Żółcień pomarańczowa i jej zastosowanie. Czy barwnik E110 jest bezpieczny dla zdrowia?

Fot. Image Source / Getty Images

Żółcień pomarańczowa to składnik chętnie dodawany do wielu produktów. Można ją znaleźć przede wszystkim w artykułach spożywczych, kosmetykach i lekach. Czym charakteryzuje się żółcień pomarańczowa i czy może być szkodliwa dla zdrowia?

Żółcień pomarańczowa, znana też w Europie jako barwnik E110, stosowana jest głównie w przemyśle spożywczym. Jej celem jest poprawa atrakcyjności wizualnej sprzedawanych produktów. W dzisiejszych czasach artykuły żywnościowe przyciągają uwagę potencjalnych klientów nie tylko dobrym smakiem, ale również ładnym wyglądem. Okazuje się, że żółcień pomarańczowa nie jest do końca bezpieczna – może powodować reakcje alergiczne, dlatego też powinny się jej wystrzegać zwłaszcza dzieci.

Syntetyczne barwniki w żywności są szkodliwe dla zdrowia. Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Syntetyczne barwniki w żywności są szkodliwe dla zdrowia. Źródło: Co nas truje? 

Czym jest żółcień pomarańczowa?

Żółcień pomarańczowa FCF (inne określenia: CI 15985; żółcień FD&C6) jest organicznym związkiem chemicznym, oznaczanym wzorem sumarycznym C16H10Na2O7S2N2. W języku angielskim jej nazwa to Sunset Yellow FCF lub Orange Yellow S.

Żółcień pomarańczowa jest syntetycznym barwnikiem azowym, który występuje pod postacią żółtopomarańczowego proszku. Wyróżnia się tym, że dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Syntetyczna substancja znajduje się na liście chemicznych dodatków do żywności oznaczonych numerem E. Należy do grupy E100–199, pod którą ukrywają się barwniki spożywcze. Sama żółcień pomarańczowa została zakwalifikowana jako barwnik E110 i dopuszczona jest do użytku na terenie Unii Europejskiej.

Polecamy: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

W jakich produktach spożywczych znajduje się barwnik E110?

Żółcień pomarańczowa jest najczęściej wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Barwnik E110 można znaleźć w takich produktach, jak:

  • aromatyzowane napoje bezalkoholowe (gazowane lub niegazowane);
  • napoje alkoholowe, np. fermentowane lub aromatyzowane napoje winiarskie, napoje winopochodne, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15%;
  • lody i desery;
  • przetwory, np. dżemy i marmolady;
  • galaretki;
  • żelki;
  • kandyzowane lub konserwowe owoce;
  • zupy w proszku;
  • wyroby piekarskie i cukiernicze, np. ciastka, wafle, herbatniki, dekoracje do ciast;
  • aromatyzowane serki topione;
  • produkty dietetyczne;
  • płatki zbożowe;
  • gotowe sosy, marynaty i mieszanki przypraw;
  • musztarda;
  • przetwory rybne, np. pasty z ryb i skorupiaków.

Jak łatwo zauważyć, barwnik E110 obecny jest w wielu różnorodnych produktach, zarówno do jedzenia, jak i do picia. Warto o tym pamiętać i czytać etykiety kupowanych artykułów spożywczych.

Zobaczcie, co producenci dodają do żywności:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje?

Żółcień pomarańczowa w lekach i kosmetykach

Barwnik E110 stosuje się m.in. w niektórych kosmetykach, głównie farbach i płukankach do włosów. Oprócz tego na uwagę zasługuje żółcień pomarańczowa w lekach. W tym przypadku używana jest jako składnik syropów oraz kolorowych powłoczek, które pokrywają tabletki. Co ważne, dodatek syntetycznej substancji można znaleźć nie tylko w lekach przepisywanych dorosłym, ale również dzieciom.

Żółcień pomarańczowa a regulacje dotyczące jej spożycia

Stosowanie żółcieni pomarańczowej regulowane jest przez odpowiednie organy Unii Europejskiej. Na mocy rozporządzenia Komisji UE nr 232/2012 z dnia 16 marca 2012 roku dopuszczalna dzienna dawka spożycia barwnika E110 została zmniejszona z 2,5 mg do 1 mg na 1 kg masy ciała. Mimo to pod wpływem kolejnych badań w 2014 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority – EFSA) zwiększył wcześniejsze dopuszczalne dzienne spożycie do 4 mg na 1 kg masy ciała.

Żółcień pomarańczowa – reakcje alergiczne i inne skutki uboczne

Choć barwnik E110 dopuszczony jest do użytku w Polsce, budzi pewne kontrowersje ze względu na potencjalną szkodliwość. W przypadku nadmiernego przyjmowania żółcieni pomarańczowej mogą wystąpić reakcje alergiczne, które objawiają się m.in. katarem siennym, pokrzywką czy wypryskami na ciele. Ryzyko wzrasta zwłaszcza u osób z nietolerancją salicylanów (organicznych związków chemicznych, które wchodzą w skład m.in. aspiryny). Warto również wiedzieć, że żółcień pomarańczowa może wzmagać objawy ze strony układu oddechowego w przebiegu astmy.

Żółcień pomarańczowa znajduje się wśród niesławnej „szóstki z Southampton”. Mianem tym określa się sześć barwników, które zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na Uniwersytecie w Southampton w 2007 roku wykazują działanie szkodliwe dla dzieci. Według naukowców barwnik E110 może powodować u najmłodszych nadpobudliwość, która objawia się nadmiernym „wierceniem się”, uczuciem niepokoju czy problemami z koncentracją. W związku z tym na opakowaniach produktów zawierających żółcień pomarańczową powinno znajdować się ostrzeżenie o potencjalnie szkodliwym wpływie substancji na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.

Według Międzynarodowej Agencja Badań nad Rakiem żółcień pomarańczowa nie jest potwierdzonym czynnikiem rakotwórczym. Mimo to niektóre kraje zakazały jej stosowania – wśród nich znajdują się m.in. Norwegia i Finlandia.

Czytasz uważnie etykiety produktów?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj


Data aktualizacji: 07.03.2019,
Opublikowano: 07.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej