Porowate struktury gąbki do mycia naczyń są lepszym środowiskiem dla rozwoju zarazków, niż np. gładka powierzchnia ścierek do zmywania. We wgłębieniach gąbki pozostają resztki jedzenia i brudu, które sprzyjają namnażaniu się szkodliwych dla zdrowia baterii.
Gąbki kuchenne – wciąż najpopularniejsze zmywaki do brudnych naczyń
Gąbki to najpopularniejszy zmywak do czyszczenia brudnych naczyń. Kosztują kilka złotych i można je dostać w każdej drogerii, sklepie spożywczym czy kiosku ruchu, dlatego chętnie się z nich korzysta. Postanowiono przeprowadzić badania, aby przekonać się czego siedliskiem mogą być zwykłe gąbki kuchenne. Wyniki mogą zaskoczyć.
Badania mikrobiologów nad bakteriami z gąbek do mycia naczyń
Na Uniwersytecie w Furtwangen, Uniwersytecie Justusa Liebiga w Gießen, oraz w Centrum Helmholtza w Monachium przeprowadzono badania nad kilkunastoma używanymi gąbkami do mycia naczyń kuchennych. Okazało się, że były one łącznie siedliskiem ponad 350 rodzajów bakterii, w tym znaczna część z nich to drobnoustroje patogenne, które mogą przyczyniać się do różnego rodzaju infekcji ludzkiego organizmu. Zbadano, że stężenie bakterii w zmywaku jest porównywalne do stężenia drobnoustrojów znajdujących się w kale.
Rodzaje bakterii jakie występują na używanych kuchennych zmywakach
Gąbki do mycia naczyń to skupisko bardzo licznych bakterii. W porowatej strukturze gąbki mogą żyć takie bakterie, jak: Chryseobacterium hominis czy Moraxella osloensis – odpowiedzialna za brzydki i wilgotny odór używanej gąbki do mycia naczyń. Powoduje ona najczęściej nawracające zapalenia dróg oddechowych, a w skrajnych przypadkach także ucha środkowego bądź opon mózgowych. Na podstawie badań mikrobiologów okazało się, że w zmywakach do naczyń występują także chorobotwórcze bakterie Acinetobacter johnsonii, które mogą wywołać zakażenia szpitalne, np. zapalenie płuc lub ośrodkowego układu nerwowego, a także zakażenia układu moczowego, tkanek miękkich czy skóry.
Jak chronić się przed zarazkami na gąbkach kuchennych?
Pranie czy zalewanie wrzątkiem gąbek do mycia naczyń nie przynosi rezultatów. Wbrew pozorom czyszczone zmywaki mają na sobie znacznie więcej chorobotwórczych bakterii, niż te, których się nie prało. Okazuje się, że poszczególne drobnoustroje uodparniają się na środki myjące. Czyszczenie usuwa też neutralne bakterie, na miejsce których przenoszą się zarazki patogenne. Najrozsądniejszym sposobem walki z bakteriami w kuchennym zlewie jest więc częste wymienianie gąbek na nowe, przynajmniej raz w tygodniu.
Zobacz także: Jak dezynfekować ręce?