Winogrona zawierają nie tylko liczne oksydanty, ale też znaczne ilości węglowodanów, glukozy i fruktozy. Ich zaletą, jeśli chodzi o dietę, jest to, że można spożywać je w formie surowej, suszonej (jako rodzynki stanowią smaczny dodatek do ciast, deserów i dań mięsnych) i przetworzonej, np. na olej.
Winogrona – dlaczego są tak cenne?
Winogrona, czyli owoce krzewu winnego, już wiele wieków temu stosowano jako środek na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Tradycje te przejęła również współczesna medycyna naturalna, która docenia owoce krzewu ze względu na dużą zawartość witamin (z grupy A, B i C) i składników mineralnych o dobroczynnym działaniu na organizm człowieka, m.in.: magnezu, fosforu, potasu, wapnia, cynku, miedzi i żelaza. Dodatkowo winogrona zawierają jod, co jest ich niezwykłą zaletą, ponieważ pierwiastek ten wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Ponieważ owoce te są zasadotwórcze, pomagają też pozbyć się nadmiaru kwaśnych substancji.
Winogrona to prawdziwa bomba witaminowa:
Winogrona – kalorie
Wbrew pozorom nie wszystkie gatunki winogron są sobie równie, jeżeli chodzi o zawarte w nich ważne dla organizmu składniki. Za najbardziej wartościowe uważane są te o ciemnofioletowej barwie. To właśnie one zawierają najwięcej antyoksydantów, które mają zdolność unicestwiania wolnych rodników, przez co zapobiegają chorobom serca, a także chronią przed nowotworami. Wszystkie odmiany zaliczane do tych ciemniejszych są też znacznie bogatszym źródłem żelaza niż jaśniejsze.
Jeśli mowa o wartości kalorycznej winogron, to jest ona podobna niezależnie od gatunku, a różnice między nimi są naprawdę niewielkie. Przykładowo w 100 g czerwonych owoców (i odmian uważanych za ciemniejsze) znajduje się 67 kcal, a w 100 g zielonych – 69 kcal.
Nie powinno się spożywać winogron w dużych ilościach w ciąży, ponieważ zawierają spore ilości węglowodanów. Zawarty w nich błonnik co prawda poprawia przemianę materii, a antyoksydanty chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ale w czasie oczekiwania na poród lepiej ograniczyć ich ilość do około 1 szklanki dziennie. Szczególnie zalecenia te powinny być przestrzegane przez kobiety, u których wystąpiła cukrzyca. Mimo że owoce mają niski indeks glikemiczny (IG=45), to jednak zawierają spore ilości cukru, glukozy i fruktozy.
Winogrona – właściwości
Swoje cenne właściwości winogrona zawdzięczają głównie dużej zawartości wspomnianych już flawonoidów (znajdują się głównie w szypułce i pestkach). Są to substancje o potwierdzonych właściwościach zapobiegających wielu chorobom, w tym nowotworom złośliwym. Naukowcom udało się potwierdzić, że wyciąg z pestek winogron ma dużą skuteczność w niszczeniu komórek raka skóry, jelita, sutka, żołądka, prostaty i płuc. Badania są jeszcze jednak w fazie testów laboratoryjnych, ale już teraz dają duże nadzieje na przyszłe formy terapii i profilaktyki. W Stanach Zjednoczonych udało się też potwierdzić niszczącą moc ekstraktu z nasion w walce z komórkami nowotworowymi odpowiedzialnymi za białaczkę.
Wszystkie gatunki winogron zawierają polifenole, które chronią narządy przed rozwojem choroby określanej jako zespół metaboliczny. Ponieważ wpływają na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszają odporność na insulinę, mają moc zapobiegania cukrzycy i chorobom układu krążenia, w tym serca. Odpowiadają za to również antyoksydanty. Część badaczy również podkreśla przewagę ciemniejszych odmian nad jaśniejszymi. Dodatkowo flawonoidy korzystnie wpływają na właściwy poziom cholesterolu, pozwalając zmniejszyć wartości LDL (tzw. złego cholesterolu), przez co zapobiegają odkładaniu się płytek miażdżycowych w naczyniach. Zmniejsza to z kolei ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu, które są bezpośrednią konsekwencją miażdżycy.
Winogrona znajdują także zastosowanie w kuchni. Jakie? Zobaczcie sami:
Winogrona są wykorzystywane także w przemyśle kosmetycznym. Zawarte w nich pierwiastki, takie jak miedź, cynk i chrom, poprawiają elastyczność i kondycję skóry, przez co ekstrakt z owoców jest składnikiem kremów do twarzy. Dodatkowo mangan i żelazo poprawiają ogólną kondycję cery, nadając jej zdrową i ładną barwę oraz powodując widocznie rozświetlający efekt. Stanowią dobrą bazę kosmetyków przeznaczonych do cery tłustej, gdyż zmniejszają ilość wydzielanego sebum, a zawarta w nich witamina C skutecznie pozwala zmniejszać stany zapalne. Badania wykazały, że również winogrona dodane do kąpieli działają na organizm oczyszczająco.
Winogrona a odchudzanie
Winogrona są dość kaloryczne, dlatego często padają pytania o to, jaki mają wpływ na osoby, które stosują diety odchudzające. Jeśli są spożywane z umiarem, to faktycznie korzystnie wpływają na utratę zbędnych kilogramów. Przede wszystkim przez zawarty w nich resweratrol, który wspomaga redukcję masy ciała. Największe ilości tej substancji zawiera skórka czarnych winogron, a dodatkowo zauważono, że poprawia ona regulację poziomu glukozy i insuliny, a to jest kluczowy czynnik w walce z niechcianymi kilogramami.
Które winogrona wybrać? Jasne czy ciemne? Odpowiedź na filmie: