Wegańskie curry z dynią - przepis

Fot. Sarsmis / Getty Images

Curry to nazwa sposobu przyrządzania potraw kuchni indyjskiej. Główny składnik dania podany jest w sosie. Potrawę często można podawać z ryżem, kaszą komosą lub innym wybranym dodatkiem. Prezentujemy wam przepis na curry z dynią.

Curry z dynią można podawać na kilka sposobów. W pierwszym przepisie można wymienić dynię na bataty poza sezonem na warzywo lub pomieszać dynię z batatami!

Składniki

  • łyżka oleju roślinnego
  • łyżeczka pasty z curry
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • łyżeczka kurkumy w proszku
  • 300 g dyni lub batatów
  • 1/2 cukinii (150 g)
  • czerwona papryka
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • ostra papryczka
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • pomidor
  • świeża kolendra

Do podania: ryż

Kcal (100 g) 37.5
Białko 1.5
Tłuszcz 1.3
Węglowodany 4.2
Błonnik 1.45

Przygotowanie

  1. Podgrzewamy olej, dodajemy starty czosnek i imbir, pokrojoną cebulkę, curry – warto dodawać wodę, żeby składniki nie przywierały do dna garnka. Po kilku minutach dodajemy suchą soczewicę, kurkumę, łyżeczkę cukru i mieszamy.
  2. Dodajemy obraną i pokrojoną dynię lub bataty, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, pokrojoną na małe kawałeczki zieloną fasolkę oraz papryczkę chili bez pestek.
  3. Zalewamy ostudzonym bulionem warzywnym, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez około 5 minut. Potem dodajemy sparzonego i obranego ze skóry pomidora (ewentualnie pół puszki pomidorów krojonych) i gotujemy aż warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje.
  4. Pastę z curry można przygotować z cebuli, 5 grubych plastrów imbiru, ½ papryczki chili, łyżeczka mielonego kuminu, ½ łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki kurkumy, ¼ łyżeczki cukru trzcinowego lub innego słodzika, ½ łyżeczki soli. Składniki miesza się ze sobą.

Drugim przepisem na curry z dynią w opcji wegańskiej znajdziemy liście kaffiru, które można zastąpić startą skórką z jednej limonki. W nim również pojawia się pasta z curry, którą przygotujesz z podanych wyżej składników.

Składniki curry:

  • 500 g dyni
  • 100 g nerkowców / ⅔ szklanki
  • 10 liści kaffiru
  • olej kokosowy lub inny
  • 1 puszka kokosowego mleczka / 400 ml
  • do podania: świeża kolendra

Przygotowanie

  1. Dynię należy wypestkować, obrać i pokroić w kostkę. Następnie na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pastę curry przez 2 minuty, dodaj dynię, nerkowce oraz liście kaffiru (lub startą skórkę z limonki). Podsmaż kolejne 3 minuty i wlej mleczko kokosowe.
  2. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, potem gotować już bez przykrycia, do momentu aż dynia będzie miękka l

Dynia – właściwości

Dynia jest w Polsce sezonowym warzywem – jej zbiory rozpoczynają się w lipcu i trwają aż do pierwszych przymrozków. Warzywo jest bardzo dobrym źródłem beta karotenu, któremu dynia zawdzięcza swoją intensywną barwę. Beta karoten należy do grupy antyoksydantów, działa antynowotwororwo, zapobiega starzeniu się skóry, a także działa pozytywnie na wzrok – prawidłowa ilość beta karotenu zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, chroni przed rozwojem zaćmy i zespołu suchego oka, czyli kseroftalmi.

W dyni znajdziemy także witaminę C, witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, witamina B6) oraz witaminy E i K, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, sód oraz potas. Co więcej dynia zawiera także dużo błonnika pokarmowego, który poprawia przemianę materii, przeciwdziała zaparciom i pomaga w usprawnieniu procesu trawienia.

Dynię można wykorzystać nie tylko do przygotowania curry, lecz także do ciast, babeczek, zup oraz… zabiegów kosmetycznych! Maseczki z poprawiają nawilżenie skóry oraz działają oczyszczająco.

Zobacz także, w jaki sposób można wykorzystać dynię:

Zobacz też: Dynia skarb natury. Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 10.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej