Zdrowe przepisy. Jak przygotować zdrowsze wersje wielkanocnych potraw?

Fot. Gpointstudio / Getty Images

Ledwo odeszliśmy od bożonarodzeniowego stołu, a przed nami kolejne święta, gdzie ciężko jest powstrzymać się od jedzenia. Faszerowane jajka, pasztet, żurek i ciasta to tylko niektóre z potraw, które znajdują się na wielkanocnym stole, a ich kaloryczność pozostawia wiele do życzenia. Jak można odchudzić wielkanocny stół, aby waga po świętach nie wskazywała dodatkowych 3 kilogramów?

Święta w wersji light

Święta często kojarzą się z rodzinnym spotkaniem przy stole, na którym nie brakuje jedzenia. Jeżeli jesteś na diecie i nie chcesz przesadzać z ilością zjedzonych kalorii lub po prostu zależy Ci na zdrowszych, mniej tłustych wersjach wielkanocnych potraw, jest kilka sposobów na to, aby odchudzić wielkanocny stół. Kilka drobnych zmian w tradycyjnych przepisach może znacznie obniżyć kaloryczność potraw.

Wielkanocne jajka

W święta wielkanocne to jajka królują na stole. Podawane są na różne sposoby – z majonezem, faszerowane, w postaci pasty jajecznej, rolady drobiowej z jajkiem, oczywiście nie można zapomnieć także o jajku w żurku. Jajka są bardzo bogate w składniki odżywcze i według Światowej Organizacji Zdrowia można spożywać nawet 10 jajek tygodniowo. W święta wielkanocne jemy ich znacznie więcej i to zazwyczaj ze sporym dodatkiem majonezu lub z farszem, w którym znajduje się majonez. 1 łyżka majonezu to aż 166 kcal. Jak temu zaradzić? Majonez można wymienić na jogurt naturalny (łyżka 15kcal) lub zrobić własny, zdrowy i dużo mniej kaloryczny majonez z serka wiejskiego (łyżka 45 kcal).

Majonez wersja fit:

  • 200 g serka wiejskiego;
  • 1 jajko na twardo;
  • 2 łyżeczki musztardy;
  • 2 łyżeczki octu;
  • sól i pieprz.

Wszystkie składniki należy dokładnie blendować do uzyskania gładkiej masy.

Jajka faszerowane z łososiem

  • 2 jajka;
  • 40 g wędzonego łososia;
  • sok z cytryny;
  • łyżka posiekanego koperku.

Ugotuj jajka, wyjmij żółtka i zmiksuj je z łososiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Do masy dodaj koperek, wymieszaj. Farsz nałóż na jajka i posyp koperkiem.

Polecamy: Jak odchudzić wielkanocne potrawy?

Jajko faszerowane z awokado

  • 4 jajka;
  • ½ awokado;
  • czosnek;
  • kawałek białej części pora;
  • odrobina soku z limonki;
  • łyżka jogurtu naturalnego;
  • sól, pieprz ziołowy, papryka wędzona.

Ugotuj jajka, wyjmij żółtka i połącz je z awokado, jogurtem, sokiem z limonki oraz przyprawami. Farsz nałożyć na jajka, posypać pietruszką lub szczypiorkiem.

Tradycyjne potrawy wielkanocne w wersji light

Żurek

Aby odchudzić żurek nie dodawaj do wywaru boczku, dzięki temu zupa będzie chudsza. Ugotuj zupę na bulionie warzywnym lub na chudym mięsie. Tradycyjną, tłustą białą kiełbasę zamień na jej dobrej jakości drobiowy odpowiednik. Jeżeli masz czas i chęci zrób własny zakwas – zupa będzie pozbawiona zbędnych konserwantów i innych składników dodawanych do zakwasów dostępnych w sklepach.

Zobaczcie, ile kalorii ma biała kiełbasa:

Zobacz film; Ile kalorii ma biała kiełbasa? Źródło: Wiem, co jem 

Zakwas

  • pół szklanki mąki żytniej razowej typu 2000;
  • ząbek czosnku;
  • 2 ziarna ziela angielskiego;
  • kilka ziaren pieprzu;
  • liść laurowy.

Do niewielkiego słoika włożyć zgnieciony czosnek i przyprawy. Wsypać mąkę i zalać ciepłą przegotowaną wodą. Słoik należy przykryć – najlepiej gazą. Zakwas będzie gotowy po 4 dniach. Raz dziennie zakwas trzeba mocno wymieszać, inaczej może pojawić się pleśń.

Żurek

  • 0,5 l zakwasu;
  • 2,5 l bulionu warzywnego;
  • 250 g kiełbasy z kurczaka;
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu;
  • ząbek czosnku.

Do ugotowanego bulionu dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i czosnek. Gotować przez 30 minut. Dodać najpierw 1 szklankę zakwasu, następnie dolewać coraz więcej sprawdzając czy zupa nie jest za kwaśna. Doprawić przyprawami, dodać ugotowane jajko. Gotowe.

  • kurczak ok. 1,5 kg;
  • włoszczyzna;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 3 liście laurowe;
  • 3 ziarna ziela angielskiego;
  • 1 jajko;
  • 1 czerstwa bułka;
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej;
  • 1 łyżeczka cząbru;
  • ½ łyżeczki imbiru;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Włożyć kurczaka do gotującej się wody. Gdy pojawią się szumowiny należy je usunąć i dodać obrane warzywa, liście laurowe, ziele, czosnek oraz łyżkę soli. Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa.
  2. Kurczaka ostudzić, obrać ze skóry i kości. Warzywa (oprócz pora) dodać do obranego mięsa z kurczaka. Dodać namoczoną wcześniej bułkę. Wszystko zmielić dwukrotnie w maszynce. Dodać jajko i doprawić gałką muszkatołową, cząbrem, imbirem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
  3. Masę przełożyć do 2 foremek. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut. Pasztet porcjować po wystudzeniu.

Babka wielkanocna

  • 4 jajka;
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej;
  • 2 łyżki zmielonych otrębów;
  • jogurt naturalny 150 g;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie);
  • 4,5 łyżki ksylitolu.

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywno, dodać ksylitol i dalej ubijać. Dodać żółtka – ubijać.
  2. Dokładnie wymieszać suche składniki: mąkę, otręby i proszek do pieczenia. Dodać do ubitych białek.
  3. Do masy dodać jogurt naturalny i cynamon.
  4. Masę przelać do formy, najlepiej silikonowej (nie trzeba natłuszczać).
  5. Piec w piekarniku w 160°C ok. 30 minut. 
Opublikowano: 18.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej