Lecytyna wytwarzana jest naturalnie przez ludzki organizm, niekiedy jednak konieczna jest jej suplementacja z zewnątrz. Lecytyna słonecznikowa produkowana jest z nasion słonecznika. Znalazła zastosowanie nie tylko w medycynie, ale też w przemyśle spożywczym. Przedłuża termin ważności produktów i stanowi tym samym naturalny emulgator.
Czym jest lecytyna słonecznikowa?
Po raz pierwszy lecytyna została wyizolowana w 1850 roku przez Theodora Gobleya, francuskiego chemika. Wchodzi w skład każdej komórki w organizmie człowieka i odpowiada przede wszystkim za dostarczanie niezbędnych składników odżywczych. Lecytyna jest naturalnie produkowana i wydzielana przez organizm, jednak istnieją sytuacje, kiedy konieczne jest jej suplementowanie. Najczęściej wykorzystuje się do tego lecytynę słonecznikową, która otrzymywana jest z nasion słonecznika, lub lecytynę sojową.
Lecytyna słonecznikowa jest mieszaniną związków chemicznych, głównie o charakterze lipidowym (tłuszczowym). W jej skład wchodzą m.in.: fosfatydylocholina, glicerol, inozytol, trójglicerydy, węglowodany, woda, fosfatydyloetanoloamina, kwas linolowy oraz fosfatydyloinozytol. Substancje te wpływają pozytywnie przede wszystkim na funkcjonowanie układu nerwowego oraz mózgu, poprawiają pamięć oraz koncentrację. Oprócz nasion słonecznika źródłem lecytyny są: rzepak, soja, wątróbka, pieczywo pełnoziarniste (głównie z nasionami słonecznika), żółtka jaj lub orzechy.
Lecytyna słonecznikowa – właściwości i zastosowanie
Zarówno lecytyna słonecznikowa, jak i pozostałe jej rodzaje wykorzystywane są głównie w medycynie. Ze względu na właściwości odpowiadają za odbudowę oraz regenerację komórek, głównie nerwowych. Dzięki temu suplementacja lecytyny wspomaga proces zapamiętywania oraz polepsza koncentrację. Tłuszcze omega-3 i omega-6 zawarte w lecytynie zmniejszą ryzyko marskości wątroby. Substancja usprawnia również proces trawienny tłuszczów oraz stanowi profilaktykę powstawania kamieni żółciowych. Regularna suplementacja lecytyny słonecznikowej w znaczny sposób osłabia skutki uboczne towarzyszące zaburzeniom depresyjnym. Dzięki właściwościom regeneracyjnym lecytyna słonecznikowa obniża skutki intensywnego wysiłku fizycznego. Dodatkowo wykazano, iż ma pozytywny wpływ na układ immunologiczny (odpornościowy) i krążenia oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Ponadto lecytyna:
- buduje błony komórkowe,
- chroni ścianę żołądka,
- usprawnia wchłanianie witamin A, D, E, K, czyli witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
- wspomaga krążenie oraz obniża poziom złego cholesterolu,
- spowalnia procesy starzenia się.
Lecytyna wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym jako naturalny emulgator. Pozwala wydłużyć termin ważności produktów spożywczych.
Lecytyna słonecznikowa – dawkowanie
Na polskim rynku farmaceutycznym obecna jest zarówno lecytyna słonecznikowa w płynie (najczęściej w formie kapsułek), jak i lecytyna słonecznikowa w proszku. Aby uzyskać oczekiwany efekt terapeutyczny, należy przyjmować 6 gramów lecytyny dziennie, jednak najczęściej lekarze zalecają suplementowanie 2,5 grama każdego dnia. Na ogół dodatkowa suplementacja lecytyny konieczna jest podczas bardzo intensywnego wysiłku fizycznego, umysłowego lub gdy zostanie zaobserwowany spadek koncentracji. Przed zastosowaniem preparatów zawierających lecytynę ze słonecznika należy dokładnie zapoznać się z ulotką i zaleceniami producenta lub udać się na konsultację lekarską. Zażywanie jakichkolwiek preparatów farmaceutycznych bez wcześniejszej kontroli lekarskiej może zaszkodzić zdrowiu lub życiu.
Zobacz film i dowiedz się czy warto sięgać po suplementy diety:
Lecytyna słonecznikowa – działania niepożądane
Suplementacja lecytyny cieszy się dobrą opinią wśród osób, które ją stosują, a lista działań niepożądanych jest krótka. Najczęściej wystąpienie skutków ubocznych jest związane z przyjęciem nadmiernej dawki. Wówczas można zaobserwować nudności, wymioty, bóle czy skurcze przewodu pokarmowego lub uczucie pełności. Osoby, które na stałe przyjmują preparaty rozrzedzające krew, powinny być ostrożne podczas zażywania lecytyny słonecznikowej, gdyż często zawiera ona witaminę E. Regularne suplementowanie lecytyny w wysokich dawkach może również dawać objawy ze strony układu krwionośnego, takie jak obniżenie ciśnienia tętniczego krwi lub zaburzenia rytmu serca. Mogą również wystąpić stany lękowe i uczucie niepokoju.
Bibliografia:
- Cohen B.M.: Lecithin in the treatment of mania: Double-blind, placebo-controlled trials, The American Journal of Psychiatry.
- Stoll A.L.: Choline in the treatment of rapid-cycling bipolar disorder: Clinical and neurochemical findings in lithium-treated patients, Biological Psychiatry.