Zaskakujące wyniki badań – jak warzywa w męskiej diecie wpływają na atrakcyjność

fot: rh2010 / stock.adobe.com

Przez wieki dążenie do ideału mężczyzny utożsamienie było z tężyzną fizyczną, którą miały zapewnić sycące posiłki, a szczególnie duże ilości mięsa. Nowe dane wskazują jednak na to, że na seksowność panów bardziej wpływa ilość spożywanych warzyw.

To, że dieta wpływa na atrakcyjność seksualną, jest dla większości osób oczywiste. Jednak fakt, że jedzenie warzyw może mieć aż tak duży wpływ, wielu wydaje się być zaskakujący.

Dieta a atrakcyjność seksualna

Atrakcyjność fizyczna jest w dużej mierze związana z czynnikami genetycznymi. Ludzie rodzą się z wyglądem do pewnego stopnia już uwarunkowanym przez ich fenotyp, tempo metabolizmu, poziomy hormonów czy skłonności do odkładania się zapasów tłuszczu w konkretnych miejscach. Warto jednak pamiętać, że na wiele rzeczy można mieć wpływ.

Odpowiednia dieta może na wiele sposobów poprawiać atrakcyjność seksualną mężczyzny. Między innymi poprzez wpływ na:

  • produkcję hormonów płciowych,
  • masę ciała,
  • zapach potu,
  • libido,
  • produkcję feromonów.

Jedzenie warzyw przez mężczyzn sprzyja produkcji feromonów

W Australii porównano reakcje kobiet na męskie koszulki po treningu z deklarowaną przez ich właścicieli dietą. Okazało się, że za najprzyjemniejszy i najbardziej pociągający zapach potu uważany był ten należący do mężczyzn, którzy jedli dużo warzyw.

Naukowcy zakładają, że pot panów, którzy są amatorami warzyw, zawiera feromony silnie oddziałujące na kobiety. Może więc do bycia prawdziwym mężczyzną nie jest konieczne objadanie się dużymi ilościami mięsa?

Dieta zawierająca dużo warzyw wpływa na wygląd zewnętrzny

Nie można zapomnieć, że dieta zawierająca dużo warzyw pozytywnie oddziałuje również na wygląd zewnętrzny, który jest jednym z głównych czynników wpływających na postrzeganie drugiej osoby jako atrakcyjnej. Jeżeli organizm jest dobrze odżywiony i nie brak mu witamin i mikroelementów, widać to na pierwszy rzut oka. Włosy stają się silne i bardziej błyszczące. Skóra nabiera ładnego odcienia. Dodatkowo jedzenie dużej ilości warzyw sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki, która jest bardzo pożądana przez większość kobiet. Dlatego również w tym aspekcie jedzenie warzyw wpływa na seksowność mężczyzn.

W zdrowym ciele zdrowy duch!

Trudno zaprzeczyć, że jedzenie warzyw jest zdrowe. Ich niedobór w diecie może doprowadzić nie tylko do problemów z układem pokarmowym, ale w zasadzie wpłynąć na zaburzenia pracy całego organizmu. Warto o tym  pamiętać w kontekście atrakcyjności seksualnej, gdyż jakby na to nie patrzeć – ciągle chory mężczyzna nie jest sexy. Teorie socjobiologiczne mówią o tym, że kobiety poszukują silnych partnerów, którzy mogą zapewnić stabilizację i odpowiednie warunki rozwoju. Oprócz tego równie ważne jest to, czy będą w stanie spłodzić potomstwo. Nawet jeżeli kobieta na razie nie planuje zakładać rodziny, to takie cechy uważane są za najbardziej pociągające. Dlatego zdrowi mężczyźni są o wiele bardziej atrakcyjni seksualnie.

Warzywa a poziom testosteronu

Na atrakcyjność fizyczną (ale też i sprawność seksualną) mężczyzn wpływ także poziom testosteronu. Udowodniono, że nadmiar cholesterolu i dieta obfitująca w tłuszcze obniża ilość tego hormonu. Warzywa, który zawierają dużą ilość błonnika, zmniejszą wchłanianie się tłuszczów dostarczanych z pożywieniem. Dodatkowo niektóre z nich wpływają na poziom męskich hormonów płciowych. Należą do nich między innymi:

  • warzywa bogate w witaminę C – na przykład papryka i natka pietruszki;
  • warzywa bogate w kwas foliowy – zielone warzywa liściaste, na przykład brokuły, sałata, szpinak i jarmuż;
  • warzywa krzyżowe zawierające indol-3-karbinol – brokuły, kalafior, kapusta, rzodkiewka;
  • kiełki – zawierają bogactwo witamin i mikroelementów;
  • rośliny strączkowe, które są źródłem cynku i magnezu.

Zobacz film: Jedzenie, które zwiększa i zmniejsza libido. Źródło: Stylowy Magazyn

Data aktualizacji: 15.11.2017,
Opublikowano: 15.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej