Właściwości oraz zastosowanie lecytyny słonecznikowej

Fot: supitchamcsdam / gettyimages.com

Lecytyna słonecznikowa jest mieszaniną licznych substancji o charakterze lipidowym. Wpływa pozytywnie na zdrowie – poprawia pamięć, koncentrację oraz obniża poziom szkodliwego cholesterolu. 

Lecytyna wytwarzana jest naturalnie przez ludzki organizm, niekiedy jednak konieczna jest jej suplementacja z zewnątrz. Lecytyna słonecznikowa produkowana jest z nasion słonecznika. Znalazła zastosowanie nie tylko w medycynie, ale też w przemyśle spożywczym. Przedłuża termin ważności produktów i stanowi tym samym naturalny emulgator.

Czym jest lecytyna słonecznikowa?

Po raz pierwszy lecytyna została wyizolowana w 1850 roku przez Theodora Gobleya, francuskiego chemika. Wchodzi w skład każdej komórki w organizmie człowieka i odpowiada przede wszystkim za dostarczanie niezbędnych składników odżywczych. Lecytyna jest naturalnie produkowana i wydzielana przez organizm, jednak istnieją sytuacje, kiedy konieczne jest jej suplementowanie. Najczęściej wykorzystuje się do tego lecytynę słonecznikową, która otrzymywana jest z nasion słonecznika, lub lecytynę sojową.

Lecytyna słonecznikowa jest mieszaniną związków chemicznych, głównie o charakterze lipidowym (tłuszczowym). W jej skład wchodzą m.in.: fosfatydylocholina, glicerol, inozytol, trójglicerydy, węglowodany, woda, fosfatydyloetanoloamina, kwas linolowy oraz fosfatydyloinozytol. Substancje te wpływają pozytywnie przede wszystkim na funkcjonowanie układu nerwowego oraz mózgu, poprawiają pamięć oraz koncentrację. Oprócz nasion słonecznika źródłem lecytyny są: rzepak, soja, wątróbka, pieczywo pełnoziarniste (głównie z nasionami słonecznika), żółtka jaj lub orzechy.

Lecytyna słonecznikowa – właściwości i zastosowanie

Zarówno lecytyna słonecznikowa, jak i pozostałe jej rodzaje wykorzystywane są głównie w medycynie. Ze względu na właściwości odpowiadają za odbudowę oraz regenerację komórek, głównie nerwowych. Dzięki temu suplementacja lecytyny wspomaga proces zapamiętywania oraz polepsza koncentrację. Tłuszcze omega-3 i omega-6 zawarte w lecytynie zmniejszą ryzyko marskości wątroby. Substancja usprawnia również proces trawienny tłuszczów oraz stanowi profilaktykę powstawania kamieni żółciowych. Regularna suplementacja lecytyny słonecznikowej w znaczny sposób osłabia skutki uboczne towarzyszące zaburzeniom depresyjnym. Dzięki właściwościom regeneracyjnym lecytyna słonecznikowa obniża skutki intensywnego wysiłku fizycznego. Dodatkowo wykazano, iż ma pozytywny wpływ na układ immunologiczny (odpornościowy) i krążenia oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Ponadto lecytyna:

  • buduje błony komórkowe,
  • chroni ścianę żołądka,
  • usprawnia wchłanianie witamin A, D, E, K, czyli witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
  • wspomaga krążenie oraz obniża poziom złego cholesterolu,
  • spowalnia procesy starzenia się.

Lecytyna wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym jako naturalny emulgator. Pozwala wydłużyć termin ważności produktów spożywczych.

Lecytyna słonecznikowa – dawkowanie

Na polskim rynku farmaceutycznym obecna jest zarówno lecytyna słonecznikowa w płynie (najczęściej w formie kapsułek), jak i lecytyna słonecznikowa w proszku. Aby uzyskać oczekiwany efekt terapeutyczny, należy przyjmować 6 gramów lecytyny dziennie, jednak najczęściej lekarze zalecają suplementowanie 2,5 grama każdego dnia. Na ogół dodatkowa suplementacja lecytyny konieczna jest podczas bardzo intensywnego wysiłku fizycznego, umysłowego lub gdy zostanie zaobserwowany spadek koncentracji. Przed zastosowaniem preparatów zawierających lecytynę ze słonecznika należy dokładnie zapoznać się z ulotką i zaleceniami producenta lub udać się na konsultację lekarską. Zażywanie jakichkolwiek preparatów farmaceutycznych bez wcześniejszej kontroli lekarskiej może zaszkodzić zdrowiu lub życiu.

Zobacz film i dowiedz się czy warto sięgać po suplementy diety:

Zobacz film: Suplementy diety - czy warto je stosować? Źródło: Wiem co kupuję

Lecytyna słonecznikowa – działania niepożądane

Suplementacja lecytyny cieszy się dobrą opinią wśród osób, które ją stosują, a lista działań niepożądanych jest krótka. Najczęściej wystąpienie skutków ubocznych jest związane z przyjęciem nadmiernej dawki. Wówczas można zaobserwować nudności, wymioty, bóle czy skurcze przewodu pokarmowego lub uczucie pełności. Osoby, które na stałe przyjmują preparaty rozrzedzające krew, powinny być ostrożne podczas zażywania lecytyny słonecznikowej, gdyż często zawiera ona witaminę E. Regularne suplementowanie lecytyny w wysokich dawkach może również dawać objawy ze strony układu krwionośnego, takie jak obniżenie ciśnienia tętniczego krwi lub zaburzenia rytmu serca. Mogą również wystąpić stany lękowe i uczucie niepokoju.

Bibliografia:

  1. Cohen B.M.: Lecithin in the treatment of mania: Double-blind, placebo-controlled trials, The American Journal of Psychiatry.
  2. Stoll A.L.: Choline in the treatment of rapid-cycling bipolar disorder: Clinical and neurochemical findings in lithium-treated patients, Biological Psychiatry.
Data aktualizacji: 16.06.2020,
Opublikowano: 15.06.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej