Żółty ser – wartości odżywcze, właściwości. Ile i jaki spożywać? 

Fot. fcafotodigital / Getty Images

Żółty ser jest produktem uwielbianym przez Polaków. Należy spożywać go z umiarem, bo jest wysokokaloryczny. Warto jednak włączać ten przysmak do diety, ponieważ stanowi zasobne źródło substancji odżywczych, minerałów i witamin.  

Żółty ser to powszechna nazwa dojrzewających, twardych serów podpuszczkowych. Należą do nich np.: gouda, ementaler, parmezan. Ser żółty powstaje w wyniku obróbki skrzepu białkowego mleka, najczęściej krowiego, ale także owczego, koziego. Produkowany jest głównie w krajach o bogatej tradycji hodowli zwierząt mlekodajnych, m.in. w Szwajcarii, Holandii, Włoszech, Francji, a także w Polsce.

Ser żółty – wartości odżywcze

Wielu konsumentów zastanawia się, czy ser żółty jest zdrowy, obawiając się, że to tłusty smakołyk, który niewiele wnosi do codziennej diety. Prawdą jest, że ser żółty ma sporo kalorii, bo około 350 kcal w 100 g. Produkt ma także wysoką zawartość tłuszczu. Ser żółty półtłusty zawiera go w minimum 20%, a tłusty – nawet 40%. Są to w większości nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol, a więc substancje, których nadmiar w diecie wpływa niekorzystnie na stan naczyń krwionośnych, a także prowadzi do nadwagi i otyłości. Należy pamiętać również, że nawet niskotłuszczowy ser żółty zawiera sporo sodu (ok. 800 mg/100 g), którego nadpodaż ma wpływ na rozwój nadciśnienia tętniczego.

W skład sera żółtego wchodzi jednak wiele innych substancji, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich:

  • pełnowartościowe białko (zawierające korzystną dla człowieka kombinację aminokwasów), którego w serze żółtym znajduje się bardzo dużo, bo 24–28 g/100 g, co stanowi połowę referencyjnej wartości dziennego spożycia (RWS),
  • wapń (ok. 700 mg/100 g, czyli 88% RWS), fosfor (ok. 550 mg/100 g – 79% RWS), cynk (9,9 mg/100 g – 39% RWS) i selen (14,5 µg/100 g – 26% RWS),
  • znaczne ilości witamin z grupy B (głównie B2 i B12), a także witamin A, D, E i K.

Gdzie znajdziemy wapń? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Produkty bogate w wapń. Źródło: Wiem, co jem

Obecność wyżej wymienionych składników czyni ser żółty cennym składnikiem diety i choć niewątpliwie należy spożywać go z umiarem, nie ma potrzeby traktować go jako tuczącego przysmaku pozbawionego wartości odżywczych i odmawiać go sobie całkowicie.

Prozdrowotne właściwości sera żółtego

Ser żółty zawiera białka, które są głównym elementem budulcowym wszystkich komórek organizmu. W składzie tych związków są znaczne ilości tryptofanu – aminokwasu będącego prekursorem serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. To nie jedyny związek, który czyni z sera żółtego produkt korzystny dla samopoczucia. Na prawidłową pracę układu nerwowego wpływają dodatkowo witaminy z grupy B. Zmniejszają one napięcie nerwowe, regulują pracę mózgu, m.in. takie funkcje, jak myślenie, zapamiętywanie, zdolność koncentracji. Witaminy te wspomagają również pracę układu sercowo-naczyniowego, uczestniczą w procesach metabolicznych, produkcji hemoglobiny, przeciwciał, hormonów.

Ser żółty to źródło substancji nieodzownych do utrzymania dobrego stanu zębów i kości. Dostarczając ich podstawowego budulca – wapnia i fosforu – wspomaga profilaktykę osteoporozy czy próchnicy. W procesie mineralizacji tkanki kostnej uczestniczą także obecne w serze żółtym witaminy K i D. Ta pierwsza dodatkowo odpowiada za właściwą krzepliwość krwi, a druga wspomaga system immunologiczny. Odporność wzmacnia również cynk. Pierwiastek ten jest przy tym niezbędny do zachowania prawidłowej kondycji skóry, włosów i paznokci. Na skórę i jej przydatki pozytywnie oddziałuje zawarta w serze żółtym witamina A. Ma ona też istotny wpływ na jakość widzenia i jest silnym przeciwutleniaczem. Wraz z innymi substancjami o takich właściwościach, np. obecnym w serach selenem, współuczestniczy w zwalczaniu stresu oksydacyjnego – przyczyny wielu chorób (nowotworowych, sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych) i przedwczesnego starzenia się organizmu.

Ile sera żółtego spożywać?

Ze względu na wysoką kaloryczność produktu w jego spożywaniu umiar powinni zachować wszyscy, zwłaszcza osoby na dietach redukcyjnych, zmagające się z nadciśnieniem tętniczym czy podwyższonym poziomem cholesterolu. Zjedzenie niewielkiej porcji sera żółtego 2–3 razy w tygodniu jest jednak bezpieczne dla zdrowia, a nawet wskazane. Dotyczy to w szczególności wegetarian (produkty pochodzenia roślinnego nie zawierają witaminy B12; uwaga! – nie zawiera jej także wegański ser żółty) oraz osób rezygnujących ze spożywania mleka i jego produktów ze względu na nietolerancję laktozy (ser żółty nie ma jej w ogóle, bo stanowi ona pożywkę dla bakterii fermentacyjnych).

Jak zrobić żółty ser?

Aby ograniczyć wydatki, a także mieć pewność, że spożywany produkt zawiera wyłącznie korzystne dla zdrowia składniki, można przygotować domowy ser żółty. Przepis na taki wyrób jest bardzo prosty, choć jego realizacja wymaga czasu i cierpliwości. Przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w dobrej jakości, świeże mleko (nie UHT) oraz odpowiednie szczepy bakterii i podpuszczkę (dostępne m.in. w sprzedaży internetowej). Po połączeniu składników z mleka powstaje skrzep, który poddaje się wieloetapowej obróbce (w tym – nasoleniu), formowaniu, a ostatecznie pozostawia na co najmniej 2–3-tygodniowy okres dojrzewania w pomieszczeniu o odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Mimo czasochłonności tego procesu warto pokusić się o ser żółty domowej roboty. Jest to najzdrowsza wersja ulubionego dodatku do kanapek, pizzy sałatek i zapiekanek.

Na koniec pora się przekonać, jakie barwniki są stosowane przy produkcji masła:

Zobacz film: Jakie barwniki stosowane są do produkcji masła? Źródło: Wiem, co jem


Data aktualizacji: 16.12.2018,
Opublikowano: 17.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej