Zsiadłe mleko – jak je zrobić? Właściwości i skuteczność przy odchudzaniu

Fot.: xfotostudio / Getty Imges

Zsiadłe mleko to produkt przez wielu zapomniany, jednak zupełnie niesłusznie, gdyż posiada ono wartości odżywcze, a także jest bogactwem wielu witamin i innych elementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zsiadłe mleko powinno zainteresować osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy, gdyż jest to środek wspomagający odchudzanie.

Zsiadłe mleko to produkt powstający z mleka. Znajdujące się w jego składzie bakterie nie są groźne dla człowieka, a wręcz przeciwnie - nawet mu pomagają. Wzbogacają florę bakteryjną jelit, dzięki czemu poprawiają odporność. Ten mleczny produkt wspiera również leczenie chorób serca, poprawia kondycję włosów, a także, podawany zewnętrznie, łagodzi oparzenia, wspomaga leczenie osteoporozy.

Zsiadłe mleko – co to jest, jak je zrobić i co z niego zrobić?

Zsiadłe mleko, nazywane także kwaśnym mlekiem, skwaszonym mlekiem bądź kiszką, to produkt mleczny, który wytwarzany jest ze świeżego mleka odstawionego uprzednio do skwaśnienia. W mleku żyją bakterie, które nie są groźne dla człowieka. Po wystawieniu go np. na 2 dni poza lodówkę, odbywa się w nim samoistna fermentacja mlekowa. To sprawia, że rozwarstwia się ono na dwie części: gęstą w postaci skrzepu kwasowego i płynną, czyli serwatkę. Skrzep kwasowy jest tak gęsty, że nadaje się czasami do krojenia. Aby uzyskać zsiadłe mleko, należy ponownie schłodzić i wymieszać warstwy. Uzyskany produkt ma gęstą strukturę i lekko kwaśny smak.

Właściwości zsiadłego mleka – bakterie, wartości odżywcze

Właściwości zsiadłego mleka jest wiele. Taki napój jest nie tylko orzeźwiający, ale i bardzo odżywczy. Warto podkreślić, że w jego 100 g znajduje się tylko 50 kcal, a także: 3,3 g białka, 4,8 węglowodanów i 2 g tłuszczu. Ponadto zsiadłe mleko ma niski indeks glikemiczny, więc mogą je pić praktycznie wszyscy. Oprócz kwasu mlekowego znajdują się w nim także bakterie, a właściwie żywe kultury bakterii, które nie tylko nie są groźne dla człowieka, ale również wspierają funkcjonowanie jego organizmu. Zsiadłe mleko zawiera m.in. bakterie: Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus lactis subsp. diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris. Dzięki nim florze bakteryjnej przewodu pokarmowego przywracana jest równowaga, a także właściwe pH.

Czy dorosłe osoby powinny pić mleko? dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak powstają produkty mleczne? Źródło: Wiem co jem.

Dodatkowo rozwój mikroflory gnilnej ulega zahamowaniu. Dlatego produkt ten zalecany jest wszystkim osobom, które mają problemy trawienne, np. biegunki, wzdęcia lub zaparcia. Regularne picie zsiadłego mleka poprawia perystaltykę jelit, a także usprawnia trawienie. Napój ten zalecany jest też osobom, które borykają się z chorobą wrzodową. Ponadto warto pić go wtedy, gdy choruje się na osteoporozę, choroby serca oraz często boryka z infekcjami. Zsiadłe mleko wspomaga florę bakteryjną jelit, a co za tym idzie, podnosi również ogólną odporność organizmu. Oczyszcza również przewód pokarmowy z wszelkich drobnoustrojów.

Zsiadłe mleko na odchudzanie – czy to działa?

Zsiadłe mleko skutecznie działa na odchudzanie, ponieważ przede wszystkim poprawia funkcjonowanie jelit. Ich właściwa perystaltyka uniemożliwia powstawanie zaparć, które często zdarzają się osobom podczas diety odchudzającej. Dzięki tego typu produktom mlecznym nic nie zalega w jelitach, składniki są wchłaniane, co skutkuje utratą zbędnych kilogramów. Ponadto zsiadłe mleko wspomaga odchudzanie, ponieważ wpływa na wydzielanie się żółci i soków trawiennych, przez co skutecznie reguluje i przyspiesza przemianę materii. W konsekwencji osoba, która się odchudza, może szybciej spalać spożywane kalorie. Warto także podkreślić, że zsiadłe mleko jest również produktem niskokalorycznym, dlatego może stanowić idealną przekąskę bądź dodatek do dania dla osób, które się odchudzają.

Wady i zalety zsiadłego mleka

Zsiadłe mleko ma praktycznie same zalety. Oprócz wartości odżywczych jest także bogatym źródłem witamin. W jego składzie występuje witamina B2, określana witaminą młodości. Zawiera również witaminę B12, która wzmacnia układ nerwowy, a także bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Ponadto jest źródłem witamin A i K2. Zsiadłe mleko zawiera także wapń, który jest szczególnie przydatny, aby mieć mocne kości i syntetyzować witaminę D. Ponadto ten mleczny napój, dzięki swoim właściwościom, wzmacnia włosy i paznokcie. Jest to również produkt polecany dla osób, które cierpią na nietolerancję laktozy, gdyż zostaje ona rozłożona w procesie fermentacji. Zewnętrznie zsiadłe mleko można stosować jako środek łagodzący oparzenia. Dlatego też warto je wykorzystywać zarówno jako napój, jak i produkt do nałożenia na ciało. Jego bezcenne właściwości znane są od pokoleń, dlatego nie można o nim zapominać i sięgać po nie, zanim zajdzie konieczność udania się do specjalisty.


Data aktualizacji: 12.12.2018,
Opublikowano: 17.02.2018 r.

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Dora 03.12.2019r.

ALE TO NIE JEST ZDROWE MLEKO!ponieważ wszystkie dobre bakterie prawdziwe są niszczone tylko chemicznie udoskonalają..Nie ma jak prosto od rolnika eco

Lola50 16.11.2018r.

Zmniejszyły się gazy po wypiciu zsiadl ego mleka. Lepsze niż probiotyki z apteki

Kl 09.09.2018r.

Super, sam pije i jest ok

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej