5 polskich ziół, które wspomogą odchudzanie

invizbk/getty images

Ziołowe napary wspomagające odchudzanie nie są kolejną dietą cud. Nie zastąpią aktywności fizycznej i zdrowej diety. Mogą jednak ułatwić walkę ze zbędnymi kilogramami, i to na pięć różnych sposobów.

Zmiana dotychczasowego stylu życia, a więc odstawienie wysokoprzetworzonej żywności, ograniczenie kaloryczności posiłków,   aktywność fizyczna są kluczem do utraty zbędnych kilogramów. Herbatki ziołowe natomiast mogą ułatwić odchudzanie. Pijąc je regularnie możemy podkręcić metabolizm i przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej, a przy okazji odnieść też inne korzyści zdrowotne.

Zioła wspomogą odchudzanie

Zioła wykazują między innymi właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej oraz pobudzają metabolizm. Dzięki temu w procesie odchudzania mogą pełnić rolę wspomagającą. Oprócz tego zioła korzystnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, detoksykację organizmu oraz procesy trawienne.

Gdzie kupić zioła, które wspomogą odchudzanie? Można je nabyć w większości aptek, sklepach zielarskich, sklepach ze zdrową żywnością i dzięki sprzedaży internetowej. W wielu przypadkach istnieje możliwość samodzielnego opracowania surowca zielarskiego.

Poznaj 5 tradycyjnych polskich ziół, które pomagają dbać o linię

1. Bratek przyhamuje nadmierny apetyt

Jedną z roślin znajdującą się na szczycie listy ziół wspomagających odchudzanie jest fiołek trójbarwny (z łac. Viola tricolor) nazywany pospolicie bratkiem. To gatunek rośliny zaliczany do rodzaju fiołków i rodziny fiołkowatych. Roślina wpływa korzystnie na stan skóry oraz wykazuje działanie odtruwające organizm, moczopędne i intensyfikujące przemianę materii, przyspieszające metabolizm i spalanie tłuszczu. Dodatkowo zawarte w fiołku śluzy zmniejszają apetyt i wzmacniają uczucie sytości po posiłku.

Jak przygotować napar z bratka?

Należy zalać 1 łyżkę suszu 1 szklanką letniej wody. Następnie całość się podgrzewa, a po doprowadzeniu do wrzenia gotuje pod przykryciem około 5 minut. Napar przecedza się i przyjmuje 2–3 razy dziennie ½ szklanki po posiłku.

2. Lubczyk zmniejszy obwód brzucha

W redukcji tkanki tłuszczowej może pomóc także lubczyk lekarski. Wyciągi z zioła wspomagają pracę układu trawiennego, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, usprawniają detoksykację i zapobiegają nadmiernej fermentacji jelitowej. Lubczyk lekarski łagodzi niestrawność i wzdęcia, dzięki czemu obwód naszego brzucha nie będzie powiększony z powodu nagromadzonych w jelitach gazów. Warto wiedzieć, że zioło to jest stosowane również przy chorobach dróg moczowych, niewydolności nerek oraz górnych dróg oddechowych.

Jak przygotować napar z lubczyku?

Łyżkę suszonego i rozdrobnionego korzenia należy zalać szklanką wrzątku, zaparzyć i odcedzić. W zależności od stopnia nasilenia dolegliwości zaleca się picie łyżki napoju trzy razy dziennie lub 1/3 szklanki płynu jednorazowo.

3. Mięta pieprzowa ograniczy chęć podjadania

Najpopularniejszą zaletą mięty jest jej pozytywny wpływ na podrażniony żołądek. Ma działanie rozkurczające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Pomaga w leczeniu zaburzeń trawienia i ich objawów, takich jak wzdęcia i zaparcia.

Mięta umożliwia wyprodukowanie większej ilości kwasu żołądkowego. Usprawnia wytwarzanie żółci, a przy tym reguluje pracę jelit. To jednak nie wszystko. Już sam aromat miętowego naparu skutecznie ogranicza chęć podjadania. Z tego właśnie powodu niektórzy na zmniejszenie apetyty zalecają żucie miętowej gumy.

By przygotować napar z mięty, należy zalać listki wodą o temp. 80 st. Celsjusza (przy większej temperaturze mięta traci swoje właściwości). Następnie parzymy napar pod przykryciem 5-6 minut.

4. Kruszyna pospolita zwalczy zaparcia

Kruszyna pospolita (z łac. Frangula alnus Mill.) to gatunek krzewu zaliczany do rodziny szakłakowatych. Roślina pobudza pracę jelita grubego, zwiększa wytwarzanie żółci, działa łagodnie przeczyszczająco, zwalcza zaparcia i dzięki temu ułatwia walkę ze zbędnymi kilogramami. 

Jak przygotować napar z kruszyny?

Wystarczy zalać 1 łyżkę kory 1 szklanką wrzącej wody i gotować przez kwadrans. Im dłużej kora będzie gotowana, tym wywar stanie się mocniejszy. Następnie miksturę przecedza się i pije 2 razy dziennie po pół szklanki (większa ilość może zadziałać mocno przeczyszczająco).

5. Poziomka pospolita przyspieszy przemianę materii

Nie chodzi wcale o pyszny leśny owoc, a o liście tej rośliny, które kupimy w każdym sklepie zielarskim lub aptece. W jaki sposób poziomka usprawnia odchudzanie? Napar z liści poziomki pospolitej wpływa bezpośrednio na przemianę materii. W liściach poziomki zawarte są garbniki, taniny, kwasy fenolowe, flawonoidy, które działają moczopędnie, ułatwiając usuwanie z organizmu szkodliwych produktów powstałych w wyniku tego procesu.

Jak przygotować napar z liści poziomki?

Należy zalać 1-2 łyżeczki suszonych liści szklanką wody i zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Można pić 3-4 razy dziennie.

Zobacz film: Dlaczego warto pić zioła?

źródło: x-news

Data aktualizacji: 29.09.2020,
Opublikowano: 29.09.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej