Trawa jęczmienna – właściwości i działanie

Fot. georgeoprea9 / Getty Images

Trawa jęczmienna cieszy się w ostatnim czasie bardzo dużym zainteresowaniem. Ma liczne właściwości prozdrowotne, w tym wspomaga odchudzanie, ułatwia usuwanie złogów z jelit i zmniejsza łaknienie. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Ułatwia też oczyszczanie organizmu z toksyn.

Trawa jęczmienna wykazuje liczne działanie prozdrowotne na ludzki organizm, przez co jest powszechnie wykorzystywana w medycynie naturalnej. Stanowi źródło niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, żelazo, fosfor. Dostarcza również witamin, chlorofilu, aminokwasów. Mimo pozytywnego działania trawa jęczmienna nie jest polecana kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Co to jest trawa jęczmienna?

Trawa jęczmienna to inaczej młody jęczmień, który nazywany jest też często zielonym jęczmieniem. Zalicza się ją do grona superfood, czyli superżywności. Drogocenne właściwości trawy jęczmiennej zyskały w ostatnim czasie mnóstwo zwolenników.

Zobaczcie, jak korzystać z dobrodziejstw natury. Jakie superfood pochodzi z Polski? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Superfood z Polski. Jakie produkty są zdrowe i pochodzą z Polski? Źródło: Dzień Dobry TVN

Trawa jęczmienna – wpływ na układ trawienny i działanie przeciwzapalne

Ze względu na zawartość chlorofilu i błonnika pokarmowego trawa jęczmienna usprawnia przemianę materii, a dzięki temu ułatwia usuwanie złogów z jelit i wspomaga proces odchudzania. Wskazana jest osobom zmagającym się z zespołem jelita drażliwego, zaparciami, chorobą wrzodową. Chlorofil zwalcza też bakterie beztlenowe, dzięki czemu trawa jęczmienna eliminuje przykry zapach potu i z ust.

Podkreśla się działanie przeciwutleniające trawy jęczmiennej. Za najistotniejszy enzym antyutleniający młodego jęczmienia uważa się dysmutazę nadtlenkową (z ang. Superoxide Dismutase, SOD). Wzmacnia ona mechanizmy obronne organizmu i niszczy wolne rodniki, w związku z czym przedłuża życie komórek oraz usprawnia ich regenerację.

Trawa jęczmienna – wpływ na układ krążenia i skórę

Trawa jęczmienna wykazuje pozytywne działanie na układ krążenia i stosowana jest w terapii schorzeń serca i naczyń krwionośnych, w tym zwłaszcza niedokrwistości, miażdżycy, choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego krwi. Młody jęczmień zawiera spore dawki łatwo przyswajalnego żelaza, co pozwala na szybsze tworzenie nowych krwinek czerwonych. Obniża poziom tzw. złego cholesterolu LDL we krwi. Zapobiega agregacji płytek krwi, czyli hamuje ich zlepianie się, a dzięki temu zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne.

Trawa jęczmienna jako źródło witamin i składników mineralnych

Trawa z jęczmienia stanowi źródło niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, żelazo, fosfor. Dostarcza też witamin, w tym: C (457 mg), B2, czyli ryboflawiny (2,4 mg), B9, czyli kwasu foliowego (946 μg), B3, czyli niacyny (3,6 mg), B5, czyli kwasu pantotenowego (5,1 mg), A (1320 μg), B1, czyli tiaminy (0,4 mg), E (7,4 mg), B6 (17,8 mg), K (776 μg). W Stanach Zjednoczonych Ameryki przed II wojną światową sproszkowana trawa jęczmienna stanowiła suplement diety uzupełniający niedobory witamin.

Inne prozdrowotne działanie trawy jęczmiennej

Trawa młodego jęczmienia wspomaga funkcjonowanie nerek i leczenie cukrzycy. Przyczynia się znacznie do unormowania poziomu cukru we krwi. Polecana jest w przypadku zespołu przewlekłego zmęczenia, narażenia na silny stres, osłabionej odporności organizmu, problemów z koncentracją. Dodaje energii i poprawia ogólną kondycję psychofizyczną. Zawiera serotoninę i tryptofan, czyli tzw. hormony szczęścia, które odpowiedzialne są za poprawę nastroju. Trawa jęczmienna wykazuje właściwości przeciwzapalne, wzmacniające, pobudzające, oczyszczające i przeciwwirusowe. Pozwala na eliminację toksyn oraz metali ciężkich z organizmu. Dodatkowo zapewnia utrzymanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, ponieważ jest produktem silnie zasadotwórczym. Trawa z młodego jęczmienia dzięki dużej zawartości witaminy D i wapnia wpływa pozytywnie na stan kości i pomaga w walce z osteoporozą.

Wartość odżywcza trawy jęczmiennej

Producenci tabletek z trawą jęczmienną podają, że 100 g produktu to źródło:

  • wartości energetycznej 1054,1 kJ / 251,8 kcal,
  • białka 30 g,
  • węglowodanów 3,4 g, w tym cukry stanowią 3,3 g,
  • tłuszczów 5 g, z czego tłuszcze nasycone stanowią 3,5 g,
  • błonnika pokarmowego 39 g.

Ile kosztuje, gdzie można kupić i jak stosować trawę jęczmienną?

Trawę jęczmienną z powodzeniem można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, zielarskich czy aptekach. Coraz częściej nabyć ją można w sklepach spożywczych. Istnieje też możliwość zakupu przez internet. Z wysuszonych i zmielonych liści tworzy się proszek, który sprzedaje się w formie kapsułek, tabletek czy sam. W ostatniej formie dodawany jest do wody, koktajli, soków, jogurtów, a nawet zup czy sałatek. Za opakowanie 240 tabletek zapłaci się około 40 zł. Cena opakowania 300 gramów proszku waha się od 70 do nawet 180 zł.

Dawkowanie trawy jęczmiennej najlepiej żeby ustalił specjalista, a jeśli ktoś decyduje się go stosować na własną rękę, powinien sugerować się zalecanymi przez producenta dawkami. W przypadku kapsułek, które najczęściej zawierają 500 mg, prawdopodobne dawkowanie to 2 kapsułki dziennie zażywane w trakcie jedzenia i popite chłodną wodą. Proszek najczęściej dodaje się do wody. Należy 1 łyżeczkę rozpuścić w 150 ml wody i pić 20–30 minut przed jedzeniem 2–3 razy dziennie.

Data aktualizacji: 23.12.2018,
Opublikowano: 01.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej