Warsztaty zdrowego odżywiania w ramach akcji #jembozdrowe
Fot. Warsztaty zdrowego odżywiania / x-news.pl
Dzieci nie wiedzą wiele o odżywianiu. Bardzo często jedzą po prostu to, co im smakuje lub to, co dostają od rodziców. Niektórzy dorośli ulegają presji dzieci i kupują im słodycze. Jednak słodkie przekąski robią więcej złego niż dobrego!
Czy dzieci wiedzą jak jeść? Czy potrafią rozróżnić, co jest dla nich dobre, a co nie? W pewnym wieku można już tłumaczyć, jakie produkty są korzystne dla zdrowia, jednak w przypadku bardzo małych dzieci to od rodziców zależy, co będą jeść. I dobrze, aby te wybory były świadome.
Dr Joanna Myszkowska-Ryciak, dietetyk z SGGW w Warszawie oraz ekspert programu "Żółty talerz" realizowanego przez Kulczyk Foundation, zabrała dzieci w kulinarną podróż.
Na początek dietetyk omówiła z dziećmi piramidę żywienia. W każdym posiłku powinny znajdować się owoce i warzywa. Dzieci musiały później skomponować własne posiłki. Czy im się to udało? Zobaczcie na filmie:
Zobacz film: Jem bo zdrowe - warsztaty zdrowego odżywiania. Źródło: 36,6
Co dzieci powinny jeść? Lista produktów Żółtego Talerza składa się w dużej mierze z tego, co zalecają dietetycy i co przedstawia piramida żywienia. Dzieci powinny spożywać warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, jajka, nabiał. A czego nie powinny jeść?
Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?
Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?