Z czego powinno składać się zdrowe śniadanie?

Zobacz film: Czy owsianka na śniadanie to dobry pomysł? Źródło: 36,6.

Dobre i pełno wartościowe śniadanie wcale nie musi być bardzo obfite, a jego przygotowanie skomplikowane czy czasochłonne. Jak powinno wyglądać idealne śniadanie?

Lekarze są zgodni, że śniadanie najlepiej jest zjeść nie później niż godzinę po przebudzeniu, dzięki temu można uniknąć zbyt gwałtownego spadku glukozy we krwi. A z czego powinno się składać wartościowe śniadanie? Zdaniem specjalistów proporcje idealnego śniadania to 10 proc. białka, 20 proc. tłuszczów i 70 proc. węglowodanów. Jak to wygląda w praktyce? Na talerzu obok kromki razowego chleba powinna znaleźć się porcja białego lub żółtego sera oraz – obowiązkowo – warzywa, np. świeży ogórek.

Jeśli zaraz po śniadaniu czeka nas spory wysiłek fizyczny, np. idziemy pobiegać, warto postawić na owsiankę. Zawiera ona sporo dobrze przyswajalnych węglowodanów. Dzięki nim organizm będzie miał z czego czerpać energię podczas aktywności.

Jeśli jednak chcemy pracować znacznie dłużej, do owsianki warto dodać bardziej złożone węglowodany. Świetnie do tego nadają się np. bakalie. Owsiankę warto wzbogacić dodatkową porcją tłuszczu, np. w postaci pestek słonecznika lub zamiast chudego mleka dodać do niej to o znacznie wyższej zawartości tłuszczu. Dlaczego? Tłuszcz sprawia, że węglowodany znacznie wolniej się wchłaniają, dzięki czemu zapewniają energie na dużo dłużej.

Owsianka jest dobrym rozwianiem dla osób, które rano nie mają zbyt dużego apatytu. Śniadanie w takiej postaci polecane jest także tym, którzy mają problemy z układem pokarmowym, np. często dokuczają im zaparcia. Takie śniadanie dostarcza bardzo dużo błonnika pokarmowego, który najlepiej, do tego w naturalny sposób, rozprawia się z tego rodzaju problemami.

Zobacz film: Z czego powinno się składać zdrowe śniadanie? Źródło: 36,6.



Data aktualizacji: 02.05.2018,
Opublikowano: 30.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej