Woda w plastikowych butelkach - czy warto ją kupować?

Fot. bogdankosanovic / Getty Images

Woda w plastikowej butelce to bardzo popularny produkt. Zewsząd otaczają nas informacje, że właściwe nawodnienie organizmu to podstawa. Nic więc dziwnego, że staramy się nawadniać i kupujemy prawie każdego dnia butelkę wody. Albo napełniamy wodą z kranu lub większej butelki te mniejsze, bardziej poręczne. Czy to aby zdrowe? Ile powinna stać woda po otwarciu? Odpowiemy na wszystkie Wasze pytania!

Zgodnie z zaleceniami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności powinniśmy pić litr wody na każde 30 kg masy ciała lub 1 mililitr na 1 kcal spożywanego pokarmu. Po przeliczeniu da nam to około 1,5 l wody dziennie u dzieci między 4. a 9. rokiem życia i do 2,5 l płynu w przypadku osób dorosłych. Dane te dotyczą osób podejmujących umiarkowaną aktywność fizyczną. Takie zapotrzebowanie na wodę mamy w dni, w które nie ma upałów oraz wtedy, kiedy nie wykonujemy żadnych ćwiczeń, w przeciwnym razie nasze zapotrzebowanie na wodę wzrasta. 

Woda leży także u podstawy Piramidy Zdrowego Żywienia. Ponad połowa Polaków pije zbyt mało wody, a aż 11 proc. z nas w ogóle po nią nie sięga (tak wynika z badania TNS Polska na zlecenie Żywiec Zdrój). Nie wolno zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, dlatego wielu z nas, w trosce o zdrowie, kupuje każdego dnia wodę w butelce. Czy jednak warto? Czy nie lepsza jest zwykła "kranówa"?

Zacznijmy od tego, że zwykła woda z kranu w niczym nie ustępuje wodzie butelkowanej. Dzięki ciągłym modernizacjom linii wodociągowych i kontrolom wody mamy pewność, że nadaje się do picia. Nie jest także, wbrew obiegowej opinii, jałowa - zawiera m.in. wapń i magnez, które są niezbędne w codziennej diecie. Warto także mieć świadomość, że normy jakości dla wód butelkowanych są identyczne jak dla wody kranowej: dopuszcza się występowanie pewnej ilości szkodliwych dla zdrowia pierwiastków i związków. Oprócz cennych minerałów woda może zawierać także pierwiastki promieniotwórcze (np. rad, uran), związki toksyczne (np. bar, azotany, azotyny) oraz bakterie. 

Różnicę między wodą z kranu a wodą źródlaną przybliży Wam film:

Zobacz film: Woda z kranu a woda źródlana. Źródło: Wiem, co jem 

Czy kupowanie wody w butelkach jest korzystne nie tylko dla nas, ale i dla środowiska? Otóż nie. Do wyprodukowania litra wody butelkowej potrzeba aż 3 litrów wody, a każda butelka (a dokładnie jej zamykanie) przyczynia się do zwiększania emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Nie zapominajmy także o plastiku - w końcu to w nim kupujemy wodę.

Butelki plastikowe używane jako opakowania do wody wykonane są najczęściej z poliwęglanu. Większość z nich zawiera bisfenol A (BPA), który jest powszechnie używany do ich utwardzania. Od 2011 r. obowiązuje w Unii Europejskiej zakaz stosowania tej substancji przy wyrobie butelek dla niemowląt. Jednak nie oznacza to, że nie ma go w innych butelkach, z których korzystamy (soki, woda, itp.). BPA ma działanie kancerogenne, może także powodować zaburzenia hormonalne, z niepłodnością na czele. Udowodniono także że wpływ na rozwój astmy oraz otyłości.

Polecamy: Bisfenol A w organizmach nastolatków. Jak uchronić się przed szkodliwą substancją?

Woda wodzie nierówna

Pierwszymi objawami odwodnienia organizmu są ból głowy, problemy z koncentracją, osłabienie, zmęczenie oraz rozdrażnienie, a także senność. Należy uważnie obserwować swoje ciało, bowiem picie zbyt małej ilości wody sprzyja zaparciom, migrenie, zwyrodnieniu stawów oraz chronicznemu zmęczeniu. Zdarza się, że u osób, które piją zbyt mało wody rozwija się kamica nerkowa lub obrzęki. Problem z tymi ostatnimi najczęściej mają osoby ze znaczną nadwagą lub otyłe. Ich organizm nauczony, że dostaje zbyt mało wody, zaczyna ją magazynować.

Wodę powinno się pić cały dzień, małymi łykami. Czy woda butelkowana nadaje się do picia cały czas? Czy można ponownie napełnić pustą butelkę wodą? Otóż nie. Woda niegazowana powinna być zużyta w przeciągu 3 miesięcy od wyprodukowania, a po otwarciu, poza lodówką, powinniśmy ją spożyć w przeciągu 3-4 godzin. Woda jest produktem nietrwałym, w którym mogą rozwijać się paciorkowce kałowe oraz bakterie Coli. Nieco dłuższy termin przydatności ma woda gazowana, bowiem dwutlenek węgla działa przeciwbakteryjnie. 

Zobacz film: Ile czasu woda jest zdatna do spożycia? Termin ważności wody. Źródło: Wiem, co jem 

Ważne - nie pijmy wody prosto z butelki, bowiem dodatkowo ją zakażamy.

Jednak w butelce wody znajdziemy nie tylko bakterie, lecz także drobiny tworzyw sztucznych z których są zrobione plastikowe butelki. Przenikają one do wody, którą później pijemy. Może być ich dwa razy więcej niż w zwykłej kranówce. Mikrocząsteczki plastiku są obecne w 90 proc. butelkowanej wody. Potwierdziły to wyniki międzynarodowych badań przeprowadzonych w 9 krajach (USA, Chinach, Brazylii, Indiach, Indonezji, Meksyku, Libaine, Kenii i Tajlandii) przez naukowców z Fredonia State University of New York na zlecenie dziennikarzy zrzeszonych w ramach projektu OrbMedia. 

Firmy produkujące wodę w odpowiedzi podkreślają, że stosują się do wszelkich norm, a niektóre z nich stosują już nawet butelki wolne od BPA. Niestety często używanym zamiennikiem BPA jest polimer (Tritan), którego składnikiem jest fosforan trifenylu, ten ma jeszcze gorszy wpływ na naszą gospodarkę hormonalną niż BPA. Dlatego butelki wolne od BPA mogą być gorsze niż te, które go zawierają.

Jakie minerały znajdziemy w wodzie? Dowiecie się tego z filmu poniżej:

Zobacz film: Jaką wodę wybrać? Minerały zawarte w wodzie. Źródło: Wiem, co jem 

Na koniec należy pamiętać, że plastik jest szkodliwy nie tylko w wodzie. Wiele produktów pakowanych w opakowania plastikowe jest w efekcie szkodliwych dla naszego zdrowia, bowiem związki chemiczne przenikają do żywności i do naszego organizmu. Plastiku powinniśmy unikać w każdej formie i zawsze. 

Data aktualizacji: 21.08.2019,
Opublikowano: 20.08.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej