W czym jest błonnik? Produkty stanowiące źródło błonnika i ich znaczenie w diecie

Fot: CUKMEN / stock.adobe.com

Mianem błonnika pokarmowego określa się substancje pochodzenia roślinnego, które nie są trawione w organizmie człowieka. Produkty bogate w błonnik są niezbędne w codziennej diecie. Ich niedobór może powodować dyskomfort trawienny, zaparcia lub inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Błonnik (określany również jako błonnik pokarmowy lub włókno pokarmowe) to substancja, która w organizmie człowieka odgrywa wyjątkowo ważną rolę. Ze względu na to, że nie jest on trawiony, w niezmienionej formie przechodzi przez cały układ pokarmowy. Błonnik wiąże wodę, drażni ściany jelita i stymuluje ruchy perystaltyczne, tym samym usprawniając pracę układu trawiennego. Ponadto, odpowiednia podaż błonnika wspomaga układ sercowo-naczyniowy, wpływa na obniżenie cholesterolu, zmniejsza stężenie glukozy we krwi, a także zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Dobrze zbilansowana dieta bogata w błonnik uznawana jest za jeden z najważniejszych czynników w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym – nowotworom, otyłości czy miażdżycy. Największe ilości błonnika posiadają warzywa, owoce oraz pełne ziarna. Jego podaż można zwiększyć poprzez spożywanie tych produktów lub poprzez przyjmowanie suplementu diety, zawierającego wyizolowany błonnik (na przykład błonnik jabłkowy, błonnik w proszku).

Czym jest i co zawiera błonnik?

Błonnik to substancja, na którą składają się elementy ścian komórkowych roślin, nietrawiona przez organizm człowieka. W błonniku można odnaleźć substancje rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. Na tej podstawie wyróżnia się dwa rodzaje błonnika pokarmowego – błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. W produktach pochodzenia roślinnego występują one wspólnie, jednakże w zmiennych proporcjach.

Błonnik rozpuszczalny, w połączeniu z wodą tworzy galaretowatą, żelową substancję, która pęczniejąc, wypełnia żołądek, zapewnia poczucie sytości i wydłuża czas, jaki pokarm spędza w żołądku. Błonnik rozpuszczalny delikatnie pokrywa ściany przewodu pokarmowego, ograniczając wchłanianie trójglicerydów i węglowodanów. Ponadto, wspomaga wydalanie szkodliwych substancji przemiany materii i metali ciężkich. Błonnik rozpuszczalny zawiera następujące substancje:

  • pektyny,
  • hemicelulozy,
  • gumy (beta-glukany),
  • śluzy.

Zobacz nasz film i dowiedz się wszystkiego o błonniku

Zobacz film: Kiedy warto wzbogacić dietę o produkty bogate w błonnik? Źródło: Dzień Dobry TVN.

    Błonnik nierozpuszczalny wiąże wodę, jednakże się w niej nie rozpuszcza, a jedynie zwiększa swoją objętość. Tym samym jego działanie może porównać do naturalnego wypełniacza. Błonnik nierozpuszczalny, wędrując przez układ pokarmowy, eliminuje resztki pokarmowe, zalegające w jelitach, przyspiesza perystaltykę jelit, a także zwiększa objętość i poprawia konsystencję stolca. W błonniku nierozpuszczalnym wyróżnić można:

    • celulozę,
    • ligninę,
    • niektóre hemicelulozy.

    Błonnik – produkty stanowiące źródło błonnika

    Produkty z błonnikiem to przede wszystkim:

    • zboża z niskiego przemiału – mąka o wysokim typie (jak mąka graham, typ 1850), razowe pieczywo (na przykład żytnie, orkiszowe), naturalne płatki zbożowe, na przykład owsiane;
    • owoce świeże oraz suszone – między innymi jabłka, banany, winogrona, maliny, porzeczki, śliwki, brzoskwinie;
    • warzywa – na przykład brokuły, marchew, fasola, ziemniaki, szpinak, cebula;
    • ziarna i nasiona – takie jak ziarna słonecznika, pestki dyni.

    Zobacz także: Zdrowe śniadanie – płatki orkiszowe

    Optymalne dzienne spożycie błonnika dla osoby dorosłej wynosi 20-40 gramów, dla dzieci zaś 10-21 gramów, w zależności od wieku. Komponując dietę, należy uważać, aby nie dopuścić do zbyt dużego spożycia błonnika, gdyż może ono przyczyniać się do:

    • niedoborów żelaza, wapnia i cynku,
    • niedoborów składników odżywczych i obniżenia kaloryczności spożywanych potraw,
    • dolegliwości ze strony pokarmowego, takich jak wzdęcia czy zaparcia (warunkiem wystąpienia zaparć jest zbyt duża podaż błonnika przy jednoczesnym niewystarczającym spożyciu wody).

    Błonnik – właściwości

    Wśród prozdrowotnych właściwości, jakie posiada błonnik pokarmowy, wyróżnia się przede wszystkim:

    • Obniżanie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Błonnik wchłania i pozwala wydalać tłuszcz z przewodu pokarmowego. Ponadto, usuwa z organizmu kwasy żółciowe, które są niezbędne do syntezowania cholesterolu w wątrobie. Tym samym błonnik istotnie wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL oraz zmniejszenie ryzyka miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
    • Wsparcie w odchudzaniu – błonnik zwiększa swoją objętość, potęgując i wydłużając uczucie sytości, a także spowalniając opróżnienie żołądka. W ten sposób ograniczona zostaje potrzeba podjadania.
    • Reguluje poziom glukozy we krwi – błonnik opóźniania trawienie węglowodanów, częściowo tamując dostęp glukozy do krwi, co z kolei zapobiega wyrzutom insuliny.
    • Działanie antynowotworowe – błonnik skutecznie usuwa z organizmu toksyny, w tym substancje potencjalnie rakotwórcze, na przykład nadmiar estrogenów, wpływających na powstawanie nowotworów piersi.
    • Zapobieganie zaparciom – błonnik zmiękcza stolec i zwiększa jego objętość, przyspiesza perystaltykę jelit, a tym samym reguluje wypróżnienia.

    Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN 

    Data aktualizacji: 03.07.2018,
    Opublikowano: 28.09.2017 r.

    Polecamy

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

    Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

    Czytaj więcej
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

    Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

    Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

    Czytaj więcej
    Aronia — superfood na wsparcie odporności 

    Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej