Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie

Fot: alexh2015 / stock.adobe.com

Norma trójglicerydów różni się dla kobiet, mężczyzn i dzieci. Przyjmuje się, że wynik prawidłowy nie przekracza 150 mg/dl. Podwyższone trójglicerydy należy leczyć. Leczenie opiera się na redukcji tłuszczów w diecie, zwiększeniu aktywności fizycznej, a czasem należy zastosować farmakoterapię.

Tłuszcze w organizmie są niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania. Są źródłem energii i gromadzą jej zapasy, biorą udział w budowaniu błon komórkowych oraz osłonki mielinowej w układzie nerwowym. Aby monitorować stężenie tłuszczów w organizmie, wykonuje się lipidogram. To badanie określające stężenie we krwi trójglicerydów oraz cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu) i HDL (tzw. dobrego cholesterolu).

Zobaczcie, jakie są normy dotyczące cholesterolu:

Zobacz film: Normy dotyczące cholesterolu. Źródło: 36,6

Co to są trójglicerydy? To źródło energii i jej magazyn

Trójglicerydy to jedne z tłuszczów naturalnie występujących w ludzkim organizmie. Mogą być dostarczane z zewnątrz razem z pokarmem. Ludzkie ciało potrafi też wytworzyć je w niewielkiej ilości samodzielnie podczas metabolizmu kwasów tłuszczowych i węglowodanów.

Trójglicerydy są źródłem energii, w prawidłowo zbilansowanej diecie powinny stanowić 30% całej energii dostarczanej organizmowi w ciągu dnia. Dzięki nim możliwe jest też magazynowanie nadwyżki energii w postaci tkanki tłuszczowej.

Trójglicerydy: norma dla wieku i płci

Norma trójglicerydów różni się w zależności od wieku i płci. Prawidłowe wartości trójglicerydów powinny mieścić się w zakresach:

  • do 150 miligramów na decylitr (mg/dl) – to ustalona norma ogólna,
  • od 35 do 135 mg/dl u kobiet,
  • od 40 do 160 mg/dl u mężczyzn,
  • poniżej 100 mg/dl u dzieci.

Zbyt wysokie trójglicerydy wymagają obniżenia, ponieważ grożą wystąpieniem chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zaburzają pracę całego organizmu.

Interpretacja wyników: podwyższone trójglicerydy, wysokie i niskie

Podwyższone trójglicerydy mieszczą się w zakresie od 150 do 199 mg/dl. Taki rezultat uzyskany w badaniach krwi powinien skłonić do skorygowania stylu życia w taki sposób, by zmniejszyć stężenie tłuszczów w organizmie. 

Wynik w przedziale od 200 do 400 mg/dl oznacza wysokie trójglicerydy i zwykle wymaga leczenia farmakologicznego, ponieważ korekta diety i zwiększenie aktywności fizycznej zbyt wolno wpływałyby na obniżenie trójglicerydów. Zdarzają się również wyniki trójglicerydów przekraczające 400, 500, a nawet 1000 mg/dl i są uznawane za bardzo wysokie.

Przyczyną podwyższonych trójglicerydów jest najczęściej dieta bogata w tłuszcze zwierzęce i roślinne, wysokokaloryczna i uwzględniająca (głównie mocny) alkohol. Wysokie trójglicerydy oraz duże stężenie cholesterolu obserwuje się u osób, które nie są aktywne fizycznie, u otyłych i ludzi z nadwagą, a także w przypadku niedoczynności tarczycy, artretyzmie i chorobach nerek.

Utrzymujące się trójglicerydy powyżej normy w zakresie od 150 do 400 mg/dl objawiają się skłonnością do cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego, czyli zaburzeń metabolizmu. 

Bardzo wysokie trójglicerydy, czyli hipertrójglicerydemia (wynik powyżej 400 mg/dl), znacznie zwiększają ryzyko choroby miażdżycowej, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, a także ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Wynik trójglicerydów wyższy niż 500 mg/dl może powodować stłuszczenie wątroby, uszkodzenie trzustki oraz występowanie stanów zapalnych w całym organizmie.

Niski poziom trójglicerydów, czyli stężenie poniżej normy dla wieku i płci również jest wynikiem nieprawidłowym. Przyczyną zbyt niskiego stężenia trójglicerydów może być dieta uboga w tłuszcze, ale potencjalne przyczyny to także złe wchłanianie składników odżywczych z układu pokarmowego, niedożywienie i nadczynność tarczycy.

Co jeść, aby zadbać o odpowiedni poziom cholesterolu we krwi?

Zobacz film: Jakie produkty jeść, by zadbać o dobry poziom cholesterolu? Źródło: 36,6

Jak obniżyć trójglicerydy domowymi sposobami: zmiana diety, ruch, abstynencja alkoholowa

Podwyższone trójglicerydy wymagają zmian w diecie i trybie życia. Pierwszym krokiem jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, czyli tłustego mleka, masła, wieprzowiny, wołowiny, baraniny, podrobów, olejów roślinnych, żywności wysokoprzetworzonej oraz słodyczy.

Podwyższone trójglicerydy są również skutkiem nadużywania alkoholu. Nie tylko mocnych trunków, ale także wina i piwa. Trójglicerydy rosną szczególnie szybko u osób pijących regularnie. Aby obniżyć poziom trójglicerydów, należy wykluczyć z diety alkohol lub przynajmniej mocno go ograniczyć.

Aby obniżyć trójglicerydy, dieta to nie wszystko. Pomocna jest w tym regularna aktywność fizyczna. Najlepiej ćwiczyć kilka razy w tygodniu, pamiętając, by wysiłek był dostosowany do indywidualnych możliwości. Należy dążyć do redukcji tkanki tłuszczowej.

Trójglicerydy wysokie wymagają jednoczesnego stosowania diety niskotłuszczowej, zwiększenia aktywności fizycznej, ograniczenia alkoholu i zażywania leków obniżających poziom tych tłuszczów.

Farmakologiczne metody na obniżenie trójglicerydów: wady i zalety

Jak obniżyć trójglicerydy, jeśli ich poziom jest wysoki i przekracza 400 mg/dl? W takich przypadkach skuteczne jest włączenie farmakologii. Sama dieta na trójglicerydy skuteczna jest dla wyniku nieprzekraczającego 200 mg/dl.

Leki na trójglicerydy to statyny i fibraty. Odchodzi się od stosowania tych leków jednocześnie, ponieważ mogą wchodzić ze sobą w interakcje i powodować szereg efektów niepożądanych. Do najczęstszych skutków ubocznych należą m.in. ból i osłabienie mięśni (miopatia), wzrost ryzyka zachorowania na cukrzycę oraz zaburzenia pracy wątroby.

Zobaczcie, kto może oddać krew:

Zobacz film: Kto może zostać krwiodawcą? Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 11.12.2018,
Opublikowano: 07.09.2017 r.

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Redakcja serwisu 15.10.2018r.

Informacje podane w artykule są jak najbardziej poprawne. Nadmiar kalorii odpowiada za tycie, a jeśli chodzi o dietę ketogeniczną, należy ją stosować rozsądnie, gdyż obciąża m.in. nerki. Zapraszamy do ponownej lektury.

mm 07.07.2018r.

Jest dokładnie na odwrót, za tycie, podwyższony cholesterol czy trójglicerydy odpowiada nadmierna konsumpcja WĘGLOWODANÓW. Badania pokazują, że dieta ketogeniczna czyli oparta o tłuszcze nie tylko obniża zły cholesterol i trójglicerydy, podwyższa dobry cholesterol, ale także ludzie gubią nadmierne kilogramy poprzed przyrost nietłuszczowej masy ciała. Tłuszcz pod skórą nie pochodzi z tłuszczu zjadanego. Ewolucyjnie jeszcze nasze organizmy nie dostosowały się do właściwego trawienia węglowodanów, które występują bagatela od kilku tysięcy lat, podczas gdy mięso i tłuszcze zwierzęce jemy dużo dużo dłużej

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Udar mózgu - jak wygląda rehabilitacja po chorobie?

Rehabilitacja po udarze to długotrwały proces, który nie zawsze gwarantuje pełne przywrócenie utraconych funkcji. Zajmuje się nią interdyscyplinarny zespół specjalistów, m.in. neuropsycholog, fizjoterapeuta i logopeda.

Czytaj więcej
Uczucie ciężkości w klatce piersiowej – przyczyny

Ból, ciężkość w klatce piersiowej, problem z oddechem to dolegliwości, które wywołują lęk i wymagają znalezienia przyczyny. Ich powodem może być poważny problem zdrowotny, a także zaburzenia lękowe, stres, a nawet zbyt obfity posiłek. Uczucia ciężkości w klatce piersiowej nie należy bagatelizować.

Czytaj więcej
Jakie są objawy stanu przedzawałowego? Co robić, gdy wystąpią?

Zawał serca może dawać charakterystyczne objawy, choć nie zawsze. Stan przedzawałowy poprzedza bezpośrednio nieodwracalne obumieranie i martwicę komórek mięśnia sercowego, dlatego odpowiednia diagnostyka może zapobiec jego konsekwencjom jakim jest zawał serca. 

Czytaj więcej
Objawy zawału serca u kobiet – czy różnią się od tych u mężczyzn?

Objawy zawału serca u kobiet mogą różnić się od ogólnie uznawanych, typowych symptomów zawału mięśnia sercowego. Częściej pojawiają się objawy nieswoiste zawału serca w postaci duszności, uczucia pieczenia w klatce piersiowej, bólu ramion czy po prostu osłabienia.

Czytaj więcej
Cichy zawał serca – czy można przejść zawał i o tym nie wiedzieć?

Zawał serca nie zawsze daje książkowe objawy. Cichy zawał dotyczy przede wszystkim chorych na cukrzycę oraz kobiet. Trudno go rozpoznać, co powoduje, że gorsze jest rokowanie. Dlatego tak ważna jest profilaktyka.

Czytaj więcej
Anemia sierpowata (niedokrwistość sierpowatokrwinkowa): przyczyny, objawy i leczenie

Anemia sierpowata jest chorobą wynikającą z mutacji punktowej w genie kodującym łańcuch hemoglobiny krwinek czerwonych. Wśród objawów występują: bladość skóry, bóle brzucha, opuchlizna stóp i dłoni, a także uszkodzenia serca i płuc! Anemia sierpowata jest chorobą dziedziczną, na którą cierpią nawet noworodki!

Czytaj więcej
Grillowane mięso może szkodzić sercu

Polacy kochają grillowane i smażone jedzenie. Niestety kolejne badania pokazują, że taka obróbka - zwłaszcza mięsa - może być niebezpieczna dla serca i całego układu krążenia.

Czytaj więcej
5 sygnałów, że siedzący tryb życia zaczyna ci szkodzić i potrzebujesz więcej ruchu

Ciało człowieka nie jest przystosowane do przebywania w pozycji siedzącej, tymczasem większość z nas spędza tak  8-10 godzin dziennie. To odbija się na naszym zdrowiu bardziej, niż się spodziewamy. Siedzący tryb życia przyczynia się zarówno do groźnych chorób cywilizacyjnych, jak i codziennych dolegliwości, takich jak ból głowy czy zaparcia.

Czytaj więcej
Czym jest kardiowerter-defibrylator serca? Wskazania do wszczepienia

Kardiowerter-defibrylator jest urządzeniem, które wszczepia się pacjentom w celu przywrócenia rytmu zatokowego w momencie wystąpienia arytmii zagrażającej życiu. Wskazaniem do zastosowania tego rodzaju leczenia jest ryzyko wystąpienia tzw. nagłej śmierci sercowej. Kardiowerter-defibrylator składa się z baterii i elektrody.

Czytaj więcej
Kawa nie tylko pobudza, ale także poprawia zdrowie. Poznaj 9 powodów, dla których warto ją pić 

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów. Doskonale smakuje, pobudza, dodaje energii, a także poprawia działanie całego organizmu. Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy przypominamy dlaczego warto pić kawę. 

Czytaj więcej