Tryptofan – jakie są źródła tego aminokwasu? Jak go dawkować?

Fot. piyaset / Getty Images

Tryptofan jest aminokwasem, który należy dostarczać do organizmu wraz z dietą, ponieważ nie potrafi on sam wytworzyć tej koniecznej do prawidłowego funkcjonowania substancji. Jest ona odpowiedzialna za prawidłową pracę układu nerwowego. Znajduje się w wielu produktach, np. w mięsie i rybach.

Niedobór tryptofanu w organizmie negatywnie wpływa na pracę układu nerwowego – odczuwalne są zaburzenia nastroju, które mogą przerodzić się nawet w stany depresyjne. Na szczęście ten aminokwas występuje w wielu substancjach, które są elementem diety człowieka.

Czym jest tryptofan?

Tryptofan jest aminokwasem z rodzaju tzw. egzogennych, co oznacza że jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale musi być dostarczany do niego wraz z pokarmem. Pełni wiele ważnych funkcji, m.in. jest konieczny do produkcji białek, tkanki mięśniowej i enzymów. Jego rola jest ściśle powiązana z samopoczuciem człowieka i jego stanem emocjonalnym. Jest źródłem serotoniny, która bezpośrednio wpływa na pracę układu nerwowego. Bierze również udział w tworzeniu melatoniny, odpowiadającej za zasypianie i jakość snu, czyli regulację cyklu życiowego człowieka (podział na czas odpoczynku i czuwania). Tryptofan stosowany jest także w formie leku przy depresji czy w walce z niechcianymi kilogramami. Stąd też należy mieć na uwadze, że trzeba dostarczać go wraz z pożywieniem i posiadać wiedzę na temat produktów, w których się znajduje.

Tryptofan – dawkowanie

Zapotrzebowanie na ten aminokwas jest różne w zależności od wieku i płci. Dawkowanie tryptofanu powinno uwzględniać ryzyko nie tylko jego niedoboru, ale również przedawkowania. Jego zbyt mała ilość w organizmie powoduje znaczne pogorszenie samopoczucia, spadek tzw. energii życiowej, ale też zahamowanie wzrostu w przypadku dzieci, degenerację mięśni gładkich, spadek poziomu białka we krwi, utratę owłosienia czy stwardnienie skóry. O jego zbyt małym stężeniu świadczy też stłuszczenie wątroby i degeneracja kanalików nasiennych u mężczyzn.

Tryptofan powinien być utrzymany w stężeniu, które jest najbardziej optymalne dla organizmu człowieka. Zbyt duża ilość aminokwasu może dać niepożądane skutki uboczne, np.: zaburzenia koordynacji ruchowej i widzenia, bóle głowy połączone z wymiotami, nadmierną senność i suchość w ustach.

Dzienne zapotrzebowanie na tryptofan wynosi:

  • dla niemowląt – 13 mg/kg masy ciała,
  • dla dzieci w wieku 1–3 lata – 8 mg/kg masy ciała,
  • dla dzieci w wieku 4–13 lat – 6 mg/kg masy ciała,
  • dla chłopców od 14 do 18 roku życia – 6 mg/kg masy ciała,
  • dla dziewczynek od 14 do 18 roku życia – 5 mg/kg masy ciała,
  • dla dorosłych – 5 mg/kg masy ciała.

Jak pokazują powyższe wytyczne, największe zapotrzebowanie wiąże się z okresem niemowlęcym, kiedy organizm bardzo szybko rośnie, a układ nerwowy jest jeszcze w fazie kształtowania się.

Jakie działanie ma tryptofan?

Działanie tryptofanu jest bardzo wszechstronne. Nie tylko bierze udział w wytwarzaniu serotoniny (czyli tzw. hormonu szczęścia) i melatoniny, ale odpowiada też za syntezę witaminy PP i bezpośrednio wpływa na kondycję emocjonalną człowieka – obniża stany napięcia, zmniejsza nadpobudliwość, a także wpływa na laktację u kobiet i proces rozmnażania u obojga płci. Odpowiada za wytwarzanie kinureniny, która jest produkowana w gałce ocznej, a także reguluje poziom neuroprzekaźników oraz procesy przemiany materii i metabolizmu węglowodanów. Aminokwas poprawia także odporność.

W leczeniu depresji uzupełnienie niedoborów tryptofanu jest elementem terapii. Substancja przekształca się bowiem w mózgu bezpośrednio w serotoninę. Jeśli nie ma czynnika inicjującego, występują w organizmie niedobory tzw. hormonu szczęścia, przez co pojawiają się stany depresyjne. Aminokwas uzupełniany jest w formie suplementów diety. Potwierdzono także, że jego niski poziom powoduje zwiększoną chęć sięgania po węglowodany, co wpływa na masę ciała.

Tryptofan – źródła

Źródeł tryptofanu należy szukać głównie w produktach, które są bogate w białko, takich jak: chude mięso (zwłaszcza drób i cielęcina), ryby (przede wszystkim tuńczyk), ser (zarówno biały, jak i żółty, a szczególnie mozzarella), mleko oraz produkty sojowe i jajka. Na niedobory aminokwasu wskazane są także rośliny strączkowe, np. gotowana biała fasola. Spore ilości tryptofanu można znaleźć też w szpinaku i niektórych owocach, m.in. w bananach i ananasie, które można traktować jako codzienną przekąskę. Znaczne ilości tego aminokwasu zawierają też otręby owsiane. Prym wśród produktów, które pozwalają zminimalizować jego niedobory, wiodą pestki z dyni – w 100 g produktu znajduje się 576 mg tryptofanu.

Na rynku dostępne są także suplementy diety dedykowane głównie osobom mającym problemy z zasypianiem, spokojnym snem czy cierpiącym na zaburzenia nastroju na skutek np. przewlekłego stresu. Są także skuteczne przy tzw. zespole napięcia przedmiesiączkowego i uciążliwych migrenach.

W jaki sposób jeść świadomie? Jak skomponować dietę, aby nie zabrakło nam żadnych składników? Zobaczcie:

Zobacz film: Zdrowe odżywianie. Jak jeść świadomie? Źródło: Wiem, co jem na diecie


Data aktualizacji: 30.11.2018,
Opublikowano: 16.07.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej