W jaki sposób przyspieszyć metabolizm? Przepisy z programu 36,6 °C

Fot. Eugenio Marongiu / Getty Images

W programie 36,6 °C prowadzący zajmują się Twoim zdrowiem kompleksowo. Ważne są nie tylko objawy chorób, które może wyleczyć współczesna medycyna, lecz także zdrowe i racjonalne odżywianie. Spowolniony metabolizm to prosta droga do problemów ze zdrowiem. Jak sobie pomóc?

W programie 36,6 °C poznaliśmy kilka sposobów na podkręcenie metabolizmu dietą. Dlaczego to takie ważne? Metabolizm to szereg procesów zachodzących w organizmie, których celem jest pozyskanie energii oraz substancji odżywczych pochodzących z jedzenia. Właśnie dlatego profesor Krzysztof Łabuzek rekomenduje racjonalną dietę zamiast łykania suplementów. 

Nasze dzienne zapotrzebowanie na magnez można "załatwić" jedząc odpowiednie śniadanie. Zobaczcie sami:

Zobacz film: Objawy niedoboru magnezu. Źródło: 36,6

Tempo metabolizmu zależy od diety i zdrowych nawyków. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale także ruch. Stosowanie się do odpowiednich zaleceń dietetyków pozwala podkręcić metabolizm, dzięki czemu zachowanie odpowiedniej wagi staje się o wiele prostsze. O czym należy pamiętać? Oczywiście o zdrowym śniadaniu, spożytym najpóźniej do godziny po przebudzeniu. Może to być zdrowa owsianka, owoce, orzechy czy koktajl owocowo-warzywny. 

Zobaczcie, co polecają eksperci programu 36,6 °C

Koktajl ananasowy

  • 1/2 dojrzałego ananasa (ok. 500 g już obranego),
  • sok z 2 dużych pomarańczy (ok. 300 ml),
  • sok z 1/2 małej cytryny lub limonki,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru,
  • 1 banan.

Dlaczego? Ananas zawiera bromelinę, czyli enzym, odpowiedzialny za przyspieszenie metabolizmu tłuszczu, wykorzystania go na procesy życiowe. Ananas spożywany regularnie powoduje zmniejszenie masy poprzez spalanie tkanki tłuszczowej.

Kurczak w ostrych smakach

Składniki na 2-3 porcje:

  • 30 dag piersi z kurczaka,
  • 400g świeżych pomidorów lub pomidory w puszce,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 mała papryczka chili,
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Świeże pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę pozbywając się nasienia.
  2. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodać posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulkę i w paseczki papryczkę chili (z pestkami będzie jeszcze ostrzejsze)
  3. Następnie dodać pomidory, podlać 2 łyżkami wody (ten krok pomijamy, gdy używamy pomidorów z puszki). Dusić do momentu rozpadnięcia się pomidorów. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić resztą przypraw.

Dlaczego? Kurczak to jedno z chudszych mięs, a jednocześnie bardzo dobre źródło białka. Trawienie białka jest bardzo dużym wyzwaniem energetycznym dla organizmu, dlatego jego zwiększona podaż w diecie przyspiesza metabolizm, ponieważ „motywuje” do większego wysiłku, aby przerobić białko na glukozę, czyli podstawowe paliwo energetyczne dla organizmu.

Dodatek ostrych przypraw dodatkowo przyspiesza metabolizm i szybciej daje uczucie sytości, a w związku z tym jemy zdecydowanie mniejsze porcje.

Sorbet brzoskwiniowy

  • 250 ml syropu,
  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń z czerwoną skórką,
  • sok z 1 cytryn.

Aby uzyskać syrop zagotuj 250 ml wody, cukier, miód i odstaw. Zanurz na kilka minut listki żelatyny w zimnej wodzie, odciśnij i wrzuć do gorącego syropu. Wymieszaj i wystudź. Brzoskwinie wrzuć na minutę do garnka z wrzącą wodą i odsącz. Przekrój je, wyciągnij pestki i wrzuć do blendera razem z sokiem z cytryny. Przeciśnij purée przez gęste sito, a sok wymieszaj z syropem – teraz czas na zamrażalnik lub maszynę do lodów.

Dlaczego? Choć lody i sorbety postrzegane są jako kaloryczne przekąski, to jedno z lepszych i zdrowszych rozwiązań. Aby organizm mógł je strawić musi je najpierw „podgrzać” do temperatury 38 stopni, czyli takiej, jaka jest w naszym żołądku i w jakiej działają wszystkie enzymy trawienne. Aby podgrzać lody z temperatury minusowej do dodatniej organizm wykorzystuje energię, czasem potrzebuje jej więcej niż otrzymuje wraz z lodami. Spożywanie zimnych napojów i potraw np. wody z kostkami lodu, również podkręca metabolizm i przyspiesza gubienie zbędnych kilogramów.

Woda z pieprzem cayenne

Jeśli chodzi o proporcje, to na 1 l wody należy dodać pół łyżeczki pieprzu cayenne, do tego można dodać sok z połowy cytryny i (ewentualnie) łyżeczkę miodu lub syropu klonowego. Taki napój można pić przez cały dzień.

Ważne!

Ostre przyprawy zwiększają ukrwienie organizmu usprawniając tym samym jego pracę. W pieprzu cayenne znajdziemy kapsaicynę, czyli substancję, która przyspiesza spalanie tłuszczu. Jednak nie wolno przesadzać - od nadmiaru ostrych przypraw można nabawić się nadżerek lub wrzodów!

Data aktualizacji: 08.04.2019,
Opublikowano: 01.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej