Zsiadłe mleko to produkt powstający z mleka. Znajdujące się w jego składzie bakterie nie są groźne dla człowieka, a wręcz przeciwnie - nawet mu pomagają. Wzbogacają florę bakteryjną jelit, dzięki czemu poprawiają odporność. Ten mleczny produkt wspiera również leczenie chorób serca, poprawia kondycję włosów, a także, podawany zewnętrznie, łagodzi oparzenia, wspomaga leczenie osteoporozy.
Zsiadłe mleko – co to jest, jak je zrobić i co z niego zrobić?
Zsiadłe mleko, nazywane także kwaśnym mlekiem, skwaszonym mlekiem bądź kiszką, to produkt mleczny, który wytwarzany jest ze świeżego mleka odstawionego uprzednio do skwaśnienia. W mleku żyją bakterie, które nie są groźne dla człowieka. Po wystawieniu go np. na 2 dni poza lodówkę, odbywa się w nim samoistna fermentacja mlekowa. To sprawia, że rozwarstwia się ono na dwie części: gęstą w postaci skrzepu kwasowego i płynną, czyli serwatkę. Skrzep kwasowy jest tak gęsty, że nadaje się czasami do krojenia. Aby uzyskać zsiadłe mleko, należy ponownie schłodzić i wymieszać warstwy. Uzyskany produkt ma gęstą strukturę i lekko kwaśny smak.
Właściwości zsiadłego mleka – bakterie, wartości odżywcze
Właściwości zsiadłego mleka jest wiele. Taki napój jest nie tylko orzeźwiający, ale i bardzo odżywczy. Warto podkreślić, że w jego 100 g znajduje się tylko 50 kcal, a także: 3,3 g białka, 4,8 węglowodanów i 2 g tłuszczu. Ponadto zsiadłe mleko ma niski indeks glikemiczny, więc mogą je pić praktycznie wszyscy. Oprócz kwasu mlekowego znajdują się w nim także bakterie, a właściwie żywe kultury bakterii, które nie tylko nie są groźne dla człowieka, ale również wspierają funkcjonowanie jego organizmu. Zsiadłe mleko zawiera m.in. bakterie: Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus lactis subsp. diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris. Dzięki nim florze bakteryjnej przewodu pokarmowego przywracana jest równowaga, a także właściwe pH.
Czy dorosłe osoby powinny pić mleko? dowiesz się tego z filmu:
Dodatkowo rozwój mikroflory gnilnej ulega zahamowaniu. Dlatego produkt ten zalecany jest wszystkim osobom, które mają problemy trawienne, np. biegunki, wzdęcia lub zaparcia. Regularne picie zsiadłego mleka poprawia perystaltykę jelit, a także usprawnia trawienie. Napój ten zalecany jest też osobom, które borykają się z chorobą wrzodową. Ponadto warto pić go wtedy, gdy choruje się na osteoporozę, choroby serca oraz często boryka z infekcjami. Zsiadłe mleko wspomaga florę bakteryjną jelit, a co za tym idzie, podnosi również ogólną odporność organizmu. Oczyszcza również przewód pokarmowy z wszelkich drobnoustrojów.
Zsiadłe mleko na odchudzanie – czy to działa?
Zsiadłe mleko skutecznie działa na odchudzanie, ponieważ przede wszystkim poprawia funkcjonowanie jelit. Ich właściwa perystaltyka uniemożliwia powstawanie zaparć, które często zdarzają się osobom podczas diety odchudzającej. Dzięki tego typu produktom mlecznym nic nie zalega w jelitach, składniki są wchłaniane, co skutkuje utratą zbędnych kilogramów. Ponadto zsiadłe mleko wspomaga odchudzanie, ponieważ wpływa na wydzielanie się żółci i soków trawiennych, przez co skutecznie reguluje i przyspiesza przemianę materii. W konsekwencji osoba, która się odchudza, może szybciej spalać spożywane kalorie. Warto także podkreślić, że zsiadłe mleko jest również produktem niskokalorycznym, dlatego może stanowić idealną przekąskę bądź dodatek do dania dla osób, które się odchudzają.
Wady i zalety zsiadłego mleka
Zsiadłe mleko ma praktycznie same zalety. Oprócz wartości odżywczych jest także bogatym źródłem witamin. W jego składzie występuje witamina B2, określana witaminą młodości. Zawiera również witaminę B12, która wzmacnia układ nerwowy, a także bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Ponadto jest źródłem witamin A i K2. Zsiadłe mleko zawiera także wapń, który jest szczególnie przydatny, aby mieć mocne kości i syntetyzować witaminę D. Ponadto ten mleczny napój, dzięki swoim właściwościom, wzmacnia włosy i paznokcie. Jest to również produkt polecany dla osób, które cierpią na nietolerancję laktozy, gdyż zostaje ona rozłożona w procesie fermentacji. Zewnętrznie zsiadłe mleko można stosować jako środek łagodzący oparzenia. Dlatego też warto je wykorzystywać zarówno jako napój, jak i produkt do nałożenia na ciało. Jego bezcenne właściwości znane są od pokoleń, dlatego nie można o nim zapominać i sięgać po nie, zanim zajdzie konieczność udania się do specjalisty.
Dora 03.12.2019r.
ALE TO NIE JEST ZDROWE MLEKO!ponieważ wszystkie dobre bakterie prawdziwe są niszczone tylko chemicznie udoskonalają..Nie ma jak prosto od rolnika eco
Lola50 16.11.2018r.
Zmniejszyły się gazy po wypiciu zsiadl ego mleka. Lepsze niż probiotyki z apteki
Kl 09.09.2018r.
Super, sam pije i jest ok