Witamina D wzmacnia odporność, ale nie chroni przed COVID-19

Fot: bit245 / gettyimages.com

O znaczeniu i wpływie witaminy D na odporność w ostatnim czasie mówi się coraz więcej. Choć badania potwierdzają, że zapobiega infekcjom, to z całą pewność jej suplementacja nie jest remedium na COVID-19.

Witamina D to bardzo modna substancja, a w jej niedoborach widzi się przyczynę wiele chorób. Wraz z wybuchem pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 zaczęły pojawiać się informacje, że witamina może nie tylko chronić przed infekcją, ale także osłabić przebieg COVID-19. Czy faktycznie tak jest?

Czy witamina D chroni przed COVID-19?

Opublikowane do tej pory badania poświęcone wpływowi witaminy D na przebieg zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2 sugerowały, że osoby, które miały jest zbyt mało dużo ciężej przechodziły infekcję wywołaną przez nowego wirusa.

Wprawdzie sama witamina D ma wpływ na działanie układu immunologicznego, to czy naprawdę potrafi osłabić działanie koronawirusa SARS-CoV-2? W ocenie wielu naukowców to za daleko idące wnioski. Badania na podstawie, których stawa się takie tezy zostały przeprowadzone na zbyt małej grupie, do tego trwały zbyt krótko. Co gorsza, wiele badań daje skrajne wyniki. Co najmniej jedno duże badanie opublikowane w Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews na początku tego roku, nie wykazało istotnego związku między poziomem witaminy D a ryzykiem zachorowania na COVID-19.

Być może nowe światło rzucą badania prowadzone przez dr. Johna Adamsa, dyrektora Centrum Badań Szpitala Ortopedycznego i wykładowcę Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles. Specjalista niedługo rozpocznie badania kliniczne, w których zamierza podać  pacjentom z koronawirusem lek zawierający aktywny składnik witaminy D3 (jedna odmiana witaminy D), w celu wzmocnienia ich układu odpornościowego znacznie szybciej niż byłoby to możliwe przy samodzielnym przyjmowaniu witaminy D.

Warto podkreślić, że poziom witaminy D w organizmie to niejedyny czynnik, który wpływa na przebieg infekcji wywołanej przez koronawirusa SARS-CoV-2. O tym, czy pojawią się jakieś objawy czy też nie wpływają m.in. stan zdrowia (osoby, które mają choroby współistniejące należą do grypy ryzyka i u nich infekcja może mieć cięższy przebieg), wiek (zdaniem lekarzy zakażenie jest szczególnie groźne dla osób starszych, czyli po 65 roku życia), pochodzenie etniczne, a także skłonność do używek (zwłaszcza palenia papierosów).

Witamina D - czy warto ją suplementować?

Organizm człowieka potrafi sam wytworzyć witaminę D. Szacuje się, że wystarczy spędzić ok. 15 minut na słońcu, aby mógł on zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Problem pojawia się jesienią i zimą, kiedy dni cą coraz krótsze, a słońca jest niewiele. Dlatego w tym okresie konieczna jest suplementacja witaminy D. Zgodnie z zaleceniami dorosła osoba powinna przyjmować ok. 4000 jednostek na dobę. Osoby, które chcą rozpocząć suplementację - w pierwszej kolejności -powinny wykonać badanie krwi i oznaczyć stężenie witaminy, a następnie skonsultować się z lekarzem w celu dobrania najlepszej dawki.

Dlaczego to takie ważne? Witamina D w zbyt dużych ilościach staje się toksyczna. Jej nadmiar może przyczynić się do uszkodzenia mięśni, serca, a nawet mózgu.

Trzeba jednak pamiętać, że łykanie tabletek nie uchroni przed zakażeniem. Najlepszą formą ochrony są trzymanie dystansu społecznego, noszenie maseczek w pomieszczeniach zamkniętych i w miejscach, w których zachowanie bezpiecznej odległości od innych osób nie jest możliwe. Należy także pamiętać o częstym myciu rąk (mydłem, pod ciepłą wodą i przez co najmniej 30 sekund).

Dlaczego organizm potrzebuje witaminy D? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Witamina D - jaki ma wpływ na organizm? Źródło: x-news

Witamina D - jak wpływa na organizm?

  • reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową, tym samym odpowiada za prawidłowy rozwój i budowę kośćca;
  • wpływa na działanie układu krążenia i chroni przed zawałem serca, udarem i chorobą wieńcową;
  • wzmacnia odporność;
  • działa przeciwnowotworowo - badania pokazują, że może chronić przed rozwojem raka piersi, prostaty oraz jelita.

Witamina D - w jakich produktach występuje?

Warto pamiętać, że witamina D występuje w niektórych produktach spożywczych. Można ją uzupełnić sięgając m.in. po:

  • ryby (zwłaszcza węgorz, śledź, łosoś, sardynki, tuńczyk);
  • grzyby shitake;
  • mleko krowie;
  • żółty ser.
Data aktualizacji: 18.09.2020,
Opublikowano: 18.09.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej