Występowanie, zastosowanie oraz właściwości izoleucyny

Fot. designer491 / Getty Images

Izoleucyna to aminokwas, który wchodzi w skład niemal każdego białka w ludzkim organizmie. Ma wzór sumaryczny C6H13NO2. Mimo iż jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, konieczne jest jej dostarczanie z zewnątrz wraz z pożywieniem.

Jednym z głównych funkcji izoleucyny jest zapewnienie organizmowi odpowiedniego poziomu białka oraz energii. Jej obecność jest niezbędna do utrzymania prawidłowej sylwetki. Większość sportowców lub osób regularnie wykonujących intensywny wysiłek fizyczny cierpi na niedobór tego aminokwasu. Można go dostarczać do organizmu z pożywieniem lub za pomocą suplementów diety.

Czym jest izoleucyna?

Po raz pierwszy izoleucyna została wyizolowana z melasy w roku 1904 przez Feliksa Ehrlicha. Jest jednym z aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm sam nie wytwarza i konieczna jest ich suplementacja z zewnątrz, z pożywieniem. Izoleucyna stanowi ⅛ wszystkich aminokwasów budujących białka. Zgromadzona jest głównie w tkance mięśniowej, dlatego najczęściej jej niedobór można zaobserwować u sportowców. Objawy niewystarczającej ilości izoleucyny w organizmie często mylone są z przemęczeniem lub efektem długotrwałego stresu.

Izoleucyna – właściwości i zastosowanie

Izoleucyna jako egzogenny aminokwas odpowiedzialna jest za wiele procesów w organizmie, zapewnia mu prawidłowe funkcjonowanie. Ma właściwości prozdrowotne, a jej niedobór osłabia kondycję. Do najważniejszych funkcji izoleucyny należą: regulacja poziomu cukrów prostych, udział w procesie tworzenia się czynników krzepnięcia oraz białek w tkance mięśniowej i wątrobie, uczestnictwo w biosyntezie hemoglobiny oraz w biosyntezie hormonu wzrostu u małych dzieci, przyspieszanie gojenia się ran, wspieranie procesów regeneracyjnych mięśni, tkanek, skóry, paznokci. Prawidłowy poziom izoleucyny w organizmie zapewnia utrzymanie niezbędnej homeostazy.

Objawy niedoboru izoleucyny: senność, uczucie ciągłego zmęczenia, zawroty i bóle głowy, apatia, stany lękowe lub depresyjne, splątanie, osłabienie siły mięśniowej oraz ogólnej kondycji, zaburzenia pamięci i koncentracji. Ze względu na brak charakterystycznego zespołu objawów bardzo często niedobór izoleucyny mylony jest z przemęczeniem, przeziębieniem, stanami chorobowymi, takimi jak hipoglikemia, czy z przewlekłym stresem.

Objawy nadmiaru izoleucyny: utrata ważnych składników odżywczych wynikających z częstego oddawania moczu, nudności, wymioty, nadciśnienie, zmęczenie, zaczerwieniona skóra twarzy, charakterystyczna dla osób z podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi, częste pojawianie się niestrawności oraz przygnębienie. Nadmiar izoleucyny może wywołać spadek innego aminokwasu, a dokładnie tyrozyny, na zasadzie sprzężenia zwrotnego ujemnego. Spadek stężenia tyrozyny bezpośrednio wpływa na obniżenie poziomu dopaminy, wywołuje tym samym stany depresyjne, a w skrajnych przypadkach nawet depresję.

Zalecana dawka izoleucyny w przypadku suplementacji to 2–5 gramów 3 razy dziennie oraz przed treningiem, po nim i przed snem.

Zobacz film i sprawdź które produkty zawierają dużą ilość białka:

Zobacz film: Produkty z dużą ilością białka. Źródło: Wiem, co jem 

Izoleucyna – występowanie

Głównymi źródłami izoleucyny są produkty bogate w białka, najwięcej jej jednak znajduje się w: produktach mlecznych, rybach, mięsie oraz w jajkach. W przypadku diet wegetariańskich czy wegańskich należy spożywać w większych ilościach soczewicę, orzeszki ziemne, ziarna sezamu oraz migdały. Obecnie można również dostarczać izoleucynę do organizmu za pomocą środków farmaceutycznych dostępnych w większości aptek. Jednak dodatkowa suplementacja zalecana jest osobom, które narażone są na spadek ilości izoleucyny, czyli wykonującym regularny, intensywny wysiłek fizyczny. Natomiast suplementacja izoleucyny zabroniona jest u: kobiet ciężarnych oraz karmiących piersią, osób z zaburzeniami lub chorobami wątroby, czy też z chorobą Parkinsona. Dzieci i młodzież powinny również wystrzegać się nadmiaru izoleucyny, w szczególności w okresie wzrostu.

Walina, leucyna, izoleucyna

Walina, leucyna oraz izoleucyna, czyli rozgałęzione aminokwasy egzogenne, tworzą kompleks nazywany BCAA. Wykorzystywany jest głównie przez sportowców, aby w naturalny sposób polepszyć kondycję podczas treningu oraz uniknąć niedoborów izoleucyny. Stosowanie rozgałęzionych aminokwasów egzogennych znalazło również zastosowanie w leczeniu wyniszczenia ponowotworowego, choroby syropu klonowego, fenyloketonurii, zaburzeń afektywnych dwubiegunowych, dyskinezy oraz stwardnienia zanikowego bocznego. Stosowanie BCAA stanowi leczenie uzupełniające.

Bibliografia:

  1. L. Stryer, Biochemia, Wyd. 1., PWN, Warszawa 1986.
Data aktualizacji: 24.07.2019,
Opublikowano: 24.07.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej