Curry z dynią można podawać na kilka sposobów. W pierwszym przepisie można wymienić dynię na bataty poza sezonem na warzywo lub pomieszać dynię z batatami!
Składniki
- łyżka oleju roślinnego
- łyżeczka pasty z curry
- 2 łyżeczki startego imbiru
- ząbek czosnku
- pół cebuli
- 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
- łyżeczka kurkumy w proszku
- 300 g dyni lub batatów
- 1/2 cukinii (150 g)
- czerwona papryka
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
-
ostra papryczka
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka kokosowego
-
pomidor
- świeża kolendra
Do podania: ryż
Kcal (100 g) | 37.5 |
---|---|
Białko | 1.5 |
Tłuszcz | 1.3 |
Węglowodany | 4.2 |
Błonnik | 1.45 |
Przygotowanie
- Podgrzewamy olej, dodajemy starty czosnek i imbir, pokrojoną cebulkę, curry – warto dodawać wodę, żeby składniki nie przywierały do dna garnka. Po kilku minutach dodajemy suchą soczewicę, kurkumę, łyżeczkę cukru i mieszamy.
- Dodajemy obraną i pokrojoną dynię lub bataty, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, pokrojoną na małe kawałeczki zieloną fasolkę oraz papryczkę chili bez pestek.
- Zalewamy ostudzonym bulionem warzywnym, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez około 5 minut. Potem dodajemy sparzonego i obranego ze skóry pomidora (ewentualnie pół puszki pomidorów krojonych) i gotujemy aż warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje.
- Pastę z curry można przygotować z cebuli, 5 grubych plastrów imbiru, ½ papryczki chili, łyżeczka mielonego kuminu, ½ łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki kurkumy, ¼ łyżeczki cukru trzcinowego lub innego słodzika, ½ łyżeczki soli. Składniki miesza się ze sobą.
Drugim przepisem na curry z dynią w opcji wegańskiej znajdziemy liście kaffiru, które można zastąpić startą skórką z jednej limonki. W nim również pojawia się pasta z curry, którą przygotujesz z podanych wyżej składników.
Składniki curry:
- 500 g dyni
- 100 g nerkowców / ⅔ szklanki
- 10 liści kaffiru
- olej kokosowy lub inny
- 1 puszka kokosowego mleczka / 400 ml
- do podania: świeża kolendra
Przygotowanie
- Dynię należy wypestkować, obrać i pokroić w kostkę. Następnie na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pastę curry przez 2 minuty, dodaj dynię, nerkowce oraz liście kaffiru (lub startą skórkę z limonki). Podsmaż kolejne 3 minuty i wlej mleczko kokosowe.
- Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, potem gotować już bez przykrycia, do momentu aż dynia będzie miękka l
Dynia – właściwości
Dynia jest w Polsce sezonowym warzywem – jej zbiory rozpoczynają się w lipcu i trwają aż do pierwszych przymrozków. Warzywo jest bardzo dobrym źródłem beta karotenu, któremu dynia zawdzięcza swoją intensywną barwę. Beta karoten należy do grupy antyoksydantów, działa antynowotwororwo, zapobiega starzeniu się skóry, a także działa pozytywnie na wzrok – prawidłowa ilość beta karotenu zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, chroni przed rozwojem zaćmy i zespołu suchego oka, czyli kseroftalmi.
W dyni znajdziemy także witaminę C, witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, witamina B6) oraz witaminy E i K, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, sód oraz potas. Co więcej dynia zawiera także dużo błonnika pokarmowego, który poprawia przemianę materii, przeciwdziała zaparciom i pomaga w usprawnieniu procesu trawienia.
Dynię można wykorzystać nie tylko do przygotowania curry, lecz także do ciast, babeczek, zup oraz… zabiegów kosmetycznych! Maseczki z poprawiają nawilżenie skóry oraz działają oczyszczająco.
Zobacz także, w jaki sposób można wykorzystać dynię: