Tyrozyna – działanie, dawkowanie, skutki uboczne

Fot.: ChesiireCat / Getty Images

Tyrozyna jest jednym z najważniejszych dla organizmu człowieka aminokwasów. Jej niedobór może skutkować zaburzeniami w funkcjonowaniu tarczycy, wywoływać zmęczenie i osłabienie, a także przyczyniać się do rozwoju stanów depresyjnych. Tyrozyna dostępna jest pod postacią suplementów diety.

Tyrozyna to jeden z aminokwasów, czyli związków organicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, regulujących metabolizm komórkowy, wykorzystywanych do syntezy białek endogennych, hormonów oraz neuroprzekaźników.

Obecność w diecie odpowiedniej ilości białek zawierających w składzie wszystkie aminokwasy egzogenne (czyli takich, które nie niepodlegają syntezie bezpośrednio w organizmie) zapewnia nie tylko prawidłowy rozwój, ale również sprawność intelektualną. Tyrozynę zalicza się od aminokwasów endogennych, czyli takich, które organizm może syntezować samodzielnie. Aminokwas ten jest wytwarzany z egzogennej fenyloalaniny, znajdującej się zwłaszcza w mięsie, drobiu, rybach, mleku i produktach mlecznych oraz suchych nasionach strączkowych.

Tyrozyna – działanie

Działanie tyrozyny w organizmie jest wielokierunkowe. Ten aminokwas, obok tryptofanu (odpowiadającego za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego), spełnia rolę prekursora większości neuroprzekaźników, czyli cząsteczek, dzięki którym możliwe staje się przekazywanie sygnałów między komórkami nerwowymi. Jej poziom znacząco obniża się w sytuacjach stresowych, w efekcie nadmiernego wysiłku czy niedoboru białka. Ze standardowych testów wynika, że niski poziom tyrozyny zwiększa podatność na stres, nasila apatię, depresję i stany lękowe, a także może powodować drażliwość, agresywne zachowania, pogarszać orientację przestrzenną oraz zdolności umysłowe.

Właściwości tyrozyny powodują, że jej niedobór zaburza syntezę wielu ważnych substancji, m.in.:

  • adrenaliny (reguluje poziom glukozy we krwi i odgrywa decydującą rolę w mechanizmie stresu, czyli błyskawicznej reakcji organizmu człowieka na zagrożenie, objawiającej się przyspieszonym biciem serca, wzrostem ciśnienia krwi, rozszerzeniem oskrzeli czy źrenic);
  • dopaminy (wpływa na koordynację i napięcie mięśni, kontroluje procesy psychiczne oraz emocjonalne, reguluje wydzielanie hormonu wzrostu, prolaktyny i gonadotropiny);
  • tyroksyny - hormonu tarczycy (uczestniczy w procesach metabolicznych całego organizmu, np. wchłanianiu glukozy oraz rozpadzie tłuszczów, wpływa na pracę gruczołów płciowych, laktację i reguluje płodność);
  • noradrenaliny (wydziela się razem z adrenaliną, wyostrza czujność, wywołuje pobudzenie i koncentrację, a także wyostrza pamięć).

Tyrozyna – dawkowanie

Syntetyczna tyrozyna często pojawia się w składzie suplementów diety i odżywek, które uzupełniają dietę w ten ważny aminokwas białkowy. Zażywanie tego typu preparatów ma zwiększać wytrzymałość i poprawiać wyniki siłowe (gdy produkty stosuje się przed treningiem), wspomagać pracę mózgu, poprawiać sprawność umysłową, koncentrację i samopoczucie, a także wzmacniać odporność na stres. Bardzo ważne jest jednak odpowiednie dawkowanie tyrozyny.

Tyrozynę można dostarczać z pokarmami. Duże stężenie tego aminokwasu stwierdzono m.in. w serach (zwłaszcza parmezanie, ale także typu camembert czy brie), mące sojowej, odtłuszczonym mleku w proszku, nasionach soi, orzechach arachidowych, pestkach dyni, grochu, czerwonej soczewicy, sezamie czy mięsie z piersi kurczaka.

Skutki uboczne tyrozyny

Suplementy zawierające syntetyczną tyrozynę nie są wskazane dla kobiet w ciąży i matek karmiących piersią. Ich stosowanie powinny uzgodnić z lekarzem osoby z chorobami tarczycy, czerniakiem, nadciśnieniem tętniczym, chorobą Parkinsona czy skarżące się na migreny. Ostrożność należy też zachować w przypadku stwierdzenia zbyt wysokiego poziomu dopaminy w organizmie lub leczenia się inhibitorami monoaminooksydazy (MAO). Konsultacji wymaga również stosowanie tyrozyny przez osoby ze zdiagnozowaną depresją.

Najpowszechniejsze skutki uboczne tyrozyny to:

  • nudności,
  • ból głowy,
  • zmęczenie,
  • zgaga,
  • bóle stawów.

Tyrozyna i tarczyca

Tyrozyna i tarczyca są ze sobą powiązane, ponieważ aminokwas odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy – łączy się z atomowym jodem i w ten sposób powstają prekursory właściwych hormonów. Niedobór tyrozyny wywołuje niedoczynność tarczycy, co może objawiać się m.in. permanentnym zmęczeniem i wyczerpaniem oraz wzrostem masy ciała.

Głównym założeniem diety osób z niedoczynnością tarczycy powinien być zwiększony udział pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby morskie, jaja). Należy zaś ograniczyć produkty zawierające substancje goitrogenne (wolotwórcze): brokuły, brukselkę, kalafior, kapustę, szpinak, rzepę, czy truskawki. 

Zobacz film: Jak wygląda tarczyca zdrowa i z Hashimoto. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 21.11.2018,
Opublikowano: 12.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej