Topinambur – właściwości lecznicze i zastosowanie tej smakowitej przyprawy. Przepisy na dania z topinamburu

Topinambur jest rośliną, która z powodzeniem może zastąpić ziemniaki, stać się dodatkiem do zup czy sałatek, a przy okazji korzystnie wpływać na organizm. Wysoka zawartość inuliny, krzemionki i witamin nadaje bulwom lecznicze właściwości.

Topinambur nazywany jest również słonecznikiem bulwiastym, zimną gruszką lub karczochem jerozolimskim. Należy do rodziny astrowatych i pochodzi z Ameryki Północnej. Bulwy topinamburu są jadalne, mogą z powodzeniem być wykorzystywane do sałatek, zup, dań głównych, a nawet deserów. Topinambur w smaku jest delikatny, przypomina nieco połączenie ziemniaków i orzechów, wyczuwalne są nuty słonecznika i pasternaku. Surowy topinambur wyglądem przypomina ziemianki, bataty, a nawet korzeń imbiru (choć smakowo nie ma z nim nic wspólnego). Poza tym, że topinambur doceniany jest za walory smakowe, ma on też szerokie właściwości prozdrowotne i szczególnie polecany jest w diecie diabetyków. Poznaj więcej właściwości tej smakowitej rośliny.

Topinambur – właściwości

Swoje właściwości prozdrowotne topinambur zawdzięcza zawartości następujących składników:

  • inulina,
  • skrobia,
  • białka,
  • cukrów prostych, takich jak maltoza, sacharoza i fruktoza,
  • krzemionka,
  • magnez,
  • potas,
  • cynk,
  • żelazo,
  • cynk,
  • wapń,
  • fosfor,
  • miedź,
  • witaminy A, B1, B2, B6, C i E.

Zastosowanie topinamburu może być następujące:

  • Obniża poziom cukru we krwi – polecany jest jako składnik diety osób chorych na cukrzycę. Topinambur zawiera wysoką (bo aż siedemnastoprocentowa) dawkę inuliny. Jest to substancja, która po spożyciu przekształca się we fruktozę, a ta z kolei jest dobrze tolerowana przez cukrzyków. Inulina wpływa też na zmniejszenie insulinoodporności, czyli skłonności do obniżonej tolerancji insuliny (hormonu odpowiedzialnego za regulowanie poziomu cukru we krwi).
  • Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi – jest pomocny w leczeniu chorób serca, miażdżycy i innych chorób naczyń krwionośnych (takich jak nadciśnienie tętnicze). Dzieje się tak między innymi dzięki zawartości potasu oraz inuliny.
  • Oczyszcza organizm z toksyn – zawarte w topinamburze składniki, takie jak inulina, błonnik i pektyny, usprawniają procesy trawienne i wydalanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, a także trawienie i wydalanie alkoholu.
  • Zwiększa odporność organizmu
  • Korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i pracę jelita grubego – wspomaga przemianę materii, odbudowuje mikroflorę jelit, dzięki zawartości błonnika pomaga przy zaparciach i podczas diet odchudzających. Ponadto topinambur jest mniej kaloryczny niż ziemniak, dlatego może stanowić jego dietetyczny zamiennik.
  • Inulina pomaga niszczyć chorobotwórcze baterie, dlatego zmniejsza ryzyko powstania i przyczynia się do łagodzenia objawów biegunki zapalenia jelita grubego.
  • Wzmacnia włosy i paznokcie, poprawia wygląd skóry – dzięki wysokiej zawartości krzemu
  • Zmniejsza objawy zmęczenia, wspomaga koncentrację i pamięć – również dzięki zawartości krzemionki i witamin z grupy B.
  • Ponadto składniki zawarte w topinamburze przyczyniają się do łagodzenia objawów i leczenia reumatyzmu, a także zapobiegają powstawaniu nowotworów i są polecane osobom w trakcie i po chemioterapii.

Topinambur przepisy kulinarne

Topinambur zdobywa coraz większą popularność w kuchni. Z uwagi na jego lecznicze właściwości warto włączyć go do swojej diety. Prezentujemy kilka przepisów na smaczne dania z topinamburem.

Topinambur – gotowanie

Jednym z najpopularniejszych zastosowań topinamburu jest wykorzystanie go zamiast ziemniaków. Sposób przyrządzania jest niemal taki sam. Obrane lub wyszorowane bulwy gotuje się w wodzie. Należy jednak zachować czujność, ponieważ topinambur gotuje się krócej niż ziemniak.

Do osolonej wody można dodawać kilka kropli soku z cytryny. Dzięki temu topinambur nie ściemnieje w trakcie gotowania.

Ugotowany topinambur można jeść w całości lub dodać masło i przygotować pyszne purée.

Pieczony topinambur

Warzywo to nadaje się doskonale do pieczenia np. z czarnuszką. Do przygotowania takiego dania potrzebne będą następujące składniki: 1 kg bulw topinamburu, łyżka czarnuszki, łyżeczka tymianku, łyżeczka sezamu, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól morska.

Bulwy należy obrać ze skórki lub wyszorować, a następnie zanurzyć na 5 minut w wodzie z octem, wyjąć i osuszyć. Pół łyżeczki soli i czarnuszkę zmielić w młynku, a następnie wymieszać z tymiankiem i oliwą. Bulwy obtoczyć w zalewie i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W piekarniku nagrzanym do 200°C bulwy powinny piec się przez 10-12 minut. Przed podaniem bulwy można oprószyć sezamem uprażonym na patelni.

Topinambur może być również dodawany jako składnik do sałatek. Wystarczy umyć go, obrać, pokroić, a następnie zanurzyć w soku z cytryny, aby nie ściemniał. Sałatka z topinamburem może zawierać składniki takie jak kolendra, czosnek, czerwona cebula, parmezan, płatki chili, oliwa z oliwek.

Topinambur nadaje się również doskonale na frytki lub chipsy, a także jako składnik zup-kremów, na przykład jako zamiennik ziemniaków w kremie z białych warzyw.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 26.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej