Wszystko o kaszy jaglanej – przepisy, gotowanie, kalorie i indeks glikemiczny

Fot: kegfire / fotolia.com

Kasza jaglana jest najstarszą spośród wszystkich rodzajów kasz i jest otrzymywana z prosa. Może być głównym składnikiem wielu dań, jak również stanowić do nich dodatek. W internecie można znaleźć dużo przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej, która jest uznawana za tzw. żywność ekologiczną. 

W ostatnim czasie popularność kaszy jaglanej w Polsce znacznie wzrosła. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym chętnie sięgają po nią osoby, które wybierają żywność ekologiczną i prowadzą zdrowy tryb życia. To właśnie dlatego coraz częściej kasza jaglana zastępuje na polskich stołach ziemniaki, makaron czy inne rodzaje kasz. Należy pamiętać jednak o tym, że kasza jaglana nie nadaje się do długiego przechowywania. Bardzo wysoka zawartość tłuszczu powoduje bowiem jełczenie, co sprawia, że nabiera ona gorzkawego smaku. Ponadto stosunkowo łatwo chłonie wilgoć z otoczenia oraz zapachy innych produktów.

Właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest uznawana za jedną z najzdrowszych odmian kaszy. Pod względem wartości odżywczych często jest porównywana do kaszy gryczanej, ale ma nieco więcej cennych dla zdrowia składników. Należą do nich:

  • łatwo przyswajalne białko,
  • lecytyna,
  • witamina E,
  • żelazo,
  • miedź,
  • witamina B1 (tiamina),
  • witamina B2 (ryboflawina),
  • witamina B6 (pirydoksyna),
  • krzem.

Jagły, bo tak nazywana jest też kasza jaglana, polecane są osobom mającym problemy z chorobami układu trawiennego. Ten rodzaj kaszy jest bowiem lekkostrawny i nawet jedzony w dużych ilościach nie obciąża żołądka. Ponadto trzeba podkreślić, że kasza jaglana jest zasadotwórcza, co oznacza, że neutralizuje kwasy żołądkowe. Właśnie dlatego powinni ją spożywać wszyscy ci, którzy cierpią na zgagę.

Duża zawartość witamin z grupy E i B jagły wspomagają koncentrację i pracę umysłu. Zwłaszcza w okresach wytężonego wysiłku umysłowego odpowiednie uzupełnianie tych witamin odgrywa dużą rolę w wydajności organizmu człowieka. Jeśli chodzi o inne pozytywy wynikające z regularnego jedzenia kaszy jaglanej, to należy zaliczyć do nich:

  • poprawę wyglądu włosów,
  • zapobieganie odwapnieniu kości,
  • poprawę wyglądu skóry,
  • zmniejszenie stanów zapalnych błony śluzowej,
  • regulowanie poziomu cholesterolu we krwi
  • oczyszczanie wątroby z toksyn,
  • regulowanie poziomu wody w organizmie.

Za ciekawostkę należy uznać to, że kasza jaglana ma właściwości rozgrzewające, a więc powinny ją spożywać osoby, które zimą narzekają na niską temperaturę.

Kasza jaglana: czy pomaga na odchudzanie?

Mimo że jagła jak na kaszę jest dosyć kaloryczna, to jednak dobrze sprawdza się w dietach odchudzających i oczyszczających. 100 gramów kaszy jaglanej to około 350-400 kalorii. Należy jednak podkreślić, że zawarty w niej w dużej ilości krzem poprawia przemianę materii, co ma duże znacznie w przypadku osób odchudzających się. Kasza jaglana ma też wysoki indeks glikemiczny (wynosi on około 71 dla ugotowanej kaszy, czyli znacznie więcej niż np. ryż, którego wartość wynosi około 50).

Zobacz także: Dieta jaglana – skuteczny detoks i odchudzanie. Zasady i przygotowanie do diety. Właściwości kaszy jaglanej

Gotowanie kaszy jaglanej: jakie są najlepsze sposoby?

Przygotowanie dobrej kaszy jaglanej nie należy do najłatwiejszych czynności kulinarnych. Nieumiejętne gotowanie może sprawić, że smak kaszy nabierze gorzkawego posmaku, który często skutecznie zniechęca do jej spożywania. Stosując kilka sprawdzonych zasad gotowania kaszy jaglanej, można jednak uniknąć kulinarnej wpadki.

Najprostszym sposobem przyrządzenia jest namoczenie kaszy w wodzie i pozostawienie jej na około godzinę. Następnie trzeba ją dokładnie wypłukać i dopiero wtedy wrzucić do gotującej się wody na około 15-20 minut. Po ugotowaniu należy ją pozostawić w garnku na niedługi czas i odsączyć ewentualny nadmiar wody. Dla uzyskania lepszego smaku warto dodać do kaszy niewielką ilość masła.

Inny mniej popularny sposób przygotowania kaszy jaglanej bez gorzkawego posmaku jest początkowe jej prażenie w garnku. Krok po kroku wygląda to tak:

  • kaszę wsypać do garnka, w którym należy ją prażyć do uzyskania orzechowego zapachu,
  • zalać kaszę wodą,
  • w drugim garnku przygotować lekko osoloną wodę (powinno jej być około dwa razy więcej od przygotowywanej kaszy),
  • do gotującej się wody w drugim garnku wsypać przygotowaną kaszę,
  • mieszać kaszę podczas gotowania drewnianą łyżką,
  • po około 15 minutach wyłączyć gaz, a garnek z kaszą pozostawić pod przykryciem.

Przygotowana w ten sposób kasza po około 30-60 minutach jest gotowa do jedzenia.

Kasza jaglana: przepisy na śniadanie

Osobom odchudzającym się poleca się spożywanie kaszy jaglanej szczególnie na śniadanie. Wysoka zawartość składników odżywczych dostarcza bowiem organizmowi energii na kilka godzin. Jeśli chodzi o przepisy na pożywne śniadania, to można je tworzyć według własnych preferencji. Kasza jaglana doskonale sprawdza się w słodkich daniach na śniadanie w połączeniu z:

  • prażonymi jabłkami,
  • karmelizowanymi bananami,
  • pieczonymi gruszkami,
  • masłem orzechowym lub czekoladowym,
  • rodzynkami.

Zobacz także: Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości i wartości odżywcze

Przygotowanie śniadania z kaszy jaglanej może nie jest szybkie (samo przyrządzenie kaszy zajmuje około godzinę), ale dzięki efektom smakowym i odżywczym warto się na to zdecydować. Najbardziej czasochłonne jest ugotowanie kaszy, przygotowanie dodatków zajmuje zazwyczaj znacznie mniej czasu. 

Zobacz film: W co pakować drugie śniadanie? Źródło: Wiem, co jem. Wiem, co kupuję


Data aktualizacji: 19.12.2017,
Opublikowano: 22.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej