Uczulenie na truskawki – jakie są jego objawy i sposoby leczenia?

Fot.: Lsantilli / stock.dobe.com

Uczulenie na truskawki znacznie częściej występuje u dzieci niż u dorosłych. Najczęściej objawia się swędzeniem i mrowieniem, a w niektórych przypadkach obrzękiem całej twarzy, ust lub języka. Ta alergia pokarmowa nie należy do częstych, ale jej symptomy mogą być bardzo dokuczliwe.

Uczulenie na truskawki wymaga wyeliminowania tych owoców z diety, chociaż w niektórych przypadkach alergia ustępuje po kilku latach na skutek przyzwyczajenia się organizmu i jego uodpornienia na działanie substancji drażniących.

Uczulenie na truskawki – mechanizm powstawania

Truskawki, które są jednymi z popularniejszych owoców sezonowych, zawierają wiele pożądanych witamin, m.in.: C, A, B1, B2, PP, a także wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan czy sole mineralne. Ich składnikiem są też salicylany, czyli substancje, które u wielu osób wywołują reakcje alergiczne skóry, duszności, ataki kaszlu, obrzęki, a nawet wstrząs anafilaktyczny.

Do uczulenia na truskawki dochodzi na skutek odpowiedzi organizmu właśnie na część białek. Następuje reakcja, w wyniku której powstają przeciwciała IgE, które wiążą się z powierzchnią komórek układu odpornościowego. Dochodzi do uwolnienia histaminy, co powoduje rozszerzenie naczyń włosowatych i zwiększenie przepuszczalności naczyń krwionośnych. Skutkuje to obrzękiem, czyli wyciekiem krwi do otaczających naczynia tkanek.

Ponieważ reakcja alergiczna na truskawki znacznie częściej dotyka dzieci, nie są to owoce, których spożycie jest zalecane matkom karmiącym z powodu ryzyka wystąpienia niepożądanych objawów u niemowlęcia. Ogólne wytyczne pediatrów proponują wprowadzenie tych owoców do diety dopiero po ukończeniu 10 miesiąca życia. Zdarza się, że pierwszą oznaką alergii jest sama niechęć dziecka do jedzenia truskawek, wobec czego nie należy go do tego zmuszać.

Zobacz film: Co warto wiedzieć kupując truskawki. Źródło: Dzień Dobry TVN

Jakie objawy wywołuje alergia na truskawki?

Objawy alergii na truskawki mogą być różne, a o ich nasileniu decyduje wrażliwość danego organizmu. Najczęściej pojawia się mrowienie i swędzenie jamy ustnej (również podniebienia) z towarzyszącą opuchlizną warg, języka, gardła, a nawet całej twarzy. Jednym z niebezpieczniejszych objawów jest zwężenie lub skurcz dróg oddechowych, co prowadzi do znacznych trudności w oddychaniu objawiających się świszczącym oddechem. Są to reakcje, które mogą wystąpić już po kilku minutach od spożycia owocu. W ostrych stanach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, któremu towarzyszą: spadek ciśnienia krwi, zawroty głowy, wymioty, niekiedy biegunka i utrata przytomności. Jest to stan zagrożenia życia wymagający natychmiastowej pomocy medycznej. 

Wśród objawów uczulenia po truskawkach wymienia się także problemy ze strony układu pokarmowego, takie jak: wymioty, nudności, dotkliwe skurcze brzucha i biegunkę, które również są wskazaniem do kontaktu z lekarzem. U niektórych osób może wystąpić reakcja alergiczna na skórze w postaci wysypki (pokrzywki), świądu i stanu zapalnego z obrzękiem na skutek rozszerzania się naczyń krwionośnych pod wpływem działania histaminy. Objawy skórne są charakterystyczne dla alergii występującej u dzieci. U dorosłych reakcja uczuleniowa ma ostrzejszy przebieg.

Uczulenie od truskawek – leczenie

Jeżeli wystąpią niepożądane objawy świadczące o uczuleniu od truskawek, należy wyeliminować owoce z diety. Nie wystarczy rezygnacja ze spożywania ich w surowej postaci, nie można także jeść przetworów, które mogą zawierać nawet ich śladowe ilości, np.: soków, dżemów, jogurtów, ciast czy galaretek, a nawet nadziewanej czekolady. Miłośników truskawek może pocieszyć fakt, że większość alergii ustępuje samoistnie – w niektórych przypadkach uczulenie znika już po roku. Jeżeli reakcja organizmu jest silna i nie pozwala wdrożyć owoców do codziennego jadłospisu nawet po upływie kilku lat, można je zastąpić tzw. białymi truskawkami (ang. pineberry) – bardziej przypominają one smakiem ananasa.

Ważne jest, aby pamiętać, że większość alergenów, które zawierają owoce, zostaje zneutralizowanych w wysokiej temperaturze, stąd też zaleca się gotowanie produktów z owocami lub poddawanie ich innej obróbce termicznej. Jeżeli uczulenie wystąpi u dzieci, konieczna jest wizyta u pediatry, który wypisze skierowanie do poradni alergologicznej. Truskawki, obok cytrusów, są jednymi z najczęściej uczulających owoców. Wiele dzieci wyrasta z alergii, ponieważ wraz z wiekiem wzmacnia się ich układ odpornościowy.

Truskawki a alergia krzyżowa

Nie zawsze trzeba mieć uczulenie na truskawki, aby wystąpiły objawy. Wystarczy tzw. alergia krzyżowa, do której dochodzi na skutek wniknięcia do organizmu antygenu innego niż stwierdzony alergen, ale powodującego podobną reakcję. Alergeny pokarmowe, w tym owoce, reagują głównie z tzw. alergenami wziewnymi, takimi jak trawy, brzozy, chwasty, roztocza i pierze.

W literaturze można znaleźć definicje, zgodnie z którymi truskawki same w sobie nie są alergenem, a jedynie powodują wzmożone wydzielanie histaminy, czyli wywołują samą reakcję alergiczną. Nie zmienia to faktu, że w razie wystąpienia niepożądanych objawów należy postępować podobnie jak w przypadku każdej alergii pokarmowej.

Zobacz film: Diagnozowanie alergii. Źródło: W Dobrym Stylu TVN Style


Data aktualizacji: 08.06.2018,
Opublikowano: 07.06.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej