W jakich produktach występuje sulforafan i jak działa na organizm? Dlaczego warto na niego zwrócić uwagę?

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Sulforafan to związek wykazujący wiele właściwości zdrowotnych dla ludzkiego organizmu. Warto wziąć go pod uwagę w okresach osłabienia, a także przy problemach z poziomem cukru. Dlaczego? Jakie są właściwości sulforafanu?

Sulforafan, inaczej siarkoorganiczny związek chemiczny z grupy izotiocyjanianów, rzadko wymieniany jest wśród związków mających zbawienny wpływ na organizm. Tymczasem właściwości sulforafanu plasują go wysoko wśród związków chemicznych pomagających w zapobieganiu rakowi i innym poważnym chorobom, które mają wpływ na cały organizm.

Działanie sulforafanu a nowotwory

W roku 2016 na terenie Chin przeprowadzano badania, w których udowodniono, że sulforafan doprowadza do zainicjowania w organizmie apoptozy, czyli naturalnego procesu obumierania komórek starych, chorych i wadliwych, w tym również dotkniętych przez nowotwór. Można w teorii nazwać to wspomaganiem oczyszczania organizmu za pomocą tego związku. Jest to jednak działanie znacznie wykraczające poza możliwości wątroby, której głównym zadaniem jest właśnie detoksykacja organizmu.

Działanie sulforafanu nie ogranicza się jedynie do zwalczania komórek rakowych. Zapobiega również łączeniu się komórek w kolonie oraz wspiera działanie leków przyjmowanych podczas terapii. Wspomaga zatem działanie chemioterapii.

Właściwości sulforafanu sprawiają, iż jest to związek doskonale wspierający ogólną odporność organizmu. Sulforafan wpływa bowiem na redukcję reaktywnych form tlenu w organizmie, co zmniejsza ryzyko wystąpienia stanu zapalnego. Ten jest natomiast swego rodzaju katalizatorem do rozwoju chorób nowotworowych. Sulforafan tym samym stymuluje również układ odpornościowy do walki ze wszystkimi innymi chorobami.

Działanie sulforafanu – cukier

Sulforafan wykazuje zbawienny wpływ na gospodarkę cukrową organizmu. Wykazano, że osoby przyjmujące w formie tabletek sulforafan odnotowują znaczny spadek poziomu cukru we krwi i co się z tym wiąże, zauważają ogólną poprawę samopoczucia.

Osoby, które cierpią na cukrzycę, mają szansę na znaczne ograniczenie lub nawet odstawienie leków. Takie działanie sulforafanu, ale nie tylko, bo również ogólnego wpływu na organizm diety roślinnej, badał między innymi doktor Dean Ornish, który udowodnił, iż odpowiednia roślinna dieta pomaga nie tylko w ograniczeniu przyjmowanych leków, ale również w wielu przypadkach w całkowitym ich odstawieniu.

Jakie jest działanie sulforafanu w zwalczaniu wysokiego poziomu cukru we krwi? Sulforafan redukuje poziom glukozy poprzez tłumienie działania enzymów wątrobowych, które biorą udział w tej produkcji. Tym samym poziom cukru utrzymuje się na niższym poziomie. Sulforafan działa zatem dokładnie tak samo jak metformina, którą zwykle podaje się diabetykom. Sulforafan nie wykazuje jednak charakterystycznych dla metforminy skutków ubocznych.

Które warzywa mogą poprawić nastrój? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Owoce i warzywa, które poprawią nastrój. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Źródła sulforafanu

Na przekór panującym obecnie zwyczajom, aby zdrową dietę zastępować „zdrowymi” suplementami diety, częściej zaleca się odżywianie organizmu naturalnymi metodami. Na co dzień powinno się jeść zbilansowane i bogate w warzywa posiłki. Niezależnie od tego, że w pożywieniu znajduje się znacznie mniejsze stężenie witamin i minerałów niż w tabletkach, należy pamiętać, że przyswajanie ich na lepszym poziomie odbywa się, kiedy włączy się je do codziennej diety i spożywa w formie naturalnej. Przy okazji organizmowi dostarcza się ogromną ilość innych związków chemicznych korzystnych dla organizmu.

Najlepszym źródłem sulforafanu są tzw. warzywa krzyżowe. Oznacza to wszelkiego rodzaju kapusty, brokuły, kalafiory, ale również kiełki tych warzyw. Za najlepsze źródło sulforafanu uznaje się powszechnie brokuły.

Sulforafan: jak odżywić organizm prawidłowo?

Sulforafan to związek, o którego obecność w potrawie należy odpowiednio zadbać. Przynajmniej pół godziny przed poddaniem brokułów obróbce cieplnej należy pokroić je i odstawić na bok. To spowoduje, że z warzyw uwolni się katalizator zwany mirozynazą, który wpływa na powstawanie sulforafanu. W ten sposób można zapewnić sobie dużą ilość tego związku w potrawie.

Sam sulforafan jest dosyć odporny na obróbkę cieplną. Mimo to należy pamiętać, że najkorzystniejszym dla organizmu sposobem przyrządzania warzyw jest gotowanie na parze. Ten sposób znacznie ogranicza utratę substancji odżywczych podczas obróbki cieplnej w porównaniu do innych metod (zwłaszcza do gotowania). Osobom, które nie lubią gotowania na parze, zostaje upieczenie brokułów w piekarniku.

Sulforafan – tabletki czy brokuły?

Badania wykazały zbawienny wpływ sulforafanu na organizm przede wszystkim podczas podawania jego formy syntetycznej w dużych dawkach. Udowodniono jednak, że nie tylko sulforafan pomaga zwalczać cukrzycę oraz zapobiegać powstawaniu nowotworów. Większość związków oraz witamin i minerałów zawartych w roślinach doskonale sobie z tym radzi. Nie należy zatem ograniczać się do suplementacji w tabletkach! Sulforafan i inne związki zaleca się czerpać ze wszystkich dostępnych źródeł naturalnych, co pozwala zauważyć ogólną poprawę stanu zdrowia.

Data aktualizacji: 28.03.2019,
Opublikowano: 28.03.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej