Woda mineralna – co trzeba o niej wiedzieć? Jaką wybrać?

Fot. Eugenio Marongiu / Getty Images

Woda mineralna, zgodnie z przyjętą definicją, musi zawierać co najmniej 1000 mg/dm³ jonów – rozpuszczonych stałych składników naturalnych. Należy pamiętać, że nie każda woda, którą można nabyć w sklepie, zalicza się do mineralnych, a dodatkowo nie każdą można pić w nieograniczonych ilościach.

Woda mineralna zawiera, w zależności od rodzaju, wiele wskazanych dla organizmu pierwiastków i cennych związków. Trzeba jednak wiedzieć, na które jej parametry wymienione na etykiecie zwracać uwagę, ponieważ nie każdą wysoko zmineralizowaną wodę można spożywać w dużych ilościach.

Jaką wodę wybrać? Co zawiera woda mineralna?

Zobacz film: Jaką wodę wybrać? Minerały zawarte w wodzie. Źródło: Wiem, co jem 

Woda mineralna a woda źródlana

Nie ma wątpliwości, że woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywa się ją w kawie, herbacie i napojach, a także w postaci „czystej” wody mineralnej, którą wiele osób często myli z wodą źródlaną. Obie pochodzą z tzw. hydrosfery (powłoki powierzchniowe Ziemi, które obejmują m.in. wody podziemne), ale to mineralna zawiera większe ilości różnych pierwiastków. Ma przez to często charakterystyczny smak i zapach, który nie każdemu odpowiada. Znacznie łagodniejsze są wody źródlane o mniejszej ilości pierwiastków, przez co lepiej nadają się do parzenia kawy czy herbaty. O wyborze często decydują indywidualne preferencje.

Każda woda jest zdrowa, ale nie każda może być spożywana w nieograniczonych ilościach, o czym należy wiedzieć przy układaniu codziennego jadłospisu. Zastrzeżenie to dotyczy zwłaszcza wód wysokozmineralizowanych, których nadmiar może prowadzić do kumulacji biopierwiastków w organizmie, czego następstwem jest np. kamica nerkowa.

Dlaczego warto pić wodę? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto pić wodę? Źródło: Stylowy Magazyn, X-Bank Gallery

Woda mineralna z jodem

Woda mineralna z jodem zawiera stałą ilość tego pierwiastka i może stanowić jedno z jego źródeł. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i powinien być stale, w niewielkich ilościach dostarczany wraz z pożywieniem. Jego niedobory wywołują często niedoczynność tarczycy, która, pozbawiona możliwości wytwarzania odpowiedniej ilości hormonów, zaczyna się powiększać. Zapotrzebowanie na jod wzrasta zwłaszcza u kobiet w ciąży, ale też zmienia się wraz z wiekiem, dlatego należy kontrolować jego podaż.

Zobacz: Jod – naturalne źródła w pożywieniu

Woda mineralna dla dzieci i niemowląt

Z niewątpliwych zalet wód mineralnych należy korzystać z rozsądkiem. Przykładowo woda mineralna o wysokiej zawartości pierwiastków nie jest wskazana dla dzieci. Zwłaszcza jeśli poziom mineralizacji wynosi 1500 mg/l i więcej. Nie nadaje się też do przygotowania pokarmu dla niemowląt, ponieważ mieszanki dedykowane dla małych dzieci zawierają już w swoim składzie optymalną ilość pierwiastków i substancji wskazanych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie należy ich zwiększać, gdyż dojdzie do zbytniej kumulacji, która nie jest wskazana.

Najlepsze są wody źródlane o niskim stopniu mineralizacji, które mogą być spożywane w zasadzie bez ograniczeń i przez osoby w każdym wieku, nawet kobiety w ciąży i matki karmiące. Nadają się też jako baza posiłków dla małych dzieci – zup, przecierów i napojów. Ich używanie zalecane jest zwłaszcza w sytuacjach, kiedy woda z wodociągów jest niskiej jakości – butelkowana może być znacznie lepszym i zdrowszym zamiennikiem, pod warunkiem, że nie jest wysokozmineralizowana.

Zastanawialiście się kiedyś czy można przedawkować minerały zawarte w wodzie? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Czy można przedawkować minerały zawarte w wodzie? Czy wody lecznicze są dla wszystkich? Źródło: Wiem, co jem 

Najzdrowsza woda mineralna

Nie ma jednego rodzaju produktu, który można określić mianem uniwersalnej najzdrowszej wody mineralnej. Każdorazowo wyboru należy dokonać, uwzględniając preferencje smakowe, ale też bieżącą kondycję organizmu i zapotrzebowanie na niektóre pierwiastki. Z dobrodziejstw wód wysokozmineralizowanych należy korzystać z umiarem. Każdy producent ma obowiązek umieścić na etykiecie nie tylko miejsce, z którego pochodzi lub wydobywana jest woda, ale także ilości poszczególnych pierwiastków w niej zawartych oraz pozostałych związków. Zawsze podana też jest ich suma, czyli mineralizacja ogólna:

  • poniżej 500 mg/l – niska,
  • od 500 do 1500 mg/l – średnia,
  • powyżej 1500 mg/l – wysoka.

Wybierając wodę, warto wiedzieć, że wszelkie biopierwiastki zawarte w wodach w postaci zjonizowanej są łatwo przyswajalne przez organizm. Przez wzgląd na jego prawidłowe funkcjonowanie najważniejsze są jony wapnia i magnezu, które często nie są dostarczane w odpowiednich ilościach z pożywieniem. Regularne picie wody pokrywa od kilku do nawet kilkudziesięciu procent dziennego zapotrzebowania na nie. Ważne jest, aby mieć świadomość, jakie substancje dostarczane są wraz z dietą do organizmu i na tej podstawie regulować spożycie wody. Zbyt duża ilość pierwiastków takich jak cynk, wapń, żelazo czy mangan może prowadzić do niedostatecznego wchłaniania innych substancji.

Jeśli chodzi o wybór wody pod względem problemów np. z układem pokarmowym, to wskazane są te z większą ilością siarczanów. Zaleca się je zwłaszcza przy skłonnościach do zaparć i niestrawności. Zawarte w nich substancje poprawiają perystaltykę jelit i dobrze jest pić je przed posiłkiem. W nadmiarze mogą jednak powodować efekt przeczyszczający.

Natomiast zawarty w wodzie dwutlenek węgla nie tylko poprawia smak i ma działanie konserwujące, ale również ma działanie bakteriostatyczne. Ułatwia trawienie, nie drażniąc delikatnej śluzówki żołądka i wzmaga wydzielanie soków, poprawiając tym samym przyswajanie pokarmu.

Data aktualizacji: 30.11.2018,
Opublikowano: 17.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej