#ObiadNaZdrowie: Zupa krem z pieczonej papryki - przepis, składniki, kcal
Zupa krem z pieczonej papryki to bogata w smaku, gęsta i sycąca zupa, która zaskoczy cię wyrazistym smakiem. Można ją przygotować zarówno w wersji wegańskiej, jak i z serkiem mascarpone w wersji dla wegetarian. Sprawdź oba proste przepisy z cyklu #ObiadNaZdrowie - są przepyszne!
Na sam początek prezentujemy nieco łatwiejszy przepis na zupę krem z pieczonej papryki w wersji wegańskiej:
Paprykę należy pokroić na ćwiartki, wypestkować, następnie ułożyć na blasze, skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut (papryka i czosnek musza być miękkie). Właśnie – czosnek również należy upiec, najlepiej razem z papryką!
Upieczoną paprykę można ułożyć w torebce foliowej na 15 minut (lub przełożyć ją do naczynia i przykryć folią na 30 minut) i po tym czasie zdjąć z niej skórę, co powinno być łatwe.
Cebulkę pokrojoną bardzo drobno podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista, dodajemy liście laurowe, tymianek, zalewamy bulionem i dodajemy paprykę i czosnek.
Całość gotujemy ok. 30 minut. Z zupy musicie wyjąć gałązki tymianku i liście laurowe. Resztę blendujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie wędzoną papryką.
Kcal (porcja)
51.6
Białko
1.6
Tłuszcz
2.1
Węglowodany
5.5
Błonnik
2.3
Teraz pora na kolejny przepis na zupę krem z czerwonej papryki – tym razem z serkiem mascarpone:
1 kg czerwonej papryki (około 5-6 sztuk)
cebula
główka czosnku
0,5 l bulionu warzywnego
świeży tymianek
ok. 3-4 łyżek oliwy
sól, pieprz do smaku
4 łyżki serka mascarpone
Przygotowanie:
Podobnie, jak w poprzednim przepisie, na sam początek pieczemy paprykę i obieramy ją ze skóry. Tym razem jednak do piekarnika dodajemy nie tylko czosnek, ale i pół cebuli, najlepiej zawiniętej w folię aluminiową.
Na 15 minut przed końcem pieczenia do piekarnika wkładamy świeże gałązki tymianku. Po upływie tego czasu (i odczekaniu aż papryka ostygnie, aby zdjąć z niej skórę), wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy połowę serka mascarpone i blendujemy na krem. Można doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę podawaj ze świeżym tymiankiem i mascarpone.
Jaki wywar na zupę jest najzdrowszy? Jak go przygotować? Odpowiedź na filmie:
Zobacz film: Jaki wywar na zupę jest najzdrowszy? Źródło: Wiem, co jem
Papryka – właściwości
Papryka jest świetnym źródłem witaminy C – zawiera jej nawet pięciokrotnie więcej niż cytryna! Co ciekawe witamina ta nie ulega zniszczeniu w trakcie procesów kulinarnych – papryka zatem świetnie nadaje się nie tylko do sałatek, ale i zup oraz na przetwory. W papryce znajdziemy także likopen oraz beta karoten, które wykazują działanie antynowotworowe. Co więcej częste spożywanie papryki obniża ciśnienie krwi, poprawia kondycję naczyń krwionośnych, obniża zły cholesterol, poprawia kondycję skóry. W ostrych odmianach papryk znajdziemy także kapsaicynę, która oczyszcza drogi oddechowe.
W papryce (odpowiednio czerwonej/zielonej/żółtej) znajdziemy:
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.
To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.
W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?
Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu.
Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.
Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego.
Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom.
Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc
Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.