To nie moja wina, że nie mogę schudnąć. Mam takie geny. Czy skłonność do tycia mamy zapisaną w naszym DNA?

Fot: Andrew Brookes / gettyimages.com

Odchudzanie to długi proces. Wymaga bardzo dużo cierpliwości i jeszcze więcej samozaparcia. Niestety, czasem zdarza się, że mimo starań i przestrzegania zasad niewiele się zmienia. Czy w takich sytuacjach przyczyną problemu mogą być predyspozycje genetyczne?

Z pomocą wskaźnika BMI (Body Mass Index) możemy ocenić, czy nasza masa ciała jest właściwa. Określa on stosunek masy ciała wyrażonej w kilogramach do wzrostu wyrażonego w metrach podniesionego do kwadratu. Prawidłowy wskaźnik BMI dorosłego człowieka powinien mieścić się w przedziale od 18,5-24,9. Jeżeli wskaźnik sięga od 25,0 do 29,9, można mówić o nadwadze. I wtedy zazwyczaj zaczynamy się odchudzać.

Bezpiecznie i skutecznie

Zazwyczaj winę za to, że nasze BMI odbiega od prawidłowego ponosimy sami. Niezdrowa dieta, brak ruchu, a także alkohol z czasem zaczynają odkładać w postaci ponadprogramowych kilogramów. W takich sytuacjach najczęściej staramy się walczyć z przysłowiową oponką na własną rękę. Zmieniamy dietę, jemy więcej warzyw, pijemy wodę i zapisujemy się na siłownię. Niestety, po kilku tygodniach, kiedy nic się nie zmienia, zaczynamy szukać pomocy gdzie indziej.

W niektórych przypadkach skłonność do tycia może być objawem problemów zdrowotnych. Przybieranie na wadze bardzo często obserwuje się u osób z niedoczynnością tarczycy czy zespołem Cushinga. W przypadku pań niekiedy winne są leki hormonalne zwłaszcza te na bazie progesteronu, estrogenów, fenotiazyny czy środki uspokajające.

Jak geny wpływają na nasze preferencje żywieniowe? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Jak geny wpływają na nasze preferencje żywieniowe? Źródło: Dzień Dobry TVN.

To wszystko przez geny?

Skłonność do przybierania na wadze może być także zapisana w genach. Jedna z teorii mówi, że posiadacze mutacji niektórych genów szybciej tyją i mają większe problemy ze zgubieniem dodatkowych kilogramów. Ale geny to nie wszystko. Trzeba sobie zdawać sprawę, że żadna predyspozycja nie przesądza sprawy.

– Wszystko zależy od naszego stylu życia. Jeśli odżywiamy się zdrowo oraz nie unikamy ruchu nie powinniśmy mieć problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała – mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny.

Badania genetyczne i układanie diety w oparciu o ich wyniki przypomina trochę wróżenie z fusów. Takie testy pomagają zazwyczaj sprawdzić, jak metabolizujemy tłuszcze czy węglowodany i jeśli tu pojawiają się nieprawidłowości, można skomponować dietę tak, aby była ona jak najbardziej wartościowa dla danej osoby.

Mimo że szukanie odpowiedzi na wszystkie problemy zdrowotne właśnie w genach jest od pewnego czasu bardzo popularne, to jest to jeszcze stosunkowo młoda dziedzina. Cały czas prowadzone są badania, które mają ocenić, jak bardzo zależni jesteśmy od genów, a ile zależy od nas samych.

Paradoksalnie u osób, które przychodzą do specjalisty, bo nie mogą schudnąć wpływ genów brany jest pod uwagę w ostatniej kolejności. Na początku analizuje się właśnie styl życia – tj. sposób odżywiania oraz aktywność. Jeśli to on jest problemem zaleca się zmianę diety i ruch. W sytuacji, gdy to nie w nawykach leży problem lub ich zmiana nie przynosi żadnych rezultatów zleca się badania, które mogą dowieść, że nadmierna masa ciała to jedynie objaw innego schorzenia. Jednak potwierdzenie choroby nie oznacza, że wolno nam będzie odpuścić i jeść absolutnie wszystko. Leczenie to jedno, a trzymanie się zasad zdrowego odżywiania to drugie. Tylko połączenie odpowiedniej farmakologii, diety i ruchu to – w ogromnej większości przypadków – najlepszy sposób na wyleczenie lub przynajmniej wyciszenie choroby i zachowanie prawidłowej (i satysfakcjonującej) masy ciała.

Co mówią o nas geny? Odpowiedź znajdziesz w filmie 

Zobacz film: Co można wyczytać z genów? Źródło: Stylowy Magazyn.

Jakie geny wchodzą w grę?

W badaniach nad związkiem między predyspozycjami genetycznymi a tyciem wymienia się cztery typy genów:

  • FTO – kontroluje i wpływa na to, jak działa nasz metabolizm; niektóre jego warianty mogą przyczyniać się rozwoju nadciśnienia tętniczego
  • MC4R – odpowiada i wpływa na nasz sposób odżywiania się; niektóre warianty tego genu mogą blokować odczuwanie uczucia sytości i sprawiać, że zjadamy za dużo
  • TCF7L2 – badania pokazują, że może sprzyjać rozwojowi cukrzycy typu 2, a ta pojawia się przede wszystkim u osób, które mają nieprawidłową masę ciała
  • MTNR1B – również może podnosić ryzyko zachorowania na cukrzycę

Mimo że uwarunkowania genetyczne są bardzo ważne, to nie przesądzają sprawy. To przede wszystkim my sami decydujemy o tym, czy będziemy mieli problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi. Szacuje się, że geny mogą mieć decydujący wpływ jedynie w 30-40 proc. – cała reszta leży już tylko w naszych rękach.

To nie musi być trudne

Wbrew pozorom odchudzanie czy trzymanie się zasad zdrowego odżywiania, tak, aby zachować prawidłowe BMI wcale nie musi być trudne i pełne wyrzeczeń. Kluczowe jest opracowanie takiego menu, które zapewni organizmowi wszystko, czego ten potrzebuje. Im więcej wartości odżywczych i witamin będą miały posiłki, tym rzadziej będą się pojawiały zachcianki na niezdrowe przekąski. To samo tyczy się aktywności fizycznej. Uprawiania sportu nie można traktować jak kary. Dyscyplin i możliwości jest tyle, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie, coś, co będzie sprawiało przyjemność. Robienie czegoś na siłę lub tylko po to, aby przyspieszyć efekty odchudzania, zamiast pomóc tylko zaszkodzi i skutecznie zrazi. Treningi nie muszą też być bardzo długie i trwać kilka godziny. Pół godziny dziennie – jak zaleca WHO – absolutnie wystarczą. Najważniejsze, żeby ćwiczyć systematycznie. Dzięki temu możemy zyskać znacznie więcej niż piękne i smukłe ciało. To najlepszy sposób na zgrabną sylwetkę i uniknięcie: 

  • cukrzycy typu 2;
  • bezdechu sennego;
  • chorób serca;
  • kamicy żółciowej;
  • problemów z cholesterolem;
  • zaburzeń hormonalnych.

Co można wyczytać z badań genetycznych? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Co można wyczytać z badań genetycznych? Źródło: W dobrym stylu.

Data aktualizacji: 09.07.2018,
Opublikowano: 08.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej