Umami – jaki to smak? Gdzie można znaleźć smak umami? Produkty, dania

Fot: Saksoni / stock.adobe.com

Umami to jeden z pięciu podstawowych smaków, które jest w stanie rozpoznać człowiek. Po raz pierwszy smak został wyodrębniony około stu lat temu. Jego istnienie zostało oficjalnie uznane dopiero w roku 2000, kiedy odkryto osobne receptory dla kwasu glutaminowego, będącego źródłem smaku umami.

Słodki, słony, gorzki, kwaśny – niemalże każdy człowiek jest w stanie bez problemu rozróżnić te cztery smaki. Kiedy jednak mowa o umami, opisanie doznań smakowych staje się niezwykle trudne. Najogólniej ujmując, piąty smak umami sprawia, że spożywane produkty lub potrawy określane są jako smakowite, mięsiste, intensywne, bulionowe czy aromatyczne. Smak ten pojawia się jako reakcja organizmu na kwas glutaminowy – substancję, która wyjątkowo silnie oddziałuje na receptory smakowe. Umami obecne jest przede wszystkim w mięsach, wodorostach, produktach sfermentowanych, a także w niektórych warzywach i owocach.

Smak – umami, słony, gorzki, słodki i kwaśny

Smak to jeden z pięciu zmysłów człowieka. Za jego pomocą możliwe jest ustalenie składu spożywanego pokarmu. Smak odbierany przez kubki smakowe zlokalizowane na języku, podniebieniu, gardle, a nawet górnej części przełyku. W organizmie człowieka istnieje około 1000 kubków smakowych, z czego każdy wyposażony jest w 50-150 receptorów smakowych.

Zobacz także: Moringa – właściwości proszku, liści i oleju z drzewa chrzanowego

Każdy z pięciu smaków posiada swoje własne receptory w organizmie człowieka. Pojawienie się określonego smaku jest wynikiem działania wybranych substancji.

  • smak słodki pojawia się w odpowiedzi na spożycie węglowodanów, a zwłaszcza węglowodanów prostych lub dwucukrów;
  • smak słony występuje po zjedzeniu potrawy zawierającej sole sodu i potasu;
  • smak kwaśny jest wynikiem dostarczenia do organizmu produktów zawierających kwasy organiczne i nieorganiczne;
  • smak gorzki wywoływany jest przez alkaloidy i sole nieorganiczne;
  • smak umami pojawia się jako odpowiedź na spożycie potrawy bogatej w aminokwasy, a konkretnie w kwas glutaminowy.

Umami – smak odkryty w Japonii

Piąty smak został po raz pierwszy opisany na początku XX wieku, przez Kikunae Ikeda – profesora Uniwersytetu Cesarskiego w Tokio. Poszukując smaku, który jest wspólny dla pewnej grupy produktów, ale nie dający ująć się w obowiązujących ramach, zdołał on wyizolować go z alg morskich. Uzyskany w ten sposób kwas glutaminowy został przez niego określony jako umami, co w dosłownym przekładzie z języka japońskiego oznacza „coś pysznego”.

Zobacz także: Miłorząb japoński – jakie ma właściwości lecznicze, jak działa i jakie są przeciwwskazania do stosowania

Smak umami – produkty, które go mają

Do produktów spożywczych, zawierających piąty smak umami, zalicza się między innymi:

  • mięso (szczególnie mięso wołowe) oraz wywary sporządzane na mięsie;
  • ryby,
  • owoce morza,
  • wodorosty,
  • sery (szczególnie parmezan, roquefort),
  • zieloną herbatę,
  • sake,
  • grzyby,
  • brokuły,
  • pomidory,
  • winogrona,
  • orzechy,
  • sos sojowy,
  • sos rybny,
  • sos ostrygowy.

Smak umami – jak smakuje

Zjedzenie potrawy o smaku umami pozostawia na języku i podniebieniu delikatne wrażenie tłustości. Dodatek smaku umami sprawia, że potrawy odbierane są jako doskonale zbalansowane, esencjonalne, przyjemnie mięsne. Pomimo, że smak umami sam w sobie jest trudny do wychwycenia (zwłaszcza dla Europejczyków), istnieje kilka sposobów na to, by sobie go wyobrazić.

Zobacz także: Czarnuszka – właściwości odżywcze, prozdrowotne i lecznicze. Zastosowanie kulinarne czarnuszki

Dobrym przykładem smaku umami jest parmezan – wyróżnia on się słonym, gorzkim i delikatnie słodkim smakiem. Powiedzenie, że parmezan to mieszanka słonego, gorzkiego i odrobiny słodkiego, byłoby jednak niepełne. To właśnie smak umami jest ostatnim z elementów, który jest odbierany przez receptory smakowe.

Sos sojowy to przede wszystkim smak słony. Niemniej jednak, określenie, że dodawany do potraw nadaje im jedynie smaku słonego, byłoby niewystarczające. Sos sojowy dodaje potrawom również pewnej głębi, wyrazistości – to właśnie za to wrażenie odpowiedzialny jest smak umami.

Innym sposobem na wychwycenie smaku umami jest upieczenie kurczaka w piekarniku. Kiedy blacha lub naczynie, w którym znajdował się kurczak, ostygnie, należy przejechać po nim palcem i spróbować. To, co odbierane jest poza smakiem słonym – to właśnie umami.

Co to jest umami syntetyczne?

Po tym, gdy Kikunae Ikeda zdołał wyodrębnić kwas glutaminowy z wodorostów listownicy japońskiej, rozpoczęto masową produkcję tego produktu. Obecnie do pozyskania wyizolowanego kwasu glutaminowego wykorzystuje się przede wszystkim gluten pszenny, kukurydziany i sojowy.

Niezwykłe zainteresowanie kwasem glutaminowym sprawiło, że opracowany został jego syntetyczny, znacznie bardziej ekonomiczny, odpowiednik – glutaminian sodu. Składnik ten pojawia się często w żywności jako E621 lub MSG. Jego rolą jest wzmacnianie smaku i zapachu potraw oraz pobudzanie apetytu. Występuje przede wszystkim w daniach instant (tak zwanych zupkach chińskich) oraz w popularnych mieszankach przypraw, kostkach rosołowych czy przyprawach w płynie.

Chemiczny odpowiednik umami często uznawany jest za substancję szkodliwą dla zdrowia.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Data aktualizacji: 09.12.2017,
Opublikowano: 28.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej