Winogrona – zielone czy czerwone? Kaloryczność i właściwości owoców

Fot. Diana Miller / Getty Images

Winogrona są roślinami długowiecznymi o wielu wartościach odżywczych, które potrafią chronić organizm człowieka przed chorobami cywilizacyjnymi. Ich kluczowym składnikiem są polifenole – stanowią największą grupę przeciwutleniaczy, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Winogrona zawierają nie tylko liczne oksydanty, ale też znaczne ilości węglowodanów, glukozy i fruktozy. Ich zaletą, jeśli chodzi o dietę, jest to, że można spożywać je w formie surowej, suszonej (jako rodzynki stanowią smaczny dodatek do ciast, deserów i dań mięsnych) i przetworzonej, np. na olej.

Winogrona – dlaczego są tak cenne?

Winogrona, czyli owoce krzewu winnego, już wiele wieków temu stosowano jako środek na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Tradycje te przejęła również współczesna medycyna naturalna, która docenia owoce krzewu ze względu na dużą zawartość witamin (z grupy A, B i C) i składników mineralnych o dobroczynnym działaniu na organizm człowieka, m.in.: magnezu, fosforu, potasu, wapnia, cynku, miedzi i żelaza. Dodatkowo winogrona zawierają jod, co jest ich niezwykłą zaletą, ponieważ pierwiastek ten wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Ponieważ owoce te są zasadotwórcze, pomagają też pozbyć się nadmiaru kwaśnych substancji.

Winogrona to prawdziwa bomba witaminowa:

Zobacz film: Winogrona bomba witaminowa. Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Winogrona – kalorie

Wbrew pozorom nie wszystkie gatunki winogron są sobie równie, jeżeli chodzi o zawarte w nich ważne dla organizmu składniki. Za najbardziej wartościowe uważane są te o ciemnofioletowej barwie. To właśnie one zawierają najwięcej antyoksydantów, które mają zdolność unicestwiania wolnych rodników, przez co zapobiegają chorobom serca, a także chronią przed nowotworami. Wszystkie odmiany zaliczane do tych ciemniejszych są też znacznie bogatszym źródłem żelaza niż jaśniejsze.

Jeśli mowa o wartości kalorycznej winogron, to jest ona podobna niezależnie od gatunku, a różnice między nimi są naprawdę niewielkie. Przykładowo w 100 g czerwonych owoców (i odmian uważanych za ciemniejsze) znajduje się 67 kcal, a w 100 g zielonych – 69 kcal.

Nie powinno się spożywać winogron w dużych ilościach w ciąży, ponieważ zawierają spore ilości węglowodanów. Zawarty w nich błonnik co prawda poprawia przemianę materii, a antyoksydanty chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ale w czasie oczekiwania na poród lepiej ograniczyć ich ilość do około 1 szklanki dziennie. Szczególnie zalecenia te powinny być przestrzegane przez kobiety, u których wystąpiła cukrzyca. Mimo że owoce mają niski indeks glikemiczny (IG=45), to jednak zawierają spore ilości cukru, glukozy i fruktozy.

Winogrona – właściwości

Swoje cenne właściwości winogrona zawdzięczają głównie dużej zawartości wspomnianych już flawonoidów (znajdują się głównie w szypułce i pestkach). Są to substancje o potwierdzonych właściwościach zapobiegających wielu chorobom, w tym nowotworom złośliwym. Naukowcom udało się potwierdzić, że wyciąg z pestek winogron ma dużą skuteczność w niszczeniu komórek raka skóry, jelita, sutka, żołądka, prostaty i płuc. Badania są jeszcze jednak w fazie testów laboratoryjnych, ale już teraz dają duże nadzieje na przyszłe formy terapii i profilaktyki. W Stanach Zjednoczonych udało się też potwierdzić niszczącą moc ekstraktu z nasion w walce z komórkami nowotworowymi odpowiedzialnymi za białaczkę.

Wszystkie gatunki winogron zawierają polifenole, które chronią narządy przed rozwojem choroby określanej jako zespół metaboliczny. Ponieważ wpływają na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszają odporność na insulinę, mają moc zapobiegania cukrzycy i chorobom układu krążenia, w tym serca. Odpowiadają za to również antyoksydanty. Część badaczy również podkreśla przewagę ciemniejszych odmian nad jaśniejszymi. Dodatkowo flawonoidy korzystnie wpływają na właściwy poziom cholesterolu, pozwalając zmniejszyć wartości LDL (tzw. złego cholesterolu), przez co zapobiegają odkładaniu się płytek miażdżycowych w naczyniach. Zmniejsza to z kolei ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu, które są bezpośrednią konsekwencją miażdżycy.

Winogrona znajdują także zastosowanie w kuchni. Jakie? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Winogrona w kuchni, czyli jak zrobić zdrowe grzanki. Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Winogrona są wykorzystywane także w przemyśle kosmetycznym. Zawarte w nich pierwiastki, takie jak miedź, cynk i chrom, poprawiają elastyczność i kondycję skóry, przez co ekstrakt z owoców jest składnikiem kremów do twarzy. Dodatkowo mangan i żelazo poprawiają ogólną kondycję cery, nadając jej zdrową i ładną barwę oraz powodując widocznie rozświetlający efekt. Stanowią dobrą bazę kosmetyków przeznaczonych do cery tłustej, gdyż zmniejszają ilość wydzielanego sebum, a zawarta w nich witamina C skutecznie pozwala zmniejszać stany zapalne. Badania wykazały, że również winogrona dodane do kąpieli działają na organizm oczyszczająco.

Winogrona a odchudzanie

Winogrona są dość kaloryczne, dlatego często padają pytania o to, jaki mają wpływ na osoby, które stosują diety odchudzające. Jeśli są spożywane z umiarem, to faktycznie korzystnie wpływają na utratę zbędnych kilogramów. Przede wszystkim przez zawarty w nich resweratrol, który wspomaga redukcję masy ciała. Największe ilości tej substancji zawiera skórka czarnych winogron, a dodatkowo zauważono, że poprawia ona regulację poziomu glukozy i insuliny, a to jest kluczowy czynnik w walce z niechcianymi kilogramami.

Które winogrona wybrać? Jasne czy ciemne? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Jasne czy ciemne? Które winogrona warto jeść. Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję


Data aktualizacji: 30.11.2018,
Opublikowano: 13.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej