Zaparcia – problem, z którym można walczyć domowymi sposobami

Fot: BillionPhotos.com / fotolia.com

Zaparcia to problem, który dotyczy zarówno kobiet i mężczyzn, niezależnie od wieku. Sposobów na tę dolegliwość jest wiele. Na rynku dostępne są różnego rodzaju leki i zioła, które mogą nie tylko zniwelować objawy, ale też zlikwidować przyczynę powstawania zaparć.

Zaparcia to schorzenie polegające na zaburzonym rytmie wypróżnień. Można zaobserwować ich zbyt małą częstotliwość (w ciągu tygodnia mniej niż trzy razy, a między jednym, a drugim wypróżnianiem upływa więcej niż 48 h), a także trudności z zapoczątkowaniem codziennej defekacji, konieczność nadmiernego parcia, uczucie niepełnego wypróżnienia oraz suchy i zbity stolec. Zaparcia mogą być sporadyczne, jeśli są wynikiem spożycia określonej potrawy lub leków. Często ustępują samoistnie, jeśli przestaniemy zażywać problematyczne leki lub usuniemy z diety potrawę, która do zaparć doprowadziła. Jeśli jednak pojawiają się regularnie, konieczne jest zastosowanie odpowiedniego leczenia.

Zaparcia – przyczyny

Zaparcia to problem, którego najważniejszą przyczyną są złe nawyki żywieniowe. Dieta uboga w błonnik i brak odpowiedniego nawodnienia powodują trudności przy wypróżnianiu. Jeśli do organizmu nie zostanie dostarczona odpowiednia ilość płynów i błonnika (dieta ubogoresztkowa), w okrężnicy z resztek pokarmów tworzy się masa kałowa, która jest pozbawiona wody. Błonnik jest składnikiem pokarmowym naturalnie pobudzającym perystaltykę przewodu pokarmowego. Mięśnie jelita poprzez ruchy perystaltyczne przemieszczają kał w stronę odbytnicy, czego efektem jest stolec w postaci stałej. Jeśli jednak zbyt dużo wody zostanie odciągnięte z kału lub resztki pokarmów za wolno przemieszczają się w stronę odbytnicy, dochodzi do zaparć.

Czynnikiem sprzyjającym ich powstawaniu mogą być również niektóre choroby, takie jak: stwardnienie rozsiane, udar, choroba Parkinsona, cukrzyca, mocznica, depresja, toczeń, nerwica, niedoczynność tarczycy, sklerodermia, kamica żółciowa i nerkowa, hiperkalcemia, hipokaliemia oraz amyloidoza. Niektóre leki przeciwbólowe, antydepresyjne, na nadciśnienie, przeciwskurczowe, przeciwdrgawkowe, moczopędne, suplementy z żelazem, leki z glinem i wapnem oraz opiaty i cholinolityki mogą przyczyniać się do zaburzenia wypróżniania.

Zaparcia nierzadko pojawiają się u kobiet w ciąży w wyniku zmian hormonalnych zachodzących w organizmie. Pojawiające się dość często zaparcia u niemowlaka mogą świadczyć o alergii, złej diecie lub zaburzonej mikroflorze jelitowej.

Rodzaje i objawy zaparć

Typowe objawy problemów z wypróżnianiem to wydalenie kału z wielkim trudem, czasem z bólem. Stolec jest twardy, suchy i zbity. Pozostałe objawy zaparć to: uczucie pełności lub niepełnego wypróżnienia, silny dyskomfort, wzdęcia, gazy, większa ilość wydalanego śluzu, bóle brzucha, mdłości, nudności i brak łaknienia. Ze względu na różnorakie przyczyny powstawania zaparć możemy je podzielić na kilka rodzajów:

  • atoniczne,
  • spastyczne (kurczowe),
  • nawykowe,
  • stresowe.

Przy zaparciach atonicznych dochodzi do zmniejszonej perystaltyki jelit (jelita wolniej przesuwają resztki pokarmu w stronę odbytnicy) i zwiększonego wchłaniania wody ze stolca w jelicie grubym. Efektem są gęste i suche masy kałowe. Konieczne jest zwiększenie ilości błonnika w diecie, odpowiednie spożycie płynów oraz aktywność fizyczna. Zaparcia spastyczne charakteryzują się z kolei nadmiernym skurczaniem się jelit, które zaciskają się wokół stwardniałych mas kałowych, utrudniając wypróżnienie. Zaparcia nawykowe to zaburzenie oddawania stolca wynikające z powstrzymywania się przed wypróżnieniem, a stresowe wynikają z przyczyn psychologicznych. Dotyczą osób, które prowadzą nerwowy i szybki tryb życia lub doświadczyły tragedii.

Domowe sposoby na zaparcia

Leczenie zaparć należy dostosować przede wszystkim do rodzaju i przyczyny, jaka wywołała dolegliwość. Kuracja polega na zmianie diety i trybu życia. Bardzo ważne w przypadku zaparć jest stosowanie diety ubogoresztkowej (bogata w błonnik) oraz odpowiednie nawodnienie organizmu. Istotne jest również zwiększenie aktywności fizycznej, ponieważ ruch wzmaga perystaltykę jelit. W niektórych przypadkach konieczne jest zastosowanie leków na zaparcia – są to głównie leki przeczyszczające i lewatywy. Leczenie objawowe może być stosowane doraźnie, ale nie powinno stanowić długotrwałej i ciągłej terapii. Nie można na własną rękę przyjmować różnego rodzaju leków bez konsultacji z lekarzem lub farmaceutą, zwłaszcza jeśli problem jest przewlekły.

Można stosować domowe sposoby na zaparcia, ale należy pamiętać, że podstawą walki z tym problemem jest dieta bogata w błonnik. Warto zatem dodać do swojego jadłospisu zioła bogate w tę substancję, co powinno złagodzić zaparcia. Innymi domowymi sposobami są: jedzenie suszonych owoców, dokładne przeżuwanie, ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie czekolady i słodyczy oraz spożywanie jogurtów i kefirów. Niektórym pomagają masaże brzucha, robienie „brzuszków”, wypicie wody przed posiłkiem, kawa, sok z kiszonej kapusty lub ogórków, zioła na zaparcia lub woda z miodem. Bardzo pomocne w profilaktyce zaparć jest stosowanie probiotyków.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 13.12.2017,
Opublikowano: 22.09.2017 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Ola 29.09.2017r.

odpowiednia dieta to podstawa, jednak ona też czasami zawodzi i pojawiają się zaparcia, wtedy zawsze pod ręką mam dicopeg który pomaga szybko i skutecznie

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej