Właściwości oraz zastosowanie zeolitu (popiołu wulkanicznego) w medycynie
Fot. fotosr / Getty Images
Wyróżniamy zeolit naturalny oraz sztuczny. Ze względu na zgromadzone we wnętrzu jony reaguje na szkodliwe działanie promieniotwórcze, kwasy czy metale ciężkie. Wydalany jest naturalnie z przewodu pokarmowego, gdyż nie wchodzi w reakcje podczas przemiany materii.
Zeolit formował się miliony lat z popiołu wulkanicznego, który osiadł na dnie alkalicznych jezior i mórz. Zgodnie z przepisami prawa obowiązującymi na terenie Unii Europejskiej nie może być stosowany jako produkt spożywczy lub suplement diety. W sklepach internetowy dostępny jest zeolit techniczny, jednak zawiera on spore ilości zanieczyszczeń.
Właściwości zeolitu
Zeolit może mieć różną barwę: bezbarwną, białą, żółtą, szarą lub czerwoną. Po rozpuszczeniu w kwasie solnym tworzy krzemionkę, która konsystencją przypomina galaretkę. Podczas obróbki wysoką temperaturą (około 400°C) kryształy, bez niszczenia struktury, oddają zawartą w nim wodę. Jest to proces odwracalny. Luki po wyparowaniu lub wypłynięciu wody są wypełniane jonami albo innymi cząsteczkami. Złoża zeolitu można znaleźć w zasadowych szczelinach magmowych skał, najczęściej w wulkanitach.
Zastosowanie lecznicze zeolitu medycznego
Zeolit (popiół wulkaniczny) wspomaga między innych radio- i chemioterapię w leczeniu złośliwych chorób nowotworowych. Ponadto:
wspiera odbudowę kości, ma też pozytywny wpływ na tkankę chrzęstną, krzemiany odgrywają bardzo ważną rolę w regeneracji i odbudowie kości oraz stawów;
wspomaga gojenie się ran, powoduje zwiększenie produkcji i wydzielania makrofagów, dzięki czemu rany szybciej się goją;
redukuje stres komórkowy, jest to tzw. pierwotne działanie antyoksydacyjne. Dzięki niemu oraz działaniu nieenzymatycznemu zeolit wspomaga organizm w walce z komórkami nowotworowymi, uniemożliwiając im dalsze mutacje. Leczy również schorzenia na tle neurodegeneracyjnym, czyli: cukrzycę, miażdżycę, problemy ze stawami oraz chroni błonę komórkową przed uszkodzeniami;
jest higroskopijny, czyli ma zdolność do wiązania się z cząsteczkami wody. Jest to właściwość wykorzystywana w leczeniu: opryszczki w obrębie warg, półpaśca, ciężkich oparzeń, chorób przyzębia, owrzodzeń, opuchlizn, obrzęków, stanów zapalnych oraz trądziku. Aktywowany zeolit stosuje się również do zwalczania ciężkich lub przewlekłych biegunek;
wspomaga funkcjonowanie wątroby, dzięki zwalczaniu szkodliwego działania endo- i egzotoksyn zmniejsza ryzyko jej stłuszczenia oraz marskości. Dodatkowo przyspiesza regenerację po chemioterapii dzięki wiązaniu się z cząsteczkami zasad amoniowych;
wspiera leczenie neuropatii po chemioterapii;
pozytywnie wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową. Do zakwaszenia organizmu często dochodzi w wyniku zbyt intensywnego wysiłku fizycznego, niedożywienia, spożywania alkoholu czy podczas ciężkich stanów chorobowych. Spożywanie zeolitu powoduje wchłanianie nadmiaru szkodliwych jonów;
absorbuje gazy i zapachy ze względu na zdolności wiązania się z różnymi związkami chemicznymi, wykorzystywany jest do neutralizacji nieprzyjemnego zapachu lub gazów wynikających np. z owrzodzenia skóry, raka sutka, podczas wzdęć;
w porównaniu do kationów przewodu pokarmowego zeolit wykazuje większe powinowactwo do spożywanych metali ciężkich, zanieczyszczeń, radionuklidów oraz jonów amonu;
reguluje poziom lipidów oraz cholesterolu w organizmie. Suplementowanie zeolitu znacznie odciąża pracę wątroby, powoduje obniżenie koncentracji cholesterolu, trójglicerydów oraz „złego” cholesterolu (LDL) we krwi;
stanowi bioregulator hamujący proces osteoporozy, czyli zrzeszotnienia kości, jest to ściśle związane z funkcją regulacyjną gospodarki kwasowo-zasadowej;
wpływa na homeostazę (równowagę) organizmu, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, oddawanie dobrych biologicznie jonów wapnia; dzięki omówionemu powyżej działaniu zeolit utrzymuje homeostazę organizmu.
Zobacz film i sprawdź jakie produkty jeść, by zadbać o dobry poziom cholesterolu:
Zobacz film: Jakie produkty jeść, by zadbać o dobry poziom cholesterolu? Źródło: 36,6
Występowanie i cena zeolitu
Zeolit można znaleźć przede wszystkim na terenach Kuby, Słowacji oraz Rosji. Jakość właściwości leczniczych w preparatach farmaceutycznych ocenia się na podstawie stężenia klinoptylolitu w zeolicie. Zalecana ilość, aby mógł być osiągnięty efekt leczniczy, waha się między 80 a 95%. Cena tego preparatu jest dość wysoka, gdyż za 0,1 kg leczniczego zeolitu trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych. Wysokość ceny związana jest z tym, iż jest to produkt naturalny, należący do zasobów wyczerpywalnych.
Zeolit jest wykorzystywany również w weterynarii, w przemyśle spożywczym, do produkcji materiałów rolniczych, w budownictwie, w celu oczyszczania i uzdatniania wód, w akwarystyce oraz do produkcji żwirku do kocich kuwet.
Bibliografia:
Encyklopedia popularna PWN, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1993.
Encyklopedia Techniki/Materiałoznawstwo, Wydawnictwa Naukowo-techniczne, Warszawa, 1969.
Autor:
Alicja Kaczmara
Konsultant merytoryczny:
lek. Agnieszka Widera
Data aktualizacji: 04.07.2019,
Opublikowano: 13.05.2019 r.
Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów
naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii.
Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam
zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi
ze świata roślin. Przed zastosowaniem
ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w
temacie fitoterapii.
Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!
Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.
Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.
Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.
Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.
Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.
Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.
Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.
Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji