5 najzdrowszych warzyw korzeniowych. Znasz wszystkie?

Getty Images

Jesień i zima to najlepszy okres, by cieszyć się bogactwem warzyw korzeniowych. Są bardzo sycące, rozgrzewające, a ich drogocenne składniki wzmacniają naturalną odporność. Poznaj 5  najzdrowszych warzyw korzeniowych, których nie może zabraknąć w diecie twojej i twoich bliskich.

Zobacz video: 5 najzdrowszych warzyw korzeniowych

5 najzdrowszych warzyw korzeniowych. Źródło: Agencja TVN

1.     Cebula

Cebula dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników. Jest także niskokaloryczna, ponieważ w 100 gramach cebuli znajduje się 40 kcal. Cebula jest także źródłem witamin z grupy B, C, E, K oraz prowitaminy A. W  dużych ilościach cebula zawiera także witaminę C, która należy do substancji antyoksydacyjnych, czy działa przeciwstarzeniowo i chroni komórki przed uszkodzeniami.

2.     Bataty

Bataty są  świetnym źródłem witamin i składników mineralnych, które przesądzają o wysokiej wartości odżywczej słodkich ziemniaków. Dostarczają one witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), witaminy K oraz witamin o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, czyli C, E i beta karotenu (prowitamina witaminy A). W batatach znajdziemy także mnóstwo minerałów, takich jak: wapń, żelazo, potas, magnez, sód, fosfor i cynk.  Bataty zawierają także dużo błonnika pokarmowego (około 2,5 g/100 g produktu. Reguluje on pracę jelit i zapobiega dolegliwościom trawiennym. Słodkie ziemniaki zawierają także likopen, który ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz luteinę.

100 g batatów zawiera: 76 kcal, 1,37 g białka, 0,14 g tłuszczów i 17,72 g węglowodanów, a ich indeks glikemiczny  jest niski, bo wynosi 54. Co oznacza, że bez obaw mogą go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

3.     Imbir

Posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne, które usprawniają i leczą wiele zróżnicowanych objawów. W skład imbiru wchodzi olejek eteryczny, gingerol i zinferon, dzięki którym posiada szereg właściwości leczniczych. Imbir pomaga w razie przeziębień, a wszystko dzięki właściwościom bakteriobójczym i przeciwzapalnym. Imbir pomaga także w schorzeniach stawów w formie olejku, który może być stosowany podczas masażu na bóle stawowe. Dodatek imbiru w napoju, pomoże także w przypadku mdłości, bóli miesiączkowych, obrzęków, migren, problemów z koncentracją, problemów z trawieniem i nieświeżego oddechu.

Przeczytaj także: Przepis na herbatę z imbirem

4.     Rzepa

Biała rzepa to bogate źródło witamin C, B3, B6 i kwasu foliowego. Zawiera też sporo potasu, miedzi i żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i jodu. Kolejnym drogocennym składnikiem rzepy są alkaloidy izotiocyjaniany. Odpowiadają one za charakterystyczny, ostry smak rośliny i mają właściwości antybiotyczne. Biała rzepa zawiera także substancje o silnych właściwościach przeciwzapalnych, antyseptycznych i przeciwutleniających. Spożywanie dieta to łatwy sposób na wzmocnienia odporności organizmu, a także wspomaga jego walkę z różnego rodzaju infekcjami i zmianami zapalnymi. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu opóźniają procesy starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko zachorowania na Parkinsona i Alzhaimera. Składniki białej rzepy mają też pozytywny wpływ na stan skóry, włosów, paznokci, narządu wzroku czy tkanki kostnej. Biała rzepa jest niskokaloryczna i zawiera znaczne ilości błonnika, więc jej obecność w diecie wpływa korzystnie na działanie układu trawiennego, ułatwia odchudzanie i utrzymanie prawidłowej wagi.

5.     Buraki

Buraki są prawdziwą skarbnicą potasu. W 100 gramach jest go aż 348 mg, a to pierwiastek, który wspomaga pracę serca oraz reguluje ciśnienie krwi. Ogromnym plusem buraków jest wysoka zawartość żelaza, które jest bardzo dobrze przyswajalne oraz kwasu foliowego. Związki te uczestniczą w procesach krwiotwórczych, zatem  chronią nas przed anemią i wspomagają jej leczenie. O burakach – właśnie ze względu na kwas foliowy – powinny pamiętać także kobiety w ciąży. W burakach zawarty jest także tryptofan. To aminokwas, który zbawiennie wpływa na nasze samopoczucie, a jego niedobór często łączony jest z rozwojem depresji.


Przeczytaj także: Goździki ich zaskakujące właściwości zdrowotne

Data aktualizacji: 18.12.2019,
Opublikowano: 18.12.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej