Wiśnie – idealne na trawienie i problemy z bezsennością

Uwe Krejci/getty images

Wiśnie to kwintesencja lata. Są nie tylko smaczne, niskokaloryczne, ale mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Wiśnie wspomogą trawienie, serce, ale nie tylko. Te słodko-kwaśne owoce warto jeść również wtedy, gdy zmagamy się z bezsennością.

Wiśnia –bomba witaminowa

Wiśnie od lat są wykorzystywane nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. W 80 proc. składają się z wody.

Reszta to witaminy, minerały i składniki odżywcze. Owoc zawiera: sód (3 mg), potas (173 mg), wapń (16 mg), żelazo (0,3 mg), magnez (9 mg) i witaminy: A, C, E, K, B6, niacynę, kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę.

Wiśnie na dobry sen

Wiśnie wykazują mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Osobom, które mają problem z zasypianiem zaleca się wypicie szklanki soku z wiśni tuż przed snem, ponieważ ułatwia on zasypianie. Dzieje się tak dlatego, że wiśnie mogą pomóc zwiększyć poziom melatoniny, a tym samym poprawić jakość snu.

Wiśnie usprawniają trawienie

Wiśnie pobudzają proces przemiany materii i poprawiają trawienie. Oczyszczają organizm z toksyn, co zawdzięczają zawartości pektyn, które mają zdolność wiązania toksyn i usuwania ich z organizmu. Mają w swoim składzie duże ilości błonnika pokarmowego. Dają więc uczucie sytości. Co więcej, są niskokaloryczne.

Wiśnie wzmacniają odporność

Sok z wiśni wykazuje właściwości przeciwzapalnie i ułatwia odkrztuszanie, przez co pomocny jest w leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Zawarte w wiśni fenole i antocyjany wzmacniają złącza neuronowe w mózgu. Działanie to wykorzystywane jest w profilaktyce choroby Alzheimera. Dzięki dużej zawartości sodu i potasu wiśnie działają moczopędnie.

Wiśnie na piękną skórę

Wiśnie wpływają korzystnie na kondycję skóry. Znajdujący się w nich bioflavon ma silne działanie antyoksydacyjne. Zapobiega szkodliwemu działaniu na organizm wolnych rodników, a dzięki temu procesom starzenia się komórek.

Wiśnie na lepszą pracę serca

Dodatkowo chroni przed chorobami układu krążenia. Obniża poziom cholesterolu LDL we krwi, korzystnie wpływa na wzrost krwinek czerwonych, usprawnia krążenie, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.

Zobacz film: Polska – kraj owocu wiśni

źródło: Dzień dobry TVN

Data aktualizacji: 19.07.2020,
Opublikowano: 19.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej