawy pozaprzełykowe. Do tych pierwszych należą:

  • zgaga,
  • kwaśne odbijania,
  • nieprzyjemny zapach z ust,
  • zaburzenia połykania,
  • bolesne połykanie,
  • uczucie cofania się pokarmu,
  • uczucie pełności w nadbrzuszu.

Objawami pozaprzełykowymi, w układzie oddechowym są suchy kaszel lub świszczący oddech. Schorzenie może też przyczyniać się do próchnicy i zapalenia dziąseł. Refluksowi często towarzyszy chrypka, chrząkanie, a czasami ból w klatce piersiowej.

źródło: www.healthline.com

Data aktualizacji: 06.09.2020,
Opublikowano: 06.09.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej