Woda alkaliczna – jakie ma właściwości i co ją wyróżnia?

Fot. etienne voss / Getty Images

Woda alkaliczna często nazywana jest również zasadową. Jest to woda pitna, którą wyróżnia wysokie pH (powyżej 7,5). Powstaje w wyniku elektrolizy. Wysoki potencjał wodoru ma duże znaczenie dla zdrowia człowieka, ponieważ pozwala utrzymać prawidłowy bilans kwasowo-zasadowy w organizmie.

Woda alkaliczna, ze względu na swoje wysokie pH, nazywana jest również zasadową. Jej zaletą jest głównie to, że pozwala zachować pożądany przez organizm bilans i odpowiednie nawodnienie. Producenci zapewniają ponadto o jej wielu innych prozdrowotnych właściwościach.

Woda alkaliczna i wysokie pH

PH czyli potencjał wodoru, który w przypadku wód mieści się w zakresie od 0 do 14, określa poziom kwasowości lub zasadowości produktu. Woda, która w języku chemicznym uznawana jest za obojętną, ma odczyn równy 7. Wszelkie niższe wartości oznaczają wodę kwasową, a wyższe – zasadową. Woda alkaliczna jest bliższa zasadowej, a organizm człowieka powinien mieć właśnie odczyn lekko zasadowy – zasadowość wody alkalicznej może sięgać od wartości 7,5 aż do 9.

Utrzymanie właściwego pH organizmu nie jest łatwe, gdyż nieustanny stres, przemęczenie i nieodpowiednie odżywianie zaburzają te wartości i powodują zakwaszenie organizmu, które z kolei przekłada się m.in. na ogólne pogorszenie samopoczucia. Zakwaszenie jest uważane za jedną z chorób cywilizacyjnych, z którą boryka się znaczny odsetek społeczeństwa. Właściwy bilans pozwala natomiast m.in. na prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu pokarmowego, przez co bezpośrednio wpływa na dobre samopoczucie i witalność. Zdrowotne działanie wody wynika z chemicznych procesów zachodzących w organizmie, który w większości składa się właśnie z tej substancji, dlatego nie należy przypisywać wodzie alkalicznej cudownych właściwości.

Jakie pH ma człowiek? Zobaczcie, co powinniście wiedzieć o zakwaszeniu organizmu:

Zobacz film: Zakwaszenie organizmu (pH człowieka). Źródło: 36,6

Woda alkaliczna – domowe sposoby

Wodę alkaliczną można przygotować domowymi sposobami, a przepis wcale nie jest skomplikowany. Należy wcześniej przygotować 2 l oczyszczonej wody (o pH 7, filtrowanej i pozbawionej wszelkich związków chemicznych), 1 łyżkę soli (najlepsza będzie do tego sól himalajska), 1 cytrynę (polecane są owoce, które pochodzą z upraw ekologicznych) i naczynie.

Na początek należy przelać do niego wodę i dodać do niej pokrojoną w plastry cytrynę, ale nie wyciskać soku, a wrzucić kawałki w całości. Do całości wsypuje się sól. Naczynie musi być pozostawione w temperaturze pokojowej na przynajmniej 12 godzin, a najlepiej całą dobę. Po tym czasie woda osiądzie i będzie gotowa do spożycia. Wodę alkaliczną do picia można też przygotować dodając do szklanki 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej.

Możliwe jest również jej przyrządzenie przez dodanie do czystej wody kropli zasadowych, które można kupić w niektórych sklepach i aptekach. Wówczas pH roztworu znacznie wzrośnie w ciągu kilku minut. Aby ją przygotować, można też skorzystać z gotowych saszetek mineralnych, generatora wody alkalicznej, jonizatora wody, a jeszcze łatwiej po prostu zakupić dzbanek alkalizujący.

Gotowa woda dostępna jest także w sklepach stacjonarnych i internetowych. Zawsze należy sprawdzić, czy pochodzi od sprawdzonego i cieszącego się dobrą opinią producenta.

Zwolennicy wód zasadowych zapewniają, że efekty włączenia jej do codziennej diety będą widoczne już po około 2. tygodniach. Przede wszystkim organizm zostanie pozbawiony zalegających w nim toksyn, a odpowiednie nawodnienie widocznie poprawi jakość skóry. Roztwór najlepiej pić rano przed posiłkiem. Niektórzy specjaliści zalecają wypijać na czczo aż 3 szklanki dziennie.

Polecamy: Dieta alkaliczna, czyli skuteczny sposób na "zakwaszenie organizmu" i polepszenie samopoczucia. Produkty zalecane w diecie alkalicznej. Przykładowy dzienny jadłospis

Jesteście ciekawi, czy wody lecznicze działają? Sprawdźcie:

Zobacz film: Wody lecznicze - jakie dolegliwości łagodzi ich picie? Źródło: Wiem, co jem 

Woda alkaliczna – właściwości

Producenci wód alkalicznych wychwalają ich właściwości. Faktem jest, że picie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia poprawia kondycję organizmu, gdyż umożliwia szybsze pozbywanie się toksyn i pozwala utrzymać optymalny poziom nawodnienia. Prawdą jest również to, że nie musi być to wcale woda alkaliczna. Regularne nawadnianie organizmu powoduje m.in.:

  • odkwaszenie,
  • lepsze samopoczucie i wydajniejszy sen,
  • więcej energii,
  • widocznie jędrniejszą i elastyczniejszą skórę,
  • utratę zbędnych kilogramów,
  • zmniejszenie ryzyka otyłości, a co za tym idzie cukrzycy, nadciśnienia, a także szkodliwego działania wolnych rodników, które jest przyczyną wielu groźnych schorzeń.

Woda jest też najlepszym napojem dla sportowców. Ta o odczynie zasadowym, spożyta przed treningiem, redukuje zakwasy. Przy intensywnym wysiłku fizycznym dobrze jest ją połączyć ze znaczną ilością owoców i warzyw, również o odczynie zasadowym.

Wiele osób pyta, czy woda alkaliczna jest zdrowa. Odpowiedź brzmi – każda woda jest zdrowa, a ta o wartościach zasadowych nie posiada przypisywanych jej przez producentów cudownych właściwości. Włączenie jej do jadłospisu jest bardzo wskazane, ale nie spowoduje, że organizm pozbędzie się schorzeń. Z pewnością jednak zapewnia odpowiednie nawodnienie i umożliwia zachowanie właściwego bilansu kwasowo-zasadowego.

A teraz pora przekonać się, które produkty zakwaszają organizm:

Zobacz film: Zakwaszenie organizmu - eksperyment. Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 17.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej